Prigoriile – nevăzutele păsări de vara
Dușmanul lor nu-i uliul și nici alte răpitoare. E omul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 iulie 2024, 00:00
Unele dintre cele mai misterioase păsări și fără îndoială, cele mai frumoase și mai viu colorate dintre câte învărează pe la noi, sunt Prigoriile (sau Albinarul).
Scumpe la vedere, ziua zboară înalt, prea înalt pentru a le ajunge cu vederea sau stau lipite de pereții de lut ai dealurilor sterpe, în soare, departe de zonele populate de om. Iar seara se-ntorc la cuiburi aproape de ora când ziua se lasă pradă nopții, aşternând peste câmpuri cântece de dragoste ce vin din înaltul nevăzut al cerului.
Au un zbor aparte, fermecătoarele Prigorii. Un zbor frânt și sacadat iar când lasă impresia că planează, o fac doar pentru a-şi supraveghea perechea din stol. Pentru că, deși sunt păsări care trăiesc în grupuri mari și zboară în stoluri, mai tot timpul și-l petrec două câte două, în aceeași pereche.
Dușmanul lor nu-i uliul și nici alte răpitoare. E omul. Pentru că Prigoriile (sau Albinarul, cum sunt numite în popor) se hrănesc cu insecte (cam 100 pe zi) și de aceea apicultorii le consideră marele lor inamic și prin urmare, multe sfârșesc otrăvite, zdrobite de praștie sau prinse în nemiloase capcane.
Astea-s Prigoriile, micile păsări cățărătoare care îşi curtează perechea oferindu-i… un cărăbuş, o libelulă sau vreo altă insectă.
Iar, pentru că la Prigorii nu există dimorfism sexual (adică sunt colorate la fel) ritualul de curtare este unicul moment când poţi distinge care este masculul şi care este femela.
Acestea sunt Prigoriile, sublimele păsări multicolore al căror glas se-aude târziu, în serile de vară și se stinge când încep să apară licuricii, alte ființe care își au povestile lor fascinante.
Alin Pop
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.