Mai multe nereguli găsite de ISU la depozitul care a ars în Satu Mare
Prefectul judeţului Satu Mare, Ioan Tibil, a declarat că este în desfăşurare o anchetă coordonată de procuror.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 15 iulie 2024, 15:28
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare, Sergiu Buzduga, a declarat luni, 15 iulie, că intervenţia de la centrul de colectare de deşeurilor a fost cea mai grea la care a participat în cariera lui şi se putea transforma într-un ‘dezastru de nedescris’ dacă nu se intervenea la timp, având în vedere faptul că în apropiere era şi o benzinărie.
‘Erau şapte butelii, le-am scos afară. Exista pericol şi la vecinătăţi, erau case locuit, acele depozite de cherestea, mai erau 6-7 hale, o staţie de carburanţi, deci dacă nu interveneam la timp şi limitam propagarea incendiului era un dezastru de nedescris. Le mulţumim şi cetăţenilor care ne-au sprijinit cu apă, sandvişuri, la căldura acea foarte mare se deshidratează rapid. Eu de când am uniforma pe mine, din 2002, aceasta a fost cea mai grea intervenţie, şi datorită configuraţiei zonei efective, a fost foarte greu şi datorită temperaturilor extreme’, a declarat Buzduga.
El a arătat că societatea unde se colectau deşeuri nu deţinea autorizaţie de securitate a incendiu, a fost controlată şi sancţionată cu suma de 2.500 de lei.
Prefectul judeţului Satu Mare, Ioan Tibil, a declarat că este în desfăşurare o anchetă coordonată de procuror:
‘În momentul de faţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean a deschis lucrare penală care îşi urmează cursul, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. Nu putem să spunem în aceste momente că totul a fost perfect legal. La o primă verificare a autorizării şi a obiectului de activitate, cu adevărat a fost în regulă, doar că nu putem să avem certitudine. Verificările continuă sub aspectul legislaţiei penale. La o primă verificare şi din elementele pe care le deţinem noi nu apare că ar fi fost încălcate prevederile legale’, a declarat prefectul.
Potrivit acestuia, prin intervenţia pompierilor au fost salvate bunuri de ordinul milioanelor de euro.
Incendiul a izbucnit joi, 11 iulie, de la o ţigară aruncată la întâmplare.
Au ars deşeuri din mase plastice, hârtie şi carton pe o suprafaţă de aproximativ 9.000 de metri pătraţi, din care circa 4.000 mp în două hale şi 5.000 mp pe platforma exterioară.
Incendiul a fost lichidat după 28 de ore, informează Agerpres.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.