Alimentele ultraprocesate scad speranța de viață
Mai mult de jumătate de milion de persoane au fost monitorizate în acest studiu.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iulie 2024, 12:00
O dietă alimentară bazată în mare parte pe alimente ultraprocesate poate răpi ani din viaţă. Un studiu recent arată că persoanele care consumă cantităţi mai mari de alimente procesate au cu 10% mai multe şanse de deces prematur, în special din cauza bolilor de inimă şi diabetului.
Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost găsită nicio legătură între alimentele ultraprocesate şi decesele cauzate de cancer, relatează HealthDay News.
Cercetătorii au analizat datele privind alimentaţia şi starea de sănătate provenite de la mai mult de jumătate de milion de persoane care au fost monitorizate, în medie, timp de 23 de ani.
Specialiştii au descoperit că băuturile răcoritoare şi alimentele precum burgerii, hotdogii şi cârnaţii au fost „cel mai puternic asociate cu riscul de mortalitate”. Chiar şi după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi obezitatea şi fumatul, asocierea dintre alimentele ultraprocesate şi mortalitate s-a menţinut.
Un cercetător de la Institutul Naţional al Cancerului susţine că „dietele sărace în aceste alimente sunt deja recomandate pentru prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii”. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Robin Stickel/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.