Va fi omul de mâine un om al cavernelor… lunare?
O peşteră de pe Lună ar putea servi drept bază pentru o colonie umană.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 iulie 2024, 06:00 / actualizat: 17 iulie 2024, 11:36
Tocmai a fost identificată o primă peșteră sub solul lunar, la mai bine de 100 de metri adâncime. Acolo, mediul este mai puțin ostil pentru astronauți. Suficient pentru a ne imagina construirea unei baze lunare subterane acolo.
Ce se întâmplă dacă noua provocare a oamenilor ar fi sub suprafața Lunii?
Analizând datele culese în 2010 de sonda spațială americană Lunar Reconnaissance Orbiter, oamenii de știință susțin că au descoperit o peșteră subterană pe satelitul natural al Pământului. „Se poate pătrunde în ea dintr-un mic crater din Marea Liniştii, vechea câmpie bazaltică în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin și-au făcut primii pași pe Lună în urmă cu mai bine de jumătate de secol”, scrie „The Guardian”.
Va fi omul de mâine un om al cavernelor… lunare?
Descrisă într-un articol științific publicat în „Nature Astronomy”, peștera, care este situată la aproximativ 150 de metri sub suprafață, măsoară 80 de metri în lungime și 45 de metri în lățime.
Acest tub de lavă antic, conform ipotezei cercetătorului Lorenzo Bruzzone, de la Universitatea Italiană din Trento, care a condus această lucrare, ar putea găzdui exploratorii lunari.
Astfel de peșteri ar putea servi drept bază lunară sau adăpost de urgență, confirmă ziarul britanic. Pentru că temperatura este relativ stabilă în interior, iar astronauții ar fi protejați de razele cosmice, radiațiile solare și micrometeoriți în cădere. Trebuie precizat că variațiile foarte semnificative de temperatură între zi și noapte și radiațiile permanente de înaltă energie fac din Lună un mediu deosebit de ostil pentru oameni.
Au fost observate aproximativ 200 de cratere care ar putea duce la cavități subterane. Folosind tehnologia radar, alte cavități subterane ar trebui caracterizate.
„The Guardian” a precizat că oamenii de știință lucrează deja la evaluarea stabilității peșterilor și a posibilității de consolidare a tunelurilor de acces. Mai ales că se ştie că acum câteva luni cutremurele au fost mult mai numeroase pe Lună decât se credea. (www.courrierinternational.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.