Ascultă Radio România Cluj Live

Lotul Chiribiș – Biharia: „Tânăr și neliniștit, episodul 600 și ceva”

Lucrările la tronsonul Chiribiș-Biharia vor începe în 2025. „Tânăr și neliniștit, episodul 600 și ceva", spune Grindeanu.

Lotul Chiribiș – Biharia: „Tânăr și neliniștit, episodul 600 și ceva”

Articol editat de Carmen Sas, 11 august 2024, 15:18

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat vineri, la Oradea, că lucrările pe tronsonul de autostradă Chiribiș-Biharia, parte a Autostrăzii Transilvania, vor începe abia în 2025, în ciuda semnării contractului de execuție în acest an.

Grindeanu a comparat situația acestui tronson cu celebrul serial „Tânăr și neliniștit”, referindu-se la numeroasele complicații și amânări care au marcat proiectul.

„Lotul Chiribiș-Biharia, cred că știți mai bine decât mine, este o istorie, un foileton, un «Tânăr și neliniștit», episodul 600 și ceva”, a declarat Grindeanu, adăugând că situația a început încă de pe vremea fostului premier Ludovic Orban.

Ministrul a explicat că, în ciuda semnării inițiale a contractului în perioada guvernării liberale, lucrările nu au avansat din cauza neînțelegerilor legate de majorarea valorii contractului, cerută de asocierea inițială de firme, condusă de grupul Selina.

Neînțelegerile dintre Beneamin Rus, patronul Selina, și oficialii de la București au dus la anularea contractului și la deschiderea unui proces împotriva CNAIR. Licitația a fost ulterior reluată și atribuită în mandatul lui Grindeanu, dar lucrările vor începe efectiv abia în 2025, un an după semnarea contractului.

Ministrul a subliniat că această întârziere nu se datorează Ministerului Transporturilor, ci negocierilor cu Beneamin Rus.

”Este o dorință a oricărui ministru de bună-credință a Transporturilor: să facă lucrări!”

„Dacă vreți, o iau din urmă, pe de vremea lui Orban (n.r. – Ludovic Orban), când aceleași guverne de dreapta au venit aici și au semnat, cu mândrie patriotic, înainte de alegerile parlamentare din 2020, acest lot. Care ce să vezi, imediat după ce s-a semnat, cu anumite promisiuni, și-mi asum ce spun, făcute cum că: «hai să semnăm acum, că după, reglăm noi lucrurile care nu erau reglate. Și ce să vezi, acele lucruri nu s-au mai reglat.

Ceea ce trebuia să înceapă și să se execute nu mai încăpea în contract, în sensul de sumă. Cei de la CNAIR nu au vrut să-și assume anumite lucruri pe care domnul Orban, ca prim ministru atunci, le-a promis și cu care l-a asigurat pe cel care a câștigat acel contract. Și de acolo, întregile contracte pe care le știți. Inclusiv săptămâna trecută am avut o discuție cu managerul acestei companii.

Este o dorință a oricărui ministru de bună-credință a Transporturilor este să facă lucrări, nu să rezilieze contracte. Eu nu-mi doresc acest lucru, de aceea am și evitat atât cât am putut să fac aceste rezilieri. S-a ajuns la un punct comun, ca tot ceea ce era neclar în proiect, să se facă un calendar de execuție cu această companie. Eu îmi doresc să intre cât mai repede la execuție, îmi doresc să am cât mai repede compania câștigătoare pe ultima bucată necontractată din autostrada Transilvania – tunelul Meseș”, a spus Grindeanu.

Deși nu a oferit detalii concrete despre motivele pentru care lucrările vor începe doar anul viitor, Grindeanu a dat asigurări că dorește ca lucrările să demareze cât mai repede, atât pe tronsonul Chiribiș-Biharia, cât și pe alte tronsoane ale Autostrăzii Transilvania.

În ceea ce privește tronsonul dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș, unde CNAIR a semnat un contract cu Erbașu Construcții în această primăvară, Grindeanu a anunțat că acesta „va intra în lucru probabil în perioada următoare”, în prezent fiind în faza de finalizare a proiectării.

Ministrul și-a exprimat dorința ca, până la sfârșitul anului, România să aibă 400 de kilometri de autostradă și drum expres, comparativ cu aproximativ 210-215 kilometri, cât sunt în prezent.

Crina Dobocan, foto: Arhiva

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară
Social joi, 19 septembrie 2024, 14:37

Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară

Prognoza hidrologilor arată că pe secţiunea Baziaş va fi mai mult decât dublu faţă de media multianuală a lunii.   Reprezentanţii...

Debitul Dunării va creşte semnificativ la intrarea în ţară
Nevăzătorii protestează în fața Guvernului
Social joi, 19 septembrie 2024, 14:30

Nevăzătorii protestează în fața Guvernului

Peste 2.000 de membri ai filialelor asociațiilor de nevăzători din România protestează în fața clădirii Guvernului.   Aceasta pentru că...

Nevăzătorii protestează în fața Guvernului
”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații
Social joi, 19 septembrie 2024, 12:45

”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații

Copiii din aceste zone şi familiile lor vor primi asistenţă umanitară, iar nevoile vor fi monitorizate.   Organizaţia a precizat că...

”Salvați Copiii” alături de oamenii afectați de inundații
O nouă atracţie turistică
Social joi, 19 septembrie 2024, 11:47

O nouă atracţie turistică

Ideea aparţine unui tânăr de doar 18 ani de pe Valea Gurghiului, Ştefan Iustin Covrig, care a dorit să păstreze tradiţiile şi obiceiurile...

O nouă atracţie turistică
Social joi, 19 septembrie 2024, 10:53

Estul ţării rămâne sub atenţionările hidrologilor

Bazinele hidrografice Bârlad, Siret şi Prut sunt joi, 19 septembrie, sub cod portocaliu până la ora 18:00, iar râuri din judeţele Botoşani,...

Estul ţării rămâne sub atenţionările hidrologilor
Social joi, 19 septembrie 2024, 10:03

Prețul energiei electrice ar putea crește după 1 aprilie 2025

În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază...

Prețul energiei electrice ar putea crește după 1 aprilie 2025
Social joi, 19 septembrie 2024, 09:56

Incendiu de amploare la o fabrică de sicrie

Pompierii militari ai Stației de Pompieri Aleșd și Detașamentelor 1 și 2 Oradea au intervenit pentru lichidarea unui incendiu la o hală de...

Incendiu de amploare la o fabrică de sicrie
Social miercuri, 18 septembrie 2024, 16:34

Riscul de inundaţii se menţine în estul României

În judeţul Galaţi continuă intervenţiile pentru sprijinirea comunităţilor afectate de inundaţii.   Salvatorii acţionează neîncetat...

Riscul de inundaţii se menţine în estul României