Ascultă Radio România Cluj Live

Peștera Comarnic – tărâmul unde o întâlnești pe Albă ca Zăpada

În ultimii ani, Peștera Comarnic a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din perimetrul parcului Național Semenic-Cheile Carașului.

Peștera Comarnic – tărâmul unde o întâlnești pe Albă ca Zăpada
Foto: Peștera Comarnic/Foto: Radio Timișoara

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iulie 2024, 00:00

Datorită reliefului calcaros, Munții Aninei ascund comori nebănuite pentru turiști. În Cheile Carașului speologii au descoperit peste 800 de peșteri și avene. Dintre acestea se detașează Peștera Comarnic, una dintre cele mai mari și frumoase peșteri din Munții Banatului și din țară, cu o lungime de peste 6 km și un traseu vizitabil de peste 1,5 km.

Cel mai vizitat obiectiv turistic

Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, spune că în ultimii ani Peștera Comarnic a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din perimetrul parcului.

În primul rând, este o peșteră naturală în care oamenii, de-a lungul timpului și până în present, au intervenit foarte puțin. O descoperim cum a format-o natura, stalactite, stalagmite, coloane, multe scurgeri parientale care iau diferite forme. În peșteră o avem și pe Albă ca Zăpada cu cei șapte pitici, avem ciorchina de banane, spune Nicolae Ifca.

 

O experiență aproape similară ca a unui speolog adevărat

Fascinația peșterilor și mai ales a celor mai puțin cunoscute îl aduce în Munții Banatului pe Sorin, tocmai de la Timișoara, aproape la fiecare final de săptămână. Pentru că este membru al unui club speologic, Sorin cunoaște foarte bine regulile de vizitare a unei peșteri:

Nu ai voie să atingi formațiuni, să distrugi. Se merge prin locații unde s-a mai trecut sau, dacă e peșteră nouă, încerci să aduci cât mai mic prejudiciu peșterii și să protejezi în primul rând liliecii și tot felul de forme de viață care există. Fiecare peșteră are propriile bogăți. Pentru turiști cred că Peştera Comarnic oferă cele mai multe satisfacții. Este cea mai lungă pește turistică din zona Banatului. Turiștii pot vedea tot felul de formațiuni. Este puțin amenajată, să zic așa, și atunci oferă o experiență aproape similară ca a unui speolog adevărat, spune Sorin.

Albă ca Zăpada și Prințul

Peștera Comarnic ascunde nu doar formațiuni carstice deosebite. Fiecare sală are istorii spectaculoase pe care ghizii le povestesc vizitatorilor. Noi am aflat de la Marcel Filca, unul dintre rangerii parcului, povestea celor șapte pitici, din care evident nu lipsește Albă ca Zăpada și Prințul.

Am coborât pe Galeria Piticilor, urmează cea mai îngustă sală din peștera Comarnic. Este căsuța piticilor. Dacă tot am ajuns acum în căsuța lor, vreau să vi-i arăt, pentru că ei s-au pietrificat aici, în această sală. Bineînțeles, ei au trăit cu foarte mulți ani în urmă. Unii dintre ei și-au mai pierdut din forma lor, dar noi am reușit să îi identificăm, spune ghidul.

 

Gerry, ghidul ghiduș

Aceste istorioare fac Peștera Comarnic mai frumoasă și mai interesantă chiar și pentru micii săi vizitatori. Patricia a venit din Timișoara împreună cu părinții și ne-a povestit cu emoția sinceră a copilăriei cum a fost vizita în peșteră:

Cel mai mult mi-a plăcut această peșteră și mi-a plăcut de Gerry, ghidul care a fost cu noi și compania lui. Are un simț al umorului foarte mare. Mi-a plăcut foarte, foarte mult când a spus de peșteră că e una mare, sălbatică și mai ales mi-a plăcut acolo când mi-a spus tot fel de legende inventate ca să pară tot real, spune Patricia.

Pentru vizitarea Peșterii Comarnic, administrația parcului asigură tur cu ghidaj și căști de protecție pentru turiști la fiecare sfârșit de săptămână, dar și în cursul săptămânii, atunci când sunt solicitări și grupul este mai mare de cinci persoane.

În peșteră se intră la orele 10:30, 13:00 și 15″30, iar un bilet costă 25 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, elevi și studenți.

Cel mai facil acces spre Peștera Comarnic se face prin Iabalcea. Se poate ajunge chiar și cu mașina, însă o plimbare pe jos nu durează mai mult de 45 de minute. Aceasta este și varianta recomandată de reporter, pentru că beneficiul măsurat în peisaje și aer curat este unul uriaș.

Din Cluj până în Comarnic sunt aproximativ 332 de kilometri.

 

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA/Radio Timișoara

Foto: Radio Timișoara

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Social sâmbătă, 7 septembrie 2024, 00:00

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna

Sute de credincioși greco și romano catolici din Dieceza de Oradea vor participa duminică, 8 septembri, la pelerinajul anual de la Bazilica Maria...

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:13

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!

Prețurile locuințelor au continuat să crească în România într-un ritm mai alert decât media Uniunii Europene sau din zona euro, dar evoluția...

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Mihai Viteazul
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:04

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul

Administraţia locală din Zalău a semnat, vineri, 6 septembrie, contractul pentru realizarea unei statui ecvestre de bronz a lui Mihai Viteazul,...

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul
Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 15:27

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei

Mai multe proiectile şi elemente de muniţie de infanterie au fost descoperite vineri, 6 septembrie, de un localnic din Cugir, județul Alba.  ...

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:40

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 6 septembrie, că lucrările pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1) au...

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:28

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au...

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:44

Circulație închisă pe Transfăgărăşan

Circulaţia rutieră va fi închisă sâmbătă, 7 septembrie, între orele 07:00 şi 18:00. pe DN 7C Transfăgărăşan pentru toate categoriile de...

Circulație închisă pe Transfăgărăşan
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:36

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii...

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland