Mucilagiul din Marea Adriatică îngrijorează turiștii și pescarii
O substanţă gelatinoasă de la suprafaţa apei îi îngrijorează pe turişti şi pe pescari.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iulie 2024, 13:41
Pe litoralul italian al Mării Adriatice temperatura apei ajunge la 30°C. O substanță gelatinoasă care acoperă marea îngrijorează deopotrivă turiștii și pescarii.
Căldura toridă, lipsa vântului și aportul de substanțe nutritive acumulat de ploile din luna iunie au dus la proliferare a microalgelor aflate la originea mucilagiului și astfel temperatura apei din Marea Adriatică atinge în prezent 30°C.
Despre acest fenomen foarte rar întâlnit se vorbește de mai mult de două săptămâni în peninsulă, sperie o parte dintre turiști și îngrijorează pe pescari, care nu mai reușesc să iasă în mare după pește.
După câțiva ani de absență, această substanță vâscoasă a revenit pentru a invada coastele Mării Adriatice între iunie și iulie, din Friuli-Veneţia Giulia până în Abruzzo, trecând prin Emilia-Romagna și Marche.
Vestea bună este totuși că mucusul marin nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Există turiști care intră în marea acoperită de această substanță vâscoasă, însă după ce ies din apă sunt nevoiți să se spele imediat cu săpun.
Problema pentru sănătatea ecosistemelor marine este diferită. Mucilagiile creează un mediu lipsit de oxigen, care poate provoca moartea multor organisme care trăiesc pe fundul mării, cum ar fi midiile, bureții, scoicile și alte moluște. În cele din urmă, pentru pescari prezența acestei substanțe în apă reprezintă o problemă semnificativă, deoarece le îngreunează plasele și, implicit, nu pot pescui.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.