Fii activ! Implică-te pentru un cartier mai bun!
Primăria Oradea încurajează inițiatorii să-și promoveze proiectele validate și să mobilizeze cât mai multe voturi, deoarece acestea pot avea un impact semnificativ asupra municipiului Oradea.
Articol editat de cristina.rusu, 14 august 2024, 10:09
Mai sunt doar 26 de zile în care orădenii pot contribui la alegerea unui proiect din cadrul bugetării participative, considerat valoros pentru orașul lor sau zona în care locuiesc.
Cei interesați pot vota proiectele preferate accesând platforma https://activ.oradea.ro/login.
Etapa de vot online se va încheia duminică, 8 septembrie.
48 de proiecte
Toate cele 48 de proiecte validate în această nouă sesiune a programului de bugetare participativă, derulat de Primăria Oradea, abordează domenii de interes pentru locuitori, precum: amenajarea spațiilor publice, infrastructura culturală și socială, digitalizarea, mobilitatea și siguranța circulației, etc.
În edițiile anterioare ale programului de bugetare participativă, au fost selectate 54 de proiecte, dintre care 19 au fost finalizate, 6 sunt în lucru, 26 sunt în așteptare, iar 3 au fost abandonate.
Printre proiectele deja implementate se numără: amenajarea pistei de alergare din tartan în zona Salca, amenajarea unui parc destinat (și) copiilor cu dizabilități în Ioșia, sala multifuncțională la Liceul „Lucian Blaga” Oradea, modernizarea Pieței Tineretului din Velența, transformarea unui zid plictisitor într-o operă de Street Art pe strada Tudor Vladimirescu, programul de plantare de arbori din specii autohtone, etc.
Propuneri noi
În această ediție, câteva dintre proiectele propuse includ: instalarea de bănci inteligente și stații de parcare pentru biciclete în spatele Teatrului din Oradea, crearea unei stații de tramvai verde la Piața Rogerius, plantarea de perdele forestiere în jurul terenurilor de baschet din oraș (Parcul de la intersecția AD Xenopol – Oneștilor, Parcul Barcăului, parcurile din Nufărul și Parcul Tineretului), reabilitarea statuii Centenarului CAO (Clubul Atletic Oradea) din Parcul Brătianu, amenajarea unui loc de joacă pentru copii în Cetatea Oradea, securizarea pistelor de biciclete de pe străzile Șirul Canonicilor și Padișului, proiectul „Oradea Live Webcams”, etc.
Toate proiectele pot fi consultate aici: https://activ.oradea.ro/proiecte?page=1
Votarea se desfășoară în două etape: online, prin intermediul platformei activ.oradea.ro, și în cadrul întâlnirilor organizate în cartierele și companiile din Oradea. Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook.
Este important de menționat că fiecare persoană poate vota un singur proiect atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere.
Buget
Bugetul total al programului este de 1.500.000 lei, iar fiecare proiect poate obține o finanțare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA, din bugetul local. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute, până la epuizarea sumei alocate.
Selecția finală a proiectelor va avea loc după dezbaterile publice din cartiere, prin cumularea voturilor online și a celor exprimate în cadrul acestor întâlniri, urmând ca proiectele să fie ierarhizate în funcție de numărul total de voturi.
Vrei să contribui la îmbunătățirea cartierului tău sau a zonei în care locuiești?
Intră pe https://activ.oradea.ro/login și votează proiectul preferat! Votul tău contează!
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.