Cât de căutată mai este meseria de dascăl?
Fiecare dintre noi ne amintim cu drag de cineva care ne-a inspirat, în trecut.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 iulie 2024, 13:07
Meseria de profesor este una dintre cele mai dinamice, frumoase și, în același timp, plină de provocări. Se spune că educatorul, învățătorul și apoi profesorul, cadrul didactic în general, este al doilea părinte pentru un copil. Așa spune povestea dintotdeauna. Care este realitatea în vara lui 2024, înainte de un nou an școlar, a încercat să afle Alina Nechita.
Ca orice meserie importantă, ba chiar responsabilă de educarea viitoarelor generații, meseria de dascăl ar trebui “hrănită” și susținută, ca prioritate pentru conducerea oricărui stat, cu reguli clare de siguranță și etică, cu fonduri suficiente, promovată și respectată.
Tinerii foarte bine pregătiți nu sunt atrași de meseria de dascăl în preuniversitar, și nu îmi doresc să fac o analiză doar la nivelul județului Cluj, ci a tendinței, la modul general. Ar fi necesare investiții în infrastructură și în pregătirea continuă a personalului, dar și o mai bună motivare a lor, din punct de vedere financiar. Sunt încă multe probleme legate de spații, supraaglomerare și navetă, spune Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean.
Ca dascăl ai nevoie nu doar de multă răbdare, ci și de o continuă adaptare la modificări ale curriculei, la schimbări de legi, la pretenții tot mai mari ale părinților, la lipsa tot mai mare de respect a copiilor… Unde mai este loc, în acest context de satisfacția profesională? Ei bine, dacă ai ales meseria trebuie să fii construit pentru ca ceea ce faci la clasă să îți facă bine sufletește. Atunci când găsești bucurie în cel mai mic progres al elevului tău și în zâmbetul lui mulțumit de o mica reușită, știi că ești în locul potrivit, mi-a povestit doamna învățătoare, Dana Creț.
Învățământul privat, din punctul de vedere al dascălului, este o opțiune, atunci când nu ai post la stat sau îți dorești altceva mai bine plătit. Acest altceva poate însemna o mai mare libertate de predare, de abordare a curriculei, de relaționare cu elevii și, deopotrivă, o ținută obligatorie atât pentru profesor, cât și pentru elev care trebuie să poarte uniformă, în majoritatea școlilor private. Anca Radu a ales o școală privată din Cluj-Napoca.
Fiecare dintre noi ne amintim cu drag de cineva care ne-a inspirat, în trecut, un părinte, o persoană prezentă în familie sau un profesor care ne-a făcut să îndrăgim o materie nesuferită sau chiar de doamna învățătoare care ne privea cu drag și fermitate, în același timp.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.