Hărţuirea sexuală trebuie sesizată Comisiilor de Etică din Universităţi | UPDATE
Anton Hadăr: Îi indemn pe cei care au ghinionul să fie supuși unui tratament de acest tip să vină către comisiile de etică.
Articol editat de Camelia Velțan, 1 august 2024, 11:33 / actualizat: 1 august 2024, 16:48
UPDATE: ora 16.00
Ministrul Educaţiei este aşteptat cu propuneri de completare şi modificare a legislaţiei, ca răspuns la situaţiile de abuz raportate în ultima perioadă în mediul universitar.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în debutul şedinţei de guvern de joi, 1 august, că astfel de situaţii nu pot fi acceptate şi că nu nu va exista toleranţă, indiferent de numele agresorului.
Premierul i-a solicitat Ligiei Deca să prezinte masurile săptămâna viitoare, iar aceasta a afirmat că au început deja demersurile, alături de reprezentanţi ai altor instituţii şi autorităţi:
Am decis că vom lucra împreună cu specialiștii de la Ministerul Justiției, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Națională pentru Egalitate de Șanse, în colaborare cu Consiliul Rectorilor, pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa anonimă sau ne-anonimă.
Sesizările care vizează fapte cu caracter penal de exemplu hărțuirea vor fi transmise direct la procuror și la poliție, în urma analizei, acolo unde se realizează sesizarea.
Vom viza, de asemenea, armonizarea legislației în acest domeniu pentru tot sistemul public, având în vedere că regulile privind cercetarea la locul de muncă se aplică tuturor domeniilor din societate. Și în plus, așa cum am anunțat încă de ieri, audităm comisiile de etică din toate universitățile din România.
Până la începutul anului universitar vom avea un raport privind modul în care au fost înregistrate, analizate și soluționate sesizările pe acest domeniu de încălcare a eticii și deontologiei universitare.
………………………………………………………………………….
Cazurile de hărţuire sexuală şi, în general, toate abuzurile de acest fel, trebuie sesizate Comisiilor de Etică din Universităţi, pentru a fi gestionate corespunzător, este de părere liderul Federaţiei sindicale Alma Mater din învăţământul universitar, profesorul Anton Hadăr.
Invitat la Radio România Actualităţi, el spune că au existat cazuri izolate de încălcare a deontologiei profesionale care au fost sancţionate exemplar, dar şi unele tratate cu lejeritate.
Anton Hadăr şi-a exprimat speranţa că noile regulamente privind normele de etică şi integritate nu vor mai permite astfel de abuzuri:
Îi indemn pe cei care au ghinionul să fie supuși unui tratament de acest tip să vină către comisiile de etică. Numele lor este protejat.
Am avut cazuri de acest tip rezolvate, în unele situații foarte, foarte bine, cu sancțiuni, cu îngrădirea dreptului de a mai preda, cu scoaterea în afara sistemului, dar cazuri izolate, dar am avut și rezolvări cu jumătate de măsură, ca să le numesc așa, cu 10% sancțiune la salariu, cu interzicerea promovării vreo jumătate de an. Dar și acestea sunt foarte rare.
Cred că de acum încolo lucrurile vor fi sub control, pentru că regulamentele acestea ale comisiilor de etică și mai ales codul de etică universitară nu vor mai permite iertarea persoanelor care au greșit.
Însă nu aș vrea să ajung într-o situație în care să se producă și răzbunări și să se producă și, eu știu, informări care nu sunt reale.
Trebuie să se sesizeze cazurile respective atunci când ai probe, pentru că dacă vii după 10-15 ani să reclami și aceste lucruri trebuie luate în seamă.
Vă reamintim că Ministerul Educaţiei a cerut verificări în universităţi privind cazurile de hărţuire sexuală, după ce în spaţiul public mai multe studente au susţinut că au fost abuzate de profesorii lor.
În paralel, Parchetul a deschis un dosar penal şi face cercetări în aceste cazuri.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.