Țânțarii din România pot transmite virusul West Nile
Infecția cu West Nile are o incubație destul de scurtă, de câteva zile.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 iulie 2024, 11:59
Toate speciile de ţânţar care trăiesc în România pot transmite neuro-infecţia provocată de virusul West Nile, dar numai în 1-2% din cazuri pacienţii dezvoltă o formă gravă, care poate evolua în menigită virală.
După cum a explicat la RRA medicul Cătălin Gabriel Apostolescu, directorul Institutului Matei Balş din Capitală, boala se manifestă la început cu febră şi o stare de rău general, şi se vindecă în marea majoritate a cazurilor cu tratament anti-inflamatoriu simptomatic:
Dr. Cătălin Gabriel Apostolescu: Infecția cu West Nile are o incubație destul de scurtă, de câteva zile, iar debutul este necaracteristic: cu febră, cu cefalee, cu dureri de mușchi și cu stare de rău generală. Deci este greu de deosebit de o gripă sau de infecție cu enterovirus, care dau așa-numitele gripe de vară.
Reporter: Practic, cum ar trebui să reacționăm?
Dr. Cătălin Gabriel Apostolescu: Cel puțin în primele 24-48 de ore tratament simptomatic cu antiinflamator nesteroidian și simptomatice. Dacă simptomatologia persistă, recomandarea este să ne adresăm medicului de familie și dacă nu se rezolvă nici după vizita la medicul de familie, se poate prezenta pacientul la un spital de boli infecțioase.
Pentru protecţie, medicii recomandă să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să folosim substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor.
Sunt utile plasele de ţânţari la ferestre şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi gunoi menajer, relatează Radio România Actualități.
Ioana Bindea
Foto: Jimmy Chan/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.