Ascultă Radio România Cluj Live

Îngrijirea pielii în sezonul estival: sfaturi de la un medic dermatolog

Cum ne îngrijim pielea pe timp de vară?

Îngrijirea pielii în sezonul estival: sfaturi de la un medic dermatolog
Foto: Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iulie 2024, 12:13

Ieşitul la soare e benefic pentru minte şi corp. Verile sunt tot mai calde însă, iar dacă nu suntem atenţi, s-ar putea ca vacanţa să se încheie cu efecte usturătoare.

 

Cum ne îngrijim pielea pe timp de vară ne spune Diana Roşca, medic dermatolog:

 

Diana Roşca: Radiaţiile UV pot fi dăunătoare, însă dacă ne expunem într-un mod inteligent şi eficient putem să ne bronzăm fără să ne alegem cu arsuri solare. Mă refer la expunerea la soare dimineaţa până în ora 10.00 sau după-amiaza după ora 18.00. În ultimul timp radiaţiile UV sunt din ce în ce mai puternice. Majoritatea dintre noi avem acum pe telefon o aplicaţie de vreme care arată şi nivelul de UV: cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mult trebuie să ne protejăm de soare.

Andrea Nagy: Are rost să ne batem capul cu alegerea factorului de protecţie sau mergem direct pe valoarea maximă?

Diana Roşca: Persoanele care au o piele deschisă la culoare, au ochi albaştri, pistrui sau părul roşcat este obligatoriu să aleagă factorul de protecţie cu cea mai mare valoare. Dar factorul de protecţie nu e totul, pentru că poate avea filtre chimice sau minerale. Filtrele chimice absorb radiaţia ultravioletă, dar pot să aibă efecte alergizante. Filtrele minerale reflectă radiaţia ultravioletă, dar au un aspect un pic mai albicios. Deci ar trebui un consult dermatologic înainte pentru a găsi factorul de protecţie potrivit.

Andrea Nagy: Când afară este înnorat, mai aplicăm factor de protecţie?

Diana Roşca: Sunt două tipuri de radiaţii: UVB-urile sunt cele care ne bronzează şi ne dau arsurile solare; UVA-urile sunt radiaţiile care dau fotoîmbătrânirea şi cancerele de piele. UVA–urile sunt puternice chiar dacă soarele nu e strălucitor pe cer, ele pot să pătrundă şi prin geamul maşinii. De aceea este indicat să se utilizeze protecţie solară care să aibă acoperire atât UVA cât şi UVB chiar dacă sunt nori, mai ales la persoanele care sunt la risc.

Andrea Nagy: Dacă am vreo 20 de aluniţe pe mâini, ar trebui să mă feresc de soare?

Diana Roşca: De obicei dacă sunt peste 50 de aluniţe ar trebui ca pacientul să se prezinte mai des la medicul dermatolog pentru a face dermatoscopie. Dacă există o aluniţă care este suspectă atunci o urmărim; dar dacă sunt mai mult de 5 aluniţe suspecte, atunci ar trebui să aplicăm chiar mai des factorul de protecţie şi să evităm expunerea la soare.

Andrea Nagy: Cât de des trebuie să reaplicăm aceste produse de îngrijire?

Diana Roşca: Factorul de protecţie se aplică cu 30 de minute înainte de a ieşi din casă pe zonele expuse la soare: faţă, gât, decolteu, urechi, pe tot corpul în caz că suntem îmbrăcaţi mai sumar. Trebuie reaplicat odată la 2 ore în caz că stăm afară şi la o oră dacă intrăm în apă (chiar dacă pe unele produse scrie că sunt rezistente la apă).

Andrea Nagy: Produsele de protecţie solară le vedem sub formă de ulei, gel, cremă etc. Există vreo diferenţă de eficienţă între ele?

Diana Roşca: Cremele şi uleiurile se utilizează pentru pacienţii care au tenul mai uscat; loţiunile pe bază de gel sau de apă sunt pentru cei care au pielea un pic mai grasă, astfel încât să şi ajute la hidratare, dar nici să nu producă acnee.

Andrea Nagy: Între produsele pentru faţă şi cele pentru corp există vreo diferenţă?

Diana Roşca: Dacă nu avem probleme ale tenului, putem aplica acelaşi produs. Dacă avem probleme ale tenului, mai bine să nu punem pe faţă un produs pentru corp, care e gras sau ocluziv.

Andrea Nagy: Să zicem că nu am fost suficient de atenţi şi ne-am trezit cu arsuri solare. Ce putem face să remediem problema?

Diana Roşca: Plecăm de la soare şi ne luăm nişte haine lejere. Utilizăm un after sun şi creme hidratante. Iar dacă există vezicule, ne prezentăm la medicul dermatolog.

Andrea Nagy: Dar există tot felul de recomandări de a trata arsurile solare cu produse din casă (cu iaurt, cu ulei de măsline).

Diana Roşca: Pe vremuri se utiliza iaurtul, dar probabil pentru că era rece. Produsele after sun au o consistenţă lejeră şi răcoritoare şi sunt demonstrate ştiinţific a fi eficiente.

Andrea Nagy: Acum că am terminat cu soarele, să continuăm cu apa: cum e pentru piele apa cu clor de la piscină?

Diana Roşca: Lăsată pe corp mai mult timp, poate să provoace tot felul de reacţii alergice sau iritante. Acum la majoritatea piscinelor există duş, unde putem să dăm jos pelicula de clor. Cel mai bine ar fi să ne spălăm după fiecare ieşire din piscină şi ulterior să aplicăm o cremă hidratantă. Iar dacă ajungem să facem reacţii alergice sau iritative, să mergem la medicul dermatolog pentru a ne prescrie antihistaminice sau cortizonice locale. La fel şi sarea din apa mării poate fi iritantă, în special pentru cei care au leziuni pe piele. Totuşi ei se cunosc deja, au un anumit ritual de îngrijire a pielii şi ştiu să se ferească de soare, de sarea din apă şi de nisip.

 

 

 

Andrea Nagy

Foto: Mikhail Nilov/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale
Recomandari marți, 8 octombrie 2024, 08:13

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale

Favoritul acestei curse electorale cu 11 candidați este actuala președintă Maia Sandu.   Probabil pe locul al doilea va fi candidatul...

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri cruciale
Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 15:06

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene

Filarmonica de Stat Transilvania vă invită să luați parte la concertul simfonic care marchează deschiderea celei de a 57-a ediții a Toamnei...

Concertul de deschidere al Toamnei Muzicale Clujene
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Recomandari luni, 7 octombrie 2024, 14:37

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor

Fosta internaţională română Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, duminică, 6...

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din Liga Campionilor
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul

Duminică, 6 octombrie, la ora 20.03 Teatrul Naţional Radiofonic și Radio Cluj prezintă piesa Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.  ...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Ghepardul
Recomandari miercuri, 2 octombrie 2024, 12:25

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați

Unul dintre cele mai accesate astfel de vaccinuri este HPV, România fiind pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin.  ...

Vaccinuri opționale gratuite pentru asigurați
Recomandari luni, 16 septembrie 2024, 14:03

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă să vizionați expoziția personală de pictură a artistei Anica Pojar intitulată “Pioni în artă”.  ...

Expoziție de pictură la Galeriile Radio Cluj
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 12:57

Locurile în căminele studenţeşti clujene

Se apropie începutul unui nou an universitar şi studenţii au început să caute locurile de cazare. Cei mai norocoşi sunt beneficiarii de locuri...

Locurile în căminele studenţeşti clujene
Recomandari vineri, 13 septembrie 2024, 11:30

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației

Pacienții fără șanse de supraviețuire, dar și medicii, au nevoie urgentă de reglementări privind trierea bolnavilor – cine merge la ATI...

Nevoie urgentă de reglementări în domeniul ATI și al Paliației