Ascultă Radio România Cluj Live

30 de liceeni din țară vin la Sighet într-o tabără juridică

30 de liceeni din țară vor participa la o tabără juridică, în Sighetu Marmației în perioada 2 - 7 august.

30 de liceeni din țară vin la Sighet într-o tabără juridică

Articol editat de Popovici Ioana, 24 iulie 2024, 13:23

30 de liceeni din țară au fost selectați de Asociația VeDemJust pentru a participa în tabăra anuală Legal Academy, aflat anul acesta la cea de-a 6-a ediție.

Tabăra se numește Be Legal, AMU! , este organizată în parteneriat cu Universitatea Petre Andrei din Iași și se va desfășura în Sighetu Marmației în perioada 2-7 august 2024. 

Despre această tabără află mai multe informații de la fostul judecător Cristi Danileț, organizatorul taberei:

Cristi Danileț, organizator:

Se leagă tabăra de asociația pe care am făcut-o în urmă cu 9 ani. Împreună cu mai mulți juriști și profesori, ne-am gândit să înființăm o asociație. Ea se numește voci pentru democrație și justiție sau, pe scurt, VeDem Just, cu care dezvoltăm mai multe proiecte de educație juridică. De ce educația juridică? Pentru că lumea nu are în general cunoștințe elementare despre drept și justiție, responsabilități și autorități. Și atunci ne-am gândit cumva să venim în întâmpinarea publicului, dar mai ales a copiilor, a elevilor și probabil că publicul dumneavoastră deseori află despre magistrați sau avocați care merg prin școli, prin licee, vorbesc cu copiii nu atât despre cariera de magistrat, cât mai ales despre responsabilitățile care vin odată cu cu vârsta ei.

Unul dintre proiectele dezvoltate de Asociația VeDem Just este această tabără,  Legal Academy care a ajuns la ediția a 6-a și în acest an venim la dumneavoastră în Sighet, pentru că este o zonă deosebită și sincer și prețurile ni s-au părut mai convenabile, acum în plin sezon.

Și cine va participa anul acesta la tabără?

În fiecare an noi încercăm să selectăm doar elevi de liceu, pentru că aceștia au depășit deja vârsta de 14 ani. Potrivit legislației din România, un copil răspunde penal sau contravențional dacă are împlinit vârsta de 14 ani. Practic, din punct de vedere legal, acel copil este văzut ca un tânăr care poate să ajungă pentru greșeli foarte mari în fața unui judecător. Și atunci ne adresăm în primul rând liceenilor, mai ales că ei educație civică sau socială, nu mai studiază la școală în clasele IX – XII.

Această tabără a fost anunțată în mod public pe site-urile și conturile organizației. Au fost câteva zeci de copii care au aplicat și noi, în baza unui chestionar pe care l-am oferit, plus în baza unui interviu online cu conducerea asociației, am selectat acești copii. 

De ce trebuie să avem o procedură de selecție? Pentru că aproape în întregime costurile sunt acoperite prin donații de către asociație. Practic, cazarea și masa, cinci nopți, câte trei mese pe zi sunt acoperite de asociație. Deci nu este o tabără în care te înscrii, plătești o taxă și gata automat participi, ci este o tabără în care noi te selectăm și ce urmărim de la acești copii.

Vrem ca ei să fie foarte activi în mediul în care își desfășoară activitatea în comunitatea lor. Vrem ca după ce timp de 6 zile se întâlnesc cu judecători, procurori, avocați, experți antidrog, polițiști, ei să se întoarcă înapoi în comunitate ca un fel de ambasadori de educație juridică, practic să dezvolte. Noi încurajăm să dezvolte local proiecte prin care să ajungă la colegii lor, să le explice exact care sunt responsabilitățile, ce se întâmplă odată cu creșterea în vârstă, care sunt autoritățile la care pot apela, care sunt instituțiile care pot ajuta în caz căile sunt încălcate drepturile, dar și care sunt sancțiunile care îi așteaptă dacă încalcă legea.

Dintre cei mai activi participanți la tabără, noi vom selecta voluntari ai asociației care pentru următorul an vor dezvolta alături de noi seniori, ca să zic așa, diverse programe.

De unde să vină cei 30 de tineri care vor participa la tabără? Știm că unul dintre ei, Opriș Nicholas, este chiar din din Sighetu Marmației, dar ceilalți de unde, din ce zone ale țării?

Da, Nicholas a participat anul trecut în tabără, el a fost  selectat și anul acesta, deja este parte din voluntarii noștri. Dintre organizatori am avut aplicați din toată țara. Cei pe care i-am selectat îi am acum în față, din Galați, din București, din Craiova, din Iași, din Suceava, din Timiș, din Brașov. Așadar, din mai multe județe, noi nu am avut o preferință neapărat. Sigur, ei vor veni cu părinții sau vor veni singuri până în tabără, cu mijloace de transport, mai ales că elevii au gratuități pentru tren, dar apoi 6 zile rămân pe mâna noastră, ca să zic așa.

Avem programat inclusiv o vizită la judecătorie. Am vorbit deja cu președinta de la Judecătoria Sighetu Marmației. Vom vizita și obiectivele importante din localitate, cum ar fi Memorialul Comunismului, dar vom merge și la Cimitirul Vesel. Vor veni în tabără reprezentanți ai biroului de Siguranță Școlară, de la Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș.

Va veni un profesor care este chiar rectorul Universității Petre Andrei din Iași, care în acest an este partener cu noi în organizare. Vom avea inclusiv un consilier parlamentar de la Parlamentul Europei, o tânără care se ocupă de programe pentru tineret la nivelul Parlamentului European. Voi fi eu cu o experiență bogată în justiție. Vom avea un mediator, un avocat, până și un expert în siguranță cibernetică, pentru că astăzi copiii toți folosesc digitalul foarte mult și vrem să învățăm să se protejeze de posibile atacuri de tipul cyberbullying, dar și în același timp să știe legea, ce prevede și legea, cum îi poate apăra în caz că au nevoie.

Și am găsit și o studentă de la dumneavoastră din Sighet, care este din acest an la Universitatea București și se întoarce, vine în această tabără pentru a explica copiilor cât de necesar este să aibă un minim de informație legală încă de la o vârstă fragedă, pentru că, iată, te poți orienta foarte bine spre facultăți în care pe care tu să le iubești practic și să-ți ajute în viață foarte mult în cariera ta.

Să știți că și dumneavoastră, ascultătorii, dar de asemenea și părinții sau alte persoane interesate pot urmări în direct, ca să zic așa, activitățile taberei. Avem un cont de facebook, doar atât să căutați Legal Academy sau Academia Juridică și veți vedea în fiecare zi, ce tipuri de activități avem, ce invitați de marcă avem și desigur, cum se prezintă participanții. 

 

În acest an participă la această tabără, dar ca și voluntar, un elev din Sighetu Marmației, Nicholas Opriș, care ne-a împărtășit din experiențele trăite în tabăra juridică:

Am ales o tabără de educație juridică pentru a învăța ce sunt drepturile și obligațiile și libertățile pe care le avem noi ca cetățeni români și să învăț din experiențele pe care  le-a avut domnul Cristi Danileț, un fost judecător de procedură penală, ca să văd cum este viața de jurist, ca să văd dacă domeniul ăsta ei pentru mine, pentru că aveam o mică înclinație înainte să merg în tabără. 

După ce am fost în tabără și am văzut, am văzut toate lecțiile și le-a ținut domnul Cristi și invitații ce i-a chemat ca să ne explice tot ce este în domeniu juridic, mi-am dat seama că eu nu pot să fac față la așa domeniu. 

E un domeniu foarte, foarte serios și trebuie să ai foarte mult caracter în spate și e foarte greu ca să dai verdictele pentru un om, prin care o să decizi dacă va ajunge la închisoare sau va merge acasă.

Consider că este foarte important ca tinerii să cunoască informații legate de partea juridică, deoarece ar fi o ordine în societate mult mai bună, așa consider. Cel mai mult mi-a plăcut în tabăra asta comunitatea ce am avut-o, deoarece de la fiecare tânăr în parte am avut de învățat.

 

Ioana Popovici

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

Înscrieri la admitere la asistență medicală generală cu centrul de pregătire în Baia Mare
Știri marți, 3 septembrie 2024, 11:39

Înscrieri la admitere la asistență medicală generală cu centrul de pregătire în Baia Mare

Înscrierile la concursul de admitere se desfășoară online, până pe 11 septembrie. Examenul de admitere va avea loc în data de 16 septembrie...

Înscrieri la admitere la asistență medicală generală cu centrul de pregătire în Baia Mare
Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state
Știri luni, 2 septembrie 2024, 14:10

Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state

Din păcate, în prezent zona a devenit locul unde se înregistrează un mare aflux de cetățeni ucraineni, care, fugind de război, trec frontiera....

Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state
Ucrainean recuperat din munți după două săptămâni
Știri luni, 2 septembrie 2024, 11:55

Ucrainean recuperat din munți după două săptămâni

  Bărbatul era epuizat când a cerut ajutor, se afla singur pe munte și a parcurs în această perioadă peste 1.000km din spusele lui, fiind...

Ucrainean recuperat din munți după două săptămâni
Femeile jandarm la datorie
Știri miercuri, 28 august 2024, 12:47

Femeile jandarm la datorie

  Pentru a afla cum îşi desfăşoară activitatea în Jandarmerie, am invitat la Radio Sighet trei angajate ale Inspectoratului Judeţean de...

Femeile jandarm la datorie
Știri miercuri, 28 august 2024, 10:57

Festival multicultural la Sighetu Marmației

Muzeul Maramureșean, organizează festivalul multicultural „Noi cu a noști!” în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, în...

Festival multicultural la Sighetu Marmației
Știri marți, 27 august 2024, 11:33

ISU Maramureș scoate la concurs 24 de posturi

În acest sens a scos la concurs un număr de 24 de posturi de subofițeri conducători auto pentru toate subunitățile de pompieri din județul...

ISU Maramureș scoate la concurs 24 de posturi
Știri vineri, 23 august 2024, 10:46

Școală de Fotbal la Remeți

În comuna Remeți își va începe activitatea o școală de fotbal. Inițiativa îi aparține lui Tony Șafar, care, după o carieră de succes în...

Școală de Fotbal la Remeți
Știri miercuri, 21 august 2024, 13:06

Apa potabilă, întreruptă în Sighet din cauza unei avarii

Furnizarea apei a fost total întreruptă în noaptea de marți spre miercuri, avaria fiind apărută la magistrala de transport din cartierul...

Apa potabilă, întreruptă în Sighet din cauza unei avarii