Radio Cluj… la modă: Prezentarea colecțiilor absolvenților UAD
Evenimentul UAD Fashion - prezentarea colecțiilor
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iulie 2024, 06:00 / actualizat: 18 iulie 2024, 10:56
În primul week end al lunii iulie, a avut loc, într-o locație deosebită prezentarea colecțiilor absolvenților de la licență și master ai Departamentului Modă/Design vestimentar ai UAD Cluj-Napoca.
O supriză extrem de plăcută, începând de la organizarea minuțioasă, de la calmul din backstage, oarecum atipic pentru astfel de manifestări, colecțiile prezentate, multe dintre ele foarte bune și nu în cele din urmă, discuțiile purtate cu unii dintre studenți înainte de începerea show-ului.
Apoi mi-a plăcut mult ceva dincolo de haine, de organizări sau partea de exterioritate spectaculoasă a evenimentului. Mi-a plăcut ceea ce nu se vede, dar transpare tocmai prin efortul susținut al atâtor elemente puse în comun.
Pasiunea pentru ceea ce faci, care pe alocuri, în cazul unora poate friza obsesia, dar într-un sens bun, pozitiv dacă este să-l pomenesc pe Lucian Broscățean, directorul departamentului Modă/Design vestimentar împreună cu toată echipa de cadre didactice ale departamentului.
M-am bucurat să ascult povești interesante, despre punctul de plecare al colecțiilor de la motivul de inspirație până la concretizarea efectivă a pieselor- trei la număr pentru licență și șase pentru master.
Povești de genul acesta merită toată atenția tocmai pentru că la lansarea colecțiilor pe podium, în atmosfera “glamour-oasă” exterioară, se pierde adesea tocmai drumul de la ‘‘schiță la miracol’’, sintagma mea favorită, pe care o preiau adesea din titlul albumului Doinei Levintza cu costumul de teatru.
Cum lucrurile pornesc dintr-o banală bidimensionalitate și sfârșesc spectaculos într-o tridimensionalitate provocatoare poate fi cu adevărat un miracol tangibil și vizibil, ce s-a repetat cam de vreo 28 de ori- numărul colecțiilor prezentate, 20 la licență și 8 la master în cursul serii de sâmbătă, 6 iulie.
Motivele de inspirație ale colecțiilor la fel de diversificate ca piesele fiecăruia în parte, s-au alcătuit ca un fel de puzzle al preocupărilor generației Z cu valorile proprii acesteia- fie că este vorba de identitate personală, mediu și ambient, sau gen. Teme interesante de studiu cristalizate în veșminte ce pot părea unora inadecvate, stranii sau nepurtabile într-o accepțiune comună a ceea ce reprezintă veșmântul.
Apoi mi- a mai plăcut mult capacitatea dezvoltată pe parcursul anilor de studiu de-a părăsi schița inițială și de a se apropia fizic de parte practică a concretizării acesteia, adică de manufacturarea propriu-zisă, un lucru esențial pentru un viitor designer.
Povestea unei colecții este de cele mai multe ori la fel de interesantă ca și colecția. Combinările între sursele de inspirație, fragmentările și selecțiile operează perfect în conturarea a ceva ce publicul speră, nădăjduiește că nu a mai văzut.
A doua zi la lansarea cărții lui Ovidiu Buta – A doua victimă a modei- s-a adus în discuție de către d-na Irina Schrotter o formulă inedită care rezumă perfect ceea ce s-a putut vedea cu o seară înainte. Dânsa spunea că ciclic apare câte o generație foarte bună, de aur și că acesta este cazul absolvenților din acest an.
Într-adevăr este dificil de precizat care dintre colecții a fost cea mai bună și nici nu este cazul, oricât am fi noi fani al topurilor de orice fel, tocmai pentru că propunerile au fost la fel de diversificate ca și creatorii lor, dar ce merită precizat este că fiecare colecție a conținut cel puțin o piesă “miracol” care s-a întipărit pe retină, cel puțin în cazul meu.
Coordonatori ai proiectelor de Licență: Prof. univ. dr. Anca Pia Rusan, Conf. univ. dr. Lucian Broscățean, Lect. univ. dr. Alina Andreica, Lect. univ. dr. Anca-Luiza-Zaharia
Absolvenții de Licență, în ordinea intrării pe podium: Mădălina-Ionela Țăran, Beghim Genghiz, Alexa Crîșmăreanu, Diana Grigorescu, Carla-Bianca Forrai, Andreea-Letiția Godzin, Cristina-Andreea Strugar, Alexia Ciloci Șerdean, Andreea Bora, Ruxandra Măzărescu, Ioana-Andreea Dodoloi, Andrei-Ioan Petculescu, Răzvan-Paul Dîrle, Ioana Iosif, Alexandra Suveica, Lousenie Dumesle, Mădălina Ciobanu, Raluca-Mihaela Jula, Adrian-Gabriel Anghel, Mihai Cristian Anghel.
Coordonatori ai proiectelor de Disertație: Prof. univ. dr. Anca Pia Rusan, Conf. univ. dr. Lucian Broscățean
Absolvenții de Master, în ordinea intrării pe podium: Sonia-Jessica Durco, Mara-Virginia Cîrlig, Camelia Boaru, Carina Hărșan, Alexandra Giulia Groșan, Iuliana-Daniela Nistorică, Renata-Roxana Mihaly, Mara-Elena Popa.
Organizator și producător: Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul Modă-design vestimentar, Asociația Departamentul Creativ
Pozele sunt primite prin bunăvoința Departamentului Modă/Design vestimentar din UAD Cluj