Ascultă Radio România Cluj Live

Grădinăritul pe balcon: sfaturi practice pentru orăşeni

Care sunt șansele să putem cultiva pe balcon plante exotice, cum ar fi avocado, de exemplu?

Grădinăritul pe balcon: sfaturi practice pentru orăşeni
Foto: Foto: Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2024, 17:19

Tot mai mulţi orăşeni care vor să simtă gustul legumelor cultivate de ei înşişi se simt tentaţi de grădinăritul urban. Desigur că nu ne vom putea întreţine de pe suprafaţa de doi metri pătraţi a balconului, dar e o satisfacţie în a recolta propriile noastre roşii sau măcar câte-un pic de busuioc pentru sosul de paste.

 

Ce putem face şi la ce trebuie să fim atenţi ne spune dr. Alexandru Apahidean, şef lucrări la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Andrea Nagy: Vecinul meu de la bloc îmi spunea că are de gând să cultive pe balcon avocado. Ştiu că a fost cald în ultima vreme, totuşi oare are şanse?

Alexandru Apahidean: Are şanse, doar că planta se va dezvolta foarte încet. Şi s-ar putea să nici nu producă, deoarece majoritatea pomilor fructiferi au nevoie de o altoire pentru a putea produce.

Andrea Nagy: Şi atunci ce putem cultiva pe balcon, care să şi producă?

Alexandru Apahidean: Cel mai bine ar fi să cultivăm legume, care au o perioadă de vegetaţie mai scurtă. În plus acestea au o importanţă deosebită în alimentaţie, datorită aportului de vitamine şi minerale.

Andrea Nagy: Eu am încercat să cultiv roşii, dar pe un balcon acoperit cu policarbonat, care filtra spectrul UV. E drept că s-au copt şi arătau frumos, dar erau tari şi fără gust. Oare ce s-a întâmplat?

Alexandru Apahidean: Orice plantă de la care se consumă fructul şi care este cultivată sub directa influenţă a razelor solare, în câmp, va avea un gust mult mai bun decât o legumă cultivată în spaţii protejate.

Andrea Nagy: Cât de mult contează orientarea balconului?

Alexandru Apahidean: O orientare sudică înseamnă că plantele vor beneficia de o perioadă de iluminare mai lungă; şi bineînţeles, cu cât au mai multă lumină, acumulează mai multe substanţe nutritive în fruct.
Noi în sera universităţii plantăm tomate deja de prin ianuarie; ele cresc şi se dezvoltă pentru că le putem oferi căldură, doar că nu le putem oferi suficientă lumină, aşa că se coc odată cu creşterea zilei.

Andrea Nagy: Cum alegem solul pe care îl folosim?

Alexandru Apahidean: Le recomand pasionaţilor să citească bine eticheta produselor şi să caute un sol care să nu fie format exclusiv din turbă.
Pe piaţă găsim şi amestecuri de sol, dar ne putem face şi propriul nostru amestec, cu turbă şi cu pământ din grădină de la bunici sau de pe un teren din afara oraşului.

Andrea Nagy: Fertilizatori folosim?

Alexandru Apahidean: De obicei substraturile pe care le cumpărăm din comerţ (şi aici trebuie să fim iarăşi atenţi la etichetă) conţin ceva fertilizanţi din start, dar aceştia vor ajuta plantele să se dezvolte doar câteva săptămâni. Şi atunci, pentru majoritatea legumelor pe care le cultivăm pe balcon, ar fi bine să le fertilizăm cam de 2 ori pe an. Dacă este o perioadă scurtă de vegetaţie, atunci poate nu necesită; dar dacă avem de exemplu un ghiveci cu busuioc, din care rupem frunze pe o perioadă mai lungă, atunci ar fi bine ca de 2 ori pe an să şi fertilizăm.

Andrea Nagy: Cum afectează poluarea urbană dezvoltarea acestor plante?

Alexandru Apahidean: În preajma oraşelor care sunt poluate se pot forma ploi acide; şi dacă balconul nu este acoperit, plantele pot suferi arsuri. Apoi în oraşele mari, unde este trafic intens, probabil că aţi observat că se depune foarte mult praf pe pervazul geamurilor.
Praful acela se depune şi pe frunzele plantelor şi atunci ele suferă, nu mai pot să-şi facă procesul de fotosinteză. Putem să intervenim şi să spălăm frunzele odată la câteva săptămâni sau când facem curăţenie şi prin casă.

Andrea Nagy: Ce greşeli frecvente aţi observat la cei care încearcă genul acesta de grădinărit urban?

Alexandru Apahidean: De multe ori oamenii nu sunt corect informaţi, contează şi de unde ne luăm informaţia: există şi reviste de specialitate, ori specialişti care vorbesc pe Youtube în cunoştinţă de cauză, dar sunt şi oameni care testează tot felul de ipoteze pe care nu le-aş recomanda.
Iarăşi, trebuie să fim foarte atenţi dacă apar boli sau dăunători: plantele trebuie să le studiem, să vedem dacă apar pete pe frunze şi alte probleme, iar la nevoie să intervenim. Putem merge şi la fitofarmacii, unde putem explica problema. Chiar mai bine e dacă ducem poze făcute în detaliu şi atunci ne pot oferi produse pentru combaterea acestor boli şi dăunători.
Trebuie să avem grijă ce produse de combatere folosim. Sunt produse care sunt sistemice, acestea intră în plantă şi-şi fac efectul pe o perioadă mai lungă de timp, aşa că nu le putem folosi în momentul în care noi recoltăm de pe planta respectivă, pentru că ajung în organismul nostru şi riscăm să avem probleme de sănătate. Şi atunci se folosesc produse de contact, care au o remanenţă 0, se duc la spălare şi nu prezintă risc pentru oameni.

 

 

 

Andrea Nagy

Foto: Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO