Cluj: 29 de imigranți ilegali depistați, amenzi de peste 100.000 lei
În primele șase luni ale acestui an a fost identificată și o rețea care se ocupa de traficul ilegal de persoane, membrii acesteia având în prezent dosare penale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2024, 13:41 / actualizat: 25 iulie 2024, 17:32
Serviciul pentru Imigrări al județului Cluj a depistat 29 de străini care locuiau ilegal, valoarea amenzilor aplicate depășind 100.000 de lei. În cele mai multe cazuri a fost vorba de vize de ședere expirate sau de persoane care nu mai îndeplineau condițiile pentru a rămâne pe teritoriul Uniunii Europene.
Șeful Serviciului Imigrări Cluj, comisarul șef Marian Iacob, precizează că în primele șase luni ale acestui an a fost identificată și o rețea care se ocupa de traficul ilegal de persoane, membrii acesteia având în prezent dosare penale, de ei ocupându-se în prezent procurorii:
Comisarul șef Marian Iacob: La nivelul județului Cluj au fost depistați 23 de cetățeni străini în ședere ilegală. De asemenea, au fost emise un număr de 44 de decizii de returnare.
Aceste motive au fost, în primul rând, șederea ilegală, adică acești cetățeni străini au depășit numărul de zile pentru care aveau dreptul de a rămâne pe teritoriul României sau nu au îndeplinit condițiile pentru prelungirea dreptului de ședere.
Au mai fost situații în care a fost revocată viza, nu au mai îndeplinit condițiile pentru care această viză a fost acordată.
În Cluj locuiesc în prezent 25.000 de cetățeni străini, cei mai mulți dintre aceștia aflându-se aici la muncă sau pentru studii. Migranții vin, în principal, din state aflate în Sudul Asiei, precum Sri Lanca și Nepal, dar sunt și 9.500 de rezidenți ai Uniunii Europene care au ajuns în județ la facultate sau cu afaceri.
Șeful Serviciului Imigrări, Marian Iacob, precizează că, până în prezent, polițiștii nu au constatat infracțiuni majore care să fie comise de străinii care locuiesc la Cluj:
Comisarul șef Marian Iacob: La nivelul județului Cluj sunt înregistrați 25.000 de cetățeni străini. Cei mai mulți provin din state precum Sri Lanka – 1464, Nepal – 1221, Moldova – 880, Vietnam – 854 și India – 624, dar avem și 9437 de cetățeni ai Uniunii Europene, Spațiul Economic European și Confederației Elvețiene.
Principalele scopuri pentru care acești cetățeni străini vin pe raza județului nostru sunt angajarea în muncă și studiile.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.