Incluziv: Acces mai rapid la cărţile audio pentru nevăzătorii din Bihor
La Oradea se lucrează la o nouă metodă de a accesa cărţile audio.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 iulie 2024, 06:00
Asociaţia Nevăzătorilor din România a strâns de-a lungul timpului în jur de 1000 de cărţi audio, pe care le pot accesa pe internet doar persoanele cu deficienţe de vedere.
Tehnologia se schimbă însă, iar în ziua de astăzi cărţile trebuie să-l urmeze pe cititor şi nu invers. La Oradea se lucrează la o nouă metodă de a accesa cărţile audio, astfel încât nevăzătorii din Bihor le vor putea asculta fără să le descarce, ca pe o platformă de streaming. Cu detalii Mihai Merca, preşedintele filialei bihorene a Asociaţiei Nevăzătorilor:
Mihai Merca: Filiala Bihor a Asociaţiei Nevăzătorilor din România deţine un server cu cărţi audio, care în momentul acesta utilizează o tehnologie învechită. Ne propunem să îmbunătăţim calitatea serviciului de accesare a cărţilor audio pe diverse dispozitive, de la calculatoare şi până la dispozitivele mobile. Ne gândim chiar şi la posibilitatea de a asculta cărţile online, fără a fi nevoie să le descarci. În cadrul filialei Bihor noi am adunat, pe lângă cărţile pe care le avea asociaţia, şi cărţi religioase, dar şi de la colegii nevăzători din Ungaria. Avem undeva la 1000-1500 de cărţi audio şi peste 20 de mii în format text.
Andrea Nagy: De ce doar cei din Bihor le vor putea accesa? Mă gândesc că problema serverului cu o tehnologie învechită e la nivelul întregii asociaţii.
Mihai Merca: Cu cât eşti mai aproape de sursă, cu atât ai o viteză mai bună. Iar pentru ca experienţa să fie ok, ca ascultarea unei cărţi să nu fie perturbată de o reţea încărcată, momentan vom rămâne doar la utilizatorii din Bihor. Totuşi asociaţia nu deţine aceleaşi resurse ca Youtube sau Netflix, care au servere profesionale.
Andrea Nagy: Pe pagina de titlu a tuturor cărţilor scrie că „reproducerea parţială sau integrală este interzisă”. Cât de legală este existenţa acestor cărţi audio?
Mihai Merca: Există un tratat semnat la Marachech, care spune că nevăzătorii îşi pot accesibiliza cărţile pentru a le putea parcurge. Deci utilizarea în felul acesta, în scop noncomercial, este legală.
Andrea Nagy: Pe când noul server?
Mihai Merca: Proiectul se desfăşoară în perioada iulie-octombrie, iar noi estimăm că noul server va fi funcţional cel târziu la începutul lunii octombrie.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.