Ascultă Radio România Cluj Live

3 august – Ziua Mondială a Pepenelui | AUDIO

Pe timpul verii acest fruct ne potoleşte setea, ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă.

3 august – Ziua Mondială a Pepenelui | AUDIO
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2024, 06:00

Nu există fruct mai potrivit pentru această perioadă decât zemosul pepene roşu, care astăzi este sărbătorit.

 

Cum recunoști un pepene roșu dacă este copt și ce înseamnă să cultivi acest fruct:

Pepenele verde era fructul preferat al scriitorului Mark Twain.

Scriitorul american Mark Twain spunea despre pepenele verde că este un produs de lux al acestei lumi. Când îl guşti, îţi dai seama ce mănâncă îngerii.

Datorită conținutului bogat de apă, peste 90%, sunt în măsură să potolească nu numai foamea, ci și setea în perioada toridă a verii.

În plus, pepenii verzi sunt extrem de benefici pentru sănătate.

Patria pepenelui verde este considerată a fi Africa de Sud, unde diversitatea speciilor este cea mai mare.

În lume există peste 1.200 de soiuri.

Potrivit celor mai vechi atestări documentare istorice, pepenii verzi au fost cultivați în Egipt, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani.

În secolul al VII-lea au fost cultivați în India, iar, în secolul al X-lea, în China, iar astăzi țara este cel mai mare producător de pepeni din lume.

Europenii au început să îi cultive ceva mai târziu – în secolul al XIII-lea.

Acest fruct suculent este bogat în substanțe nutritive, potasiu, în vitaminele A, B și C, precum și în licopen, care îi conferă culoarea roșu intens.

Pepenele conține poate mai puține fibre decât alte fructe (în aproximativ 200 g există doar 3-4 g de fibre), dar în comparație cu acestea are mai puține calorii și aproape nimeni nu îl poate devansa la cantitatea de apă conţinută.

 

Iată câteva dintre beneficiile ale pepenelui verde pentru sănătate:

 

1. Protejează inima şi ne ţine departe de probleme cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor, o felie de pepene verde pe zi previne acumularea de colesterol rău în artere și în vasele de sânge, care la rândul lor previn apariția bolilor cardiovasculare. Această proprietate este atribuită citrulinei.

2. Menține corpul hidratat, peste 90% din pepenele verde este apă, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se mențină hidratat. În afară de asta, este un bun diuretic, fără a încărca rinichii.

3. Calmează mușchii obosiți. Pepenele verde poate ameliora durerile musculare, după un antrenament greu. Această proprietate a sa se datorează conținutului ridicat de electroliți și aminoacidului citrulina. Un studiu realizat de oamenii de știință iranieni a arătat că citrulina din pepenii roșii ajută la reducerea oboselii musculare.

4. Protejează împotriva degenerescenței maculare. Pepenele verde este o sursă excelentă de licopen, care s-a dovedit că reduce riscul degenerescenței maculare.

5. Protejează împotriva astmului. Același licopen este antioxidantul-cheie în reacția organismului la răceli și gripă. Și mai interesant este că reduce atacurile de astm la copii. Un studiu a arătat că licopenul poate avea efecte terapeutice și la adulții cu această boală.

6. Controlează tensiunea arterială. Pepenele verde este cea mai bogată sursă naturală de citrulină. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Florida, pepenele are o strânsă legătură cu menținerea nivelurilor normale ale tensiunii arteriale. Pepenele roșu este, de asemenea, bogat în potasiu, despre care se știe că scade tensiunea arterială.

7. Beneficii pentru piele și păr. Pepenele verde este o excelentă sursă de vitamina C, care este esențială pentru sinteza colagenului, care menține pielea elastică și întărește părul. Vitamina A este un alt ingredient important al acestui fruct suculent, care contribuie la sănătatea pielii prin refacerea acesteia și crearea de celule noi.

8. Ajută la combaterea excesului de greutate. Unul dintre cele mai mari avantaje ale pepenelui este că ajută la o pierdere sănătoasă în greutate. Datorită conținutului ridicat de apă, pepenele satură cu mai puține calorii. S-a demonstrat că apa accelerează metabolismul și eliminarea de toxine și grăsimi, ceea ce contribuie în cele din urmă la pierderea în greutate. O felie de pepene verde conține doar aproximativ 86 de calorii, mai puțin de 1 gram de grăsimi și nu conţine colesterol. În afară de aceasta, asigură 22 de grame de carbohidrați și 5% din necesarul zilnic de fibre.

9. Întărește imunitatea. Pepenele verde este bogat în vitamina C, care întărește sistemul imunitar, în vitamina B6, care ajută organismul să producă anticorpi, în vitamina A, care protejează împotriva infecțiilor.

10. Oferă organismului energie. Pepenele verde este o sursă bună de energie, deoarece conține vitamina B și potasiu, care sunt importante pentru a avea putere pe tot parcursul zilei.

 

Rodica Tulbure/ Redacția

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mică istorie a scaunelor din Transilvania
Reportaje duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Mică istorie a scaunelor din Transilvania

Asociația Monumentum, inițiatoarea (printre altele) a Ambulanței pentru monumente, pune bazele unui teatru la Șona, în județul Alba. Teatrul va...

Mică istorie a scaunelor din Transilvania
Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani
Reportaje sâmbătă, 7 septembrie 2024, 00:00

Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani

Fanfara din Petrești împlinește 145 de ani de activitate neîntreruptă și are un sediu proaspăt renovat în care, pe lângă spațiile...

Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani
Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO
Reportaje vineri, 6 septembrie 2024, 00:00

Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO

Lucrările la drumul Transapuseana au fost finalizate și urmează să fie recepționate până la sfârșitul acestei luni. Șoseaua are o lungime...

Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO
Toamna se numără… chiriile studenților
Reportaje joi, 5 septembrie 2024, 14:53

Toamna se numără… chiriile studenților

Cu mai puțin de o lună până la începerea anului universitar, studenții vor să fie siguri că găsesc cea mai bună variantă pentru a-și...

Toamna se numără… chiriile studenților
Reportaje luni, 2 septembrie 2024, 12:57

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!

Magazinele online chinezești au devenit tot mai populare. Se estimează că românii înregistreaza peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile...

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!
Reportaje sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO

De Ziua Limbii Române, sărbătorită din anul 2013 în 31 august, vizităm singurul muzeul al limbii din România. El se află la Cluj, în cadrul...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
Reportaje vineri, 30 august 2024, 12:38

”Hai să facem Ziua Bună”

De vineri, 30 august, până duminică, 1 septembrie, o serie de activități culturale și ateliere creative adresate atât adulților cât și...

”Hai să facem Ziua Bună”
Reportaje joi, 29 august 2024, 11:25

Profesorii spun despre el că este un geniu!

La olimpiadă au participat 98 de concurenți din 25 de țări.   Lotul României s-a întors acasă cu patru medalii și mai mult decât atât,...

Profesorii spun despre el că este un geniu!