Creștere alarmantă a cazurilor de cancer de colon, la tineri
Din păcate, datele sunt acum sigure și demonstrate de diverse cercetări: adulții tineri, în special cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, au un risc mai mare de a dezvolta cancer decât generațiile precedente.
Articol editat de cristina.rusu, 1 august 2024, 12:33
Pericolul pare să fie în creștere în ceea ce privește neoplaziile colorectale.
Așadar, nu este întâmplător că o întreagă sesiune a congresului european privind cancerele gastrointestinale (ESMO Gastrointestinal Cancers Congress 2024), recent încheiat la München, a fost dedicată strategiilor de prevenție, diagnosticare precoce și tratament a carcinoamelor colorectale la populația cu vârste sub 50 de ani.
Cifrele prezentate în Germania vorbesc clar: deși cazurile de cancer de colon sunt stabile sau în scădere de ani de zile în cele mai dezvoltate țări europene (inclusiv în Italia), începând cu anii 1990 s-a înregistrat o creștere în grupa de vârstă sub 50 de ani.
Nu numai atât, dacă tendința continuă, acesta ar putea deveni cel mai letal tip de cancer în rândul persoanelor cu vârsta între 20 și 49 de ani, până în 2030.
Situația este înrăutățită de doi factori, care apar din ce în ce mai clar: în primul rând, cancerul colorectal pare să aibă caracteristici mai agresive la o vârstă mai fragedă și acest lucru îl face mai dificil de tratat; în al doilea rând, persoanele sub 50 de ani sunt adesea diagnosticate târziu, deoarece ignoră semnalele precoce și acest lucru contribuie la un prognostic mai grav.
Care sunt simptomele care nu trebuie ignorate?
Diaree frecventă și persistentă, pierderi de sânge (roșu aprins, împreună cu fecalele sau nu), dureri abdominale continue care persistă perioade lungi de timp, anemie.
Nu există niciun motiv de panică dacă apar aceste tulburări, care ar putea semnala și prezența altor patologii mai puțin grave și mai răspândite, punctul important este că a nu subestima „clopotele de alarmă” îți poate salva viața, susține Mario Scartozzi, profesor titular la Universitatea din Cagliari și director al secției de Oncologie Medicală de la Spitalul Universitar din capitala Sardiniei, printre medicii care au intervenit la conferința ESMO de la Monaco.
Ce se știe despre cauzele acestei creșteri?
Dintre multiplii factori care pot sta la baza fenomenului (evident acum în Statele Unite, Europa și, din păcate, Italia nu face excepție), stilul de viață ar părea crucial – spune Scartozzi.
Consumul excesiv de alcool și, mai ales, așa-zisul binge drinking, o alimentație incorectă (săracă în fructe și legume, bazată pe zaharuri, excesivă în carne roșie și conservată), fumatul, obezitatea și activitatea fizică deficitară ar fi putut contribui în mare măsură la situația îngrijorătoare actuală.
Rezultatele cele mai rele ale terapiilor anticancer la tineri ne fac să credem că biologia cancerului de colon la pacienții tineri este diferită, mai agresivă și mai rezistentă la tratament. Așa este?
Se pare că da, iar rezultatele unui nou studiu, integral italian, pe care l-am prezentat la ESMO în Germania, merge în această direcție – clarifică Andrea Pretta, un medic oncolog care lucrează la Cagliari, care a ilustrat datele la conferință.
Cercetarea (desfășurată de Universitatea din Cagliari datorită participării a altor patru centre importante: Institutul Oncologic Veneto – IOV din Padova, Universitatea din Pisa, Institutul Național al Cancerului din Milano și Universitatea Politehnică Marche din Ancona) a inclus 1.270 de pacienți cu cancer colorectal metastatic, dintre care 693 au debut precoce (vârsta medie 42 de ani).
Scopul a fost de a evalua eventuale diferențe în evoluția clinică (răspunsul la terapie și supraviețuire) între pacienții cu debut precoce (sub 50 de ani) și alți pacienți „vârstnici”.
Rezultatele au arătat că, având în vedere același tratament și caracteristici clinice și moleculare, pacienții cu cancer cu debut precoce au un prognostic mai grav, ceea ce indică necesitatea de a planifica și personaliza tratamentele, ținând cont de această variabilă.
Practic, ce ar trebui să facem?
Atât medicii din practica clinică, cât și cercetătorii trebuie să înceapă să considere pacienții afectați de cancer colorectal metastatic cu debut precoce ca pe o entitate clinică particulară și distinctă.
În primele faze, chiar și în prezența unor simptome vagi, este esențial ca ipoteza unui neoplasm să fie luată în considerare și exclusă chiar și în grupurile tinere, care în mod tradițional nu erau considerate la risc, răspunde Scartozzi.
Și în ceea ce privește controalele?
Implementarea screening-ului pentru cancerul colorectal chiar și sub vârsta de 50 de ani ar putea fi o opțiune utilă: testul pentru sânge ocult în fecale (SOF).
Carcinoamele colorectale se dezvoltă din adenoame sau polipi care durează ani, în medie aproximativ zece, pentru a se transforma în forme maligne și tocmai în această fereastră de timp screening-ul cu SOF permite un diagnostic precoce și eliminarea polipilor intestinali înainte ca aceștia să dobândească caracteristici periculoase și să evolueze într-o tumoare malignă.
Dacă SOF este pozitiv, pacientul este trimis să facă o colonoscopie, care ne permite să evidențiem și să îndepărtăm orice leziune precanceroasă sau să realizăm o biopsie.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.