Ascultă Radio România Cluj Live

Performanțele elevilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat: motive de mulțumire și dezamăgire

Rezultatele elevilor bihoreni. Inspectorul Horea Abrudan analizează Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Performanțele elevilor la Evaluarea Națională și Bacalaureat: motive de mulțumire și dezamăgire

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iulie 2024, 14:27 / actualizat: 24 iulie 2024, 16:57

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a făcut o radiografie a rezultatelor obținute de elevii din Bihor la Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat.

 

Dacă de rezultatele la examenul de maturitate inspectorul șef Horea Abrudan se arată mulțumit, ele fiind peste media pe țară, de cele de la Evaluarea Națională acesta este foarte dezamăgit.

Directorii școlilor, sub lupa inspectorului Horea Abrudan

Inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan, a adus în discuție diferențele evidente între mediul rural și urban, precum și discrepanțele dintre notele obținute la Evaluarea Națională și mediile de absolvire ale elevilor, în special din mediul rural.

Una dintre cele mai îngrijorătoare statistici prezentate de Abrudan este rata scăzută de participare la Evaluarea Națională. Doar 89% dintre absolvenții de gimnaziu din județ au participat la examene, în condițiile în care învățământul este obligatoriu până la nivel liceal. Diferențele dintre mediul rural și urban sunt de asemenea semnificative: în mediul rural, doar 50,9% dintre elevi au promovat Evaluarea Națională, comparativ cu 83,51% în mediul urban.

Mediile de absolvire vs. notele la examene

Un aspect izbitor al analizei inspectorului școlar general a fost discrepanța dintre mediile de absolvire, respectiv notele la disciplinele de examen, și cele obținute la Evaluarea Națională, diferențele fiind de cel puțin 2 puncte.

În școlile din mediul rural, mediile de absolvire sunt adesea mult mai mari decât notele obținute la examene, sugerând o îngăduință excesivă din partea profesorilor.

În mediul rural, ponderea mare de medii la Evaluarea Națională se află în jurul mediilor de 3, 4 și 5, iar în urban la 7-8. Pe de altă parte, dacă ne uităm la mediile de absolvire a gimnaziului, mediile sunt de 7, 8 sau 9 atât în urban, cât și în rural, a evidențiat Abrudan.

Spre exemplu, la examenul de limba română la școala din Cherechiu, toți elevii au obținut note cu cel puțin 2 puncte mai mici decât mediile lor gimnaziale. Situații similare au fost observate și la școlile din Roșiori, Sânnicolau de Munte, Lunca, Budureasa, Buduslău, Husasău de Tinca, Drăgești, Viișoara, Talpoș, Curtuișeni și altele.

În cazuri particulare, Abrudan a menționat un elev care, având media 9,62 la română în gimnaziu, a obținut doar 3,20 la Evaluarea Națională, iar un alt elev cu media 7,25 la matematică a luat nota 4,2 la examen.

Este necesară o monitorizare mai strictă a cadrelor didactice din aceste școli. Directorii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru aceste rezultate și să propună soluții pentru a asigura prezența și implicarea activă a elevilor în procesul educativ, a subliniat Abrudan.

Școli cu Probleme

Abrudan a oferit câteva exemple de școli cu performanțe slabe la Evaluarea Națională, evidențiind necesitatea unor măsuri urgente. Printre acestea se numără: Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” Oradea unde au fost 17 înscriși, 8 absenți, 1 promovat, Școala Toldy Sânnicolau de Munte cu 21 înscriși, 10 absenți, niciun promovat, Școala Gimnazială nr. 1 Budureasa: 8 înscriși, toți absenți, Școala nr. 1 Buduslău: 13 înscriși, 12 absenți, 1 promovat ori Școala Cefa: 11 înscriși, toți prezenți, dar doar 4 promovați.

O altă problemă majoră este abandonul școlar, în special în rândul elevilor rromi. În anul școlar 2023-2024, 10% dintre elevii romi din Bihor au abandonat școala a spus Abrudan.

Nu am putut controla câți au plecat în străinătate, dar în țară nu i-am identificat, a menționat inspectorul șef.

Clasele simultane reprezintă, de asemenea, un obstacol semnificativ pentru performanța școlară. În satul Lunca, de exemplu, doar unul din cei patru absolvenți de gimnaziu a participat la Evaluare și nu a promovat.

Cât de ușor ar fi ca acești copii să meargă să învețe în clase la Ștei. Poate s-ar desființa nivelul gimnazial la Lunca, dar le-ar fi mai bine elevilor, este de părere Horea Abrudan.

Inspectorul școlar general a subliniat că directorii școlilor trebuie să-și asume responsabilitatea pentru rezultatele obținute și să vină cu soluții concrete pentru îmbunătățirea situației. De asemenea, a evidențiat importanța unei colaborări mai strânse între școli, autorități locale, părinți și ONG-uri pentru a crește participarea la cursuri, a reduce abandonul școlar și nivelul educațional al elevilor.

Pentru a remedia aceste probleme, Abrudan a anunțat că va solicita explicații de la directorii școlilor cu rezultate slabe și va monitoriza mai atent activitatea cadrelor didactice.

Le voi cere note explicative directorilor, să-mi spună ce măsuri au luat direct în relația cu părinții și autoritatea locală. Nu vreau să ajung la sancțiuni, dar trebuie să port discuții cu ei, a spus Abrudan.

 

 

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Universitatea din Oradea păstrează calificativul „Grad de încredere ridicat”
Educaţie vineri, 4 octombrie 2024, 10:25

Universitatea din Oradea păstrează calificativul „Grad de încredere ridicat”

Universitatea din Oradea a primit cel mai înalt calificativ: „Grad de încredere ridicat”.   Recunoașterea a fost făcută de Consiliul...

Universitatea din Oradea păstrează calificativul „Grad de încredere ridicat”
Primii absolvenți din familii defavorizate
Educaţie vineri, 4 octombrie 2024, 10:17

Primii absolvenți din familii defavorizate

Aproape 190 de elevi de liceu şi 200 de studenţi vor fi ajutaţi să devină primii absolvenţi de studii superioare din familiile lor.  ...

Primii absolvenți din familii defavorizate
Conferința MediTech 2024 – profesioniștii se întâlnesc la Cluj Napoca
Educaţie marți, 1 octombrie 2024, 18:06

Conferința MediTech 2024 – profesioniștii se întâlnesc la Cluj Napoca

Cercetătorii și profesioniștii din domeniile inginerie biomedicală, inginerie clinică, fizică medicală, medicină și alte profesii din...

Conferința MediTech 2024 – profesioniștii se întâlnesc la Cluj Napoca
Când vor fi plătite bursele elevilor
Educaţie marți, 1 octombrie 2024, 14:52

Când vor fi plătite bursele elevilor

Din acest an şcolar, sumele vor fi virate pe carduri în data de 20 a fiecărei luni, nu pe 15 ca până acum.   Dacă ziua de 20 este liberă...

Când vor fi plătite bursele elevilor
Educaţie marți, 1 octombrie 2024, 13:59

Ceremonia de deschidere a noului an universitar la Oradea

Universitatea din Oradea începe noul an academic cu 21.231 de studenți, din care 4590 sunt boboci în anul I – cu 9% mai mulți decât în anul...

Ceremonia de deschidere a noului an universitar la Oradea
Educaţie luni, 30 septembrie 2024, 10:08

Începe noul an universitar

La festivităţi participă, alături de studenţi şi profesori, personalităţi din diverse domenii şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale...

Începe noul an universitar
Educaţie duminică, 29 septembrie 2024, 17:07

Suspendarea cursurilor, în contextul avertizărilor meteorologice

Ea a solicitat inspectoratelor școlare să pună la dispoziție de luni, începând cu ora 8:00, un număr de telefon unde să poată fi semnalate...

Suspendarea cursurilor, în contextul avertizărilor meteorologice
Educaţie sâmbătă, 28 septembrie 2024, 10:27

Propuneri ale studenţilor pentru îmbunătățirea învățământului

Mai multe organizaţii studenţeşti atrag atenția că, odată cu începerea noului an universitar, apar, ca de obicei, și probleme precum spații...

Propuneri ale studenţilor pentru îmbunătățirea învățământului