Călători prin România: Cetatea Oradea
Cetatea din Oradea a fost şi este elementul identitar al municipiului de pe malurile Crişului Repede.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 august 2024, 00:00
Actualul monument istorico arhitectural pentagonal, reprezentat de cetatea renascentistă a oraşului, este unicul complex de arhitectură militară fortificat din întreaga Europă de Est, cu bastioane în stil italian vechi, aflat într-o stare relativ bună de conservare.
Cetatea a cunoscut 3 faze importante de construire:
- din val de pământ, cu o înălţime de peste 3m, întărită cu palisadă din lemn, până în 1245
- cetatea circulară de piatră, 1247—1569
- cetatea bastionară de cărămidă şi piatră, pe care o vedem astăzi, înconjurată de şanţul cu apă termală, de la 1569.
Ansamblul monumental cuprinde zidul cu apărare, cu 5 bastioane, 2 porţi şi şanţuri cu contra escarpă, Castelul pentagonal, care conţine Palatul princiar, cazarma, precum şi 13 clădiri anexe: brutăria, cazemata, vama, grajdurile, Palatul de vară, cazarma ofiţerilor.
Cetatea Oradea a servit, rând pe rând, ca reşedinţă a Episcopiei romano catolice şi ca amplasament laic militar. Cetatea a devenit un important centru religios în urma sanctificării în 1192 a fondatorului Episcopiei Oradea, Sf. Ladislau.
Între zidurile sale a funcţionat o mare bibliotecă, cu cărţi aduse direct de la Florenţa, un loc de întâlnire al marilor cărturari umanişti ai timpului, un observator astronomic şi o şcoală a Capitlului catolic.
De-a lungul secolelor, cetatea a fost asediată de tătari, de răsculaţii transilvăneni, de oştile Principatului Transilvaniei, de austrieci, iar la 24 februarie 1538, aici s-a semnat Pacea de la Oradea, care a consfinţit separarea totală a Transilvaniei de Ungaria.
Pentru că timpul nu a fost prea blând cu cu cetatea, a fost elaborat un proiect de reabilitare a acesteia, în cuantum de 19 milioane euro, care a vizat atât renaşterea identităţii orădene precum şi introducerea acestui valoros obiectiv istoric în circuite turistice.
Carmen Sas
Foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.