Filmul de weekend: sportul, vedetă și pe marele ecran
În plină desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Paris, știu că mulți dintre voi urmăriți competițiile preferate și ținem cu toții pumnii sportivilor români.
Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2024, 06:00
La momentul când scriu aceste rânduri, România are 4 medalii cîștigate, două la canotaj și două la natație.
Primele medalii au fost obținute de minunatul înotător David Popovici care a câștigat un aur olimpic la proba de 200 m liber și un bronz la 100 m liber. Cu emoție i-am admirat performanța, ne-am bucurat pentru succesele lui și i-am lăudat perseverența. Sportul înseamnă de fapt ani și ani de efort și disciplină, iar atunci când munca atleților e răsplătită cu medalii o lume întreagă se bucură alături de ei.
M-am gândit să profit de perioada asta în care ne animă pasiunea pentru sport și să vă recomand câteva filme care abordează acest subiect. Mi-am amintit că site-ul Eurosport a întocmit o asemenea listă în timpul pandemiei, când încercam să ne umplem timpul cu activități relaxante; multe dintre propunerile de atunci sunt valabile și acum.
Prima recomandare este Space Jam, o comedie simpatică foc din 1996, în care Michael Jordan joacă baschet împreuna cu Bugs Bunny. Avem și un cântec de Grammy pe coloana sonoră, I Believe I can fly. Era perioada de glorie a marelui baschetbalist și dacă vreți să vă reamintiți ce sportiv extraordinar a fost trebuie neapărat să vedeți și miniseria ”The last dance” disponibilă pe Netflix.
”Karate Kid” e mai vechi puțin, din 1984, dar merită revăzut pentru că după acest film mulți români au căutat sălile în care puteau să învețe karate în anii 90.
Pasiunea pentru sport și determinarea de a reuși se împletesc într-un film de care-mi amintesc cu multă plăcere. ”Million Dollar Baby” este regizat de Clint Eastwood, iar Hillary Swank a luat Oscarul pentru acest rol. O fată să boxeze cu atâta înverșunare? Veți vedea în film că se poate. Apropo de box, nu pot să nu amintesc un sportiv fictiv: Jake La Motta. Robert de Niro îl interpretează magistral în capodopera alb negru din 1980 ”Ragging Bull”. Și de Niro a luat a luat Oscarul pentru această interpretare.
Iar când e vorba de box, nu poate lipsi de pe lista cu filme seria ”Rocky”. Primul film din seria de 7 a apărut în 1976. Sylvester Stallone avea 30 de ani la momentul primului Rocky și a scris scenariul filmului în 3 zile și jumătate după ce l-a văzut într-un meci pe memorabilul Muhammad Ali.
Pentru pasionații curselor de Formula 1, recomand filmul ”Rush”, ce povestea adevărată a doi dintre cei mai cunoscuți piloți din această competiție, James Hunt versus Niki Lauda, dar și lupta dintre echipele lor, McLaren și Ferrari.
Înapoi în prezent și la Jocurile Olimpice de la Paris, citeam în presa internațională câte personalități din diverse domenii s-au dus în Franța să o vadă evoluînd pe incredibila gimnastă americană Simone Biles. Actrițele Nicole Kidman și Natalie Portman, regizorul Spike Lee, rapperul Queen Latifah, miliardarul Bill Gates, tenismana Serena Williams au fost la arena din Bercy să o vadă concurând. Era în sală și legenda de la Montreal, Nadia Comăneci. Simone Biles a intrat în istorie cu mișcări ce îi poartă numele, un dublu salt cu întoarcere la jumătate sau un dublu salt înapoi cu o triplă întoarcere. A practicat gimnastica de la 6 ani, iar acum, la 27, este cea mai premiată gimnastă din lume. Are un palmares impresionant de 8 medalii olimpice. Un documentar despre Simone Biles se poate vedea de curând pe Netflix. Deocamdată sunt disponibile primele două episoade.
Anca Mureșan Bota
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.