Cine și cum trebuie să se ocupe de bolnavii aflați la sfârșitul vieții?
Există un vid legislativ, adică nu avem niște reguli foarte clare din punct de vedere legal, a declarat luni, 12 august, profesorul Daniel Coriu, la Radio Cluj.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 august 2024, 19:16
Decesele în serie din Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon din București readuc în atenție necesitatea unor reglementări legale privind modul în care sunt tratați bolnavii în stare terminală.
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Daniel Coriu:
Există un vid legislativ, adică nu avem niște reguli foarte clare din punct de vedere legal. Și, în astfel de situații totul depinde de discuția cu familia, aparținătorii și chiar cu pacientul.
În 2008-2009, regretatul profesor Tulbure a încercat o reglementare în acest sens. Este ordinul 1500 care încearcă reglementarea criteriilor de admisie în terapie intensivă.
Din păcate, când s-a vorbit despre medicină la sfârșit de viață, despre condițiile de admisie în terapie intensivă, nu s-a reușit să avem un consens.
Și eu conduc un centru de hemato-oncologie. În fiecare zi ne confruntăm cu astfel de situații în care avem pacienți cu boli grave, în care nu mai avem resurse, nu avem nimic de făcut.
Sigur, avem comisii pentru fiecare boală și comisia respectivă decide că nu mai avem niciun fel de terapie.
Decidenții politici evită să reglementeze aceste probleme deoarece subiectul este delicat, cu implicații umanitare, religioase și juridice.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.