25 de copii s-au jucat De-a Arheologia
Copiii înscriși la aceste atelier au învățat tainele arheologiei și au fost la rândul lor mici exploratori în aceste zile.
Articol editat de Popovici Ioana, 19 iulie 2024, 12:54
25 de copii din Sighet s-au jucat în aceste zile De-a Arheologia și s-au familiarizat cu această meserie. Au săpat după artefacte în cadrul unui atelier educațional desfășurat de Muzeul Maramureșean din Sighet.
Copiii înscriși la acest atelier au învățat tainele arheologiei și au fost la rândul lor mici exploratori.
Au descoperit în activitățile lor și obiecte valoroase, pe care le-au curățat și le-au asamblat, iar azi în ultima zi a atelierului, le vor expune publicului format din membrii familiei lor.
Melania Pohaidac, arheolog:
Am împărțit săptămâna în mai multe activități, în fiecare zi au făcut alte activități sau le-au continuat pe cele de o zi înainte. În prima zi le-am prezentat, le-am arătat ce este arheologia, ce face arheologul. După aceea i-am împărțit în echipe, pentru că din următoarele zile de marți, începând au început să lucreze în echipe, pentru ca la final, adică astăzi în ultima zi să realizeze o expoziție, respectiv un proiect pe care să-l prezinte în fața unei comisii, iar expoziția o să o prezinte părinților.
După ce fiecare și-a ales echipa și-a dat nume de echipă. Au avut fiecare câte o secțiune fiecare echipă. Au fost cinci echipe a câte cinci copii. Avem 25 de copii și fiecare a să a săpat și în secțiunea lui a găsit diverse artefacte, dar o și o poveste principală.
De exemplu în S1 în echipa arheologiștilor s-a descoperit un drum, în S2 în echipa, în echipa Albinuțelor s-a descoperit o vatră de foc. În S3 în echipa Verii s-a găsit un tezaur monetar, în S4 s-a descoperit o ofrandă, sunt echipa exploratorilor și S5, echipa fluturașilor a descoperit o depunere votivă într-o zonă maritimă. Depunerea votivă este o practic o depunere prin care oamenii mulțumesc zeilor că i-au ajutat.
Astăzi vor expune toate aceste obiecte. Da, fiecare echipă va avea propria ei vitrină și în vitrina respectivă vor expune ceea ce au descoperit ei în cum vor ei. Asta după ce ieri după ce ieri au reconstituit, au lipit, au restaurat artefactele.
E prima oară când organizați acest atelier?
Da, da, da, e e prima oară când organizez așa ceva. Pentru că ăsta e cel de-al 2-lea meu an aici, la muzeul Maramureșan.
Cum au fost copii? Nu știu, le-au plăcut aceste activități?
Da, pot să spun că un pic că am fost șocată de cât de mult le-au plăcut. Mă așteptam să am probleme, dar nu, chiar le-a plăcut.
Copii s-au distrat, au învățat lucruri noi și și-au făcut prieteni.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!