Actul European pentru Inteligenţă Artificială a intrat în vigoare
Europenii vor să fie siguri că programele de inteligenţă artificială folosite sau dezvoltate în spaţiul comunitar sunt de încredere şi că drepturile fundamentale ale oamenilor sunt protejate.
Articol editat de cristina.rusu, 2 august 2024, 11:27
Vineri, 2 august, a intrat în vigoare Actul European pentru Inteligenţă Artificială, primul regulament din lume în acest domeniu.
În acelaşi timp, regulamentul urmăreşte să creeze o piaţă internă armonizată la nivelul tuturor statelor membre, iar Comisia Europeană spune că oferă un mediu favorabil pentru inovare şi investiţii.
Legea pentru programele care conțin inteligență artificială încearcă să ofere siguranță în utilizarea acestui tip de produse și să elimine orice risc, în condițiile în care vorbim de tehnologii noi utilizabile în foarte multe domenii și care prezintă provocări. În condițiile în care programele învață, să spunem, singure pe măsură ce sunt utilizate.
De aceea, companiilor care le pun pe piață sau celor care le utilizează le este recomandat să adopte un cod de conduită ce presupune monitorizarea evoluției acestor programe.
Unul dintre riscuri vizează transparența și de aceea utilizatorii trebuie fie informați de la bun început că vor interacționa cu un program.
Legea prevede ca sistemele de inteligență artificială să respecte cerințe stricte, seturi de date de înaltă calitate, înregistrarea activității, informații clare despre utilizator, să prezinte acuratețe și securitate cibernetică.
Astfel de sisteme cu risc ridicat includ, de exemplu, programele utilizate pentru recrutare sau pentru a evalua dacă cineva are dreptul să obțină un împrumut sau să conducă roboți autonomi.
De asemenea, sistemele considerate o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale ale oamenilor vor fi interzise.
Acestea includ sisteme sau aplicații care manipulează comportamentul uman, cum ar fi jucăriile care folosesc asistență vocală ce încurajează comportamentul periculos al minorilor sau sistemele care permit scanarea socială de către guverne sau companii.
În unele utilizări ale sistemelor biometrice vor fi interzise, de exemplu, sistemele de recunoaștere a emoțiilor utilizate la locuri de muncă sau sisteme de clasificare a persoanelor sau identificare biometrică la distanță în timp real.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.