Domeniul Regal Săvârşin poate fi vizitat
Publicul este invitat să viziteze Parcul şi Satul Regal de la Săvârşin astfel: Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai şi Magazinul de Suveniruri.
Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2024, 06:00
Domeniul Regal Săvârşin poate fi vizitat în lunile august, septembrie şi octombrie.
Publicul este invitat să viziteze Parcul şi Satul Regal de la Săvârşin astfel: Satul Regal, Casa Ceaiului, Muzeul Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai şi Magazinul de Suveniruri pot fi vizitate în fiecare săptămână, în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 9,00 şi 18,00, transmite, vineri, 2 august, Familia Regală a României, într-o postare pe Facebook.
Parcul Regal poate fi vizitat sâmbăta şi duminica, în intervalul orar 11,00 – 12,30 şi apoi în intervalul orar 14,00 – 15,30.
Vizita în parc este permisă numai în prezenţa unui ghid şi numai în grup, în urma programării la numărul 0770 562 822 sau a unui mesaj pe e-mail, la adresa contact@savarsinregal.ro.
Casa Ceaiului, o clădire din secolul al XIX-lea aflată la intrarea pe Domeniul Regal Săvârşin, este cea mai recentă atracţie a complexului, deschisă în urmă cu un an, după ce a fost restaurată de Familia Regală.
Imobilul este cel mai mare din ansamblul numit Satul Regal, având 300 de metri pătraţi, iar aici vizitatorii pot servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări şi prăjituri.
Clădirea este, totodată, un spaţiu cultural şi educaţional, găzduind expoziţii, lecţii deschise, reuniuni şi evenimente publice.
Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care au fost în anii 1940 Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.
Domeniul Regal Săvârşin mai are un parc cu o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.
Cel mai important imobil al domeniului este castelul construit în perioada 1650 – 1680.
Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.
Lucrările de restaurare a castelului, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.