Misiuni montane de salvare. Tabăra Mash 2024
Viitori medici din toată țara se pregătesc pentru misiunile montane de salvare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2024, 11:27
Anul acesta, viitorii medici din întreaga țară se vor aduna în zona turistică Padiș-Glăvoi pentru a participa la a 29-a ediție a taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday), un eveniment ce își propune să îi pregătească pentru intervenții medicale în situații de urgență survenite în zone montane.
Organizată între 2 și 8 august, tabăra va aduce laolaltă aproximativ 41 de studenți de la facultățile de Medicină și viitori asistenți medicali. Sub îndrumarea unor specialiști cu vastă experiență în domeniu, aceștia vor învăța cum să gestioneze eficient situațiile de urgență întâlnite în peșteri și alte medii montane dificile.
Dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor și organizator al taberei, a declarat că tinerii participanți vor deprinde abilități esențiale în gestionarea situațiilor de urgență în medii speciale.
Vor fi cinci zile pline de activități. În data de 8 august va avea loc tradiționalul concurs, în care echipe formate din câte cinci participanți vor avea de parcurs un traseu lung, de cel puțin trei ore, a adăugat dr. Borcea.
Program
Tabăra va debuta, pe 2 august 2024, la Peștera Meziad, cu o demonstrație de salvare din peșteră, organizată cu sprijinul Salvamont – Salvaspeo Bihor. Salvatorii vor transporta o „victimă” din peșteră, ilustrând metodele de intervenție în astfel de situații. După această demonstrație, participanții se vor deplasa către Padiș-Glăvoi, unde se vor desfășura activitățile principale ale taberei.
Pe parcursul celor cinci zile, tinerii vor participa la module combinate de salvare și medicale, totalizând zece ateliere intensive. Acestea includ atât tehnici de salvare din peșteri și zone montane, cât și proceduri medicale adaptate acestor medii.
În ultima zi a taberei, pe 8 august, participanții vor fi puși la încercare într-un concurs practic, în care vor trebui să parcurgă un traseu lung și să demonstreze competențele dobândite în cadrul atelierelor. Activitățile se vor desfășura în zece ateliere de câte 5-10 minute fiecare, testându-le abilitățile în condiții reale.
Societatea evoluează, generând forme noi de situații care pot duce la afectarea stării de sănătate a cetățenilor. Ca atare, cei implicați în salvarea lor trebuie să evolueze și ei. Creșterea interesului pentru sporturi extreme practicate în medii ostile și incidentele cu victime multiple în astfel de condiții au impus orientarea temelor cursurilor către aceste situații, a explicat dr. Borcea.
Tinerii vor simula situații care fie s-au întâmplat deja, fie se pot întâmpla și în viitor, pentru a ști cum să intervină eficient. Lecțiile se vor ține chiar pe munte, în peșteri sau alte formațiuni specifice acestor zone.
Tabăra MASH 2024 este organizată de Asociația SARTISS, în colaborare cu Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, SMURD Bihor, Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Consiliul Național Român de Resuscitare.
Participanții vor campa în corturi pe platoul Glăvoi, într-un cadru natural care le va oferi ocazia de a se adapta la condițiile de teren și de a pune în practică cunoștințele teoretice și practice dobândite pe parcursul taberei.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.