De văzut în România: Biserica cu semilună din Acâş
Clădirea este unică, atât pentru că mai păstrează semiluna islamică în vârfului turlei, cât şi pentru că, deşi au trecut peste opt secole, biserica este în continuare nefinisată în exterior.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 august 2024, 00:00
O construcţie din judeţul Satu Mare se numără printre cele mai spectaculoase lăcaşuri de cult realizate în spiritul artei romanice europene a evului mediu timpuriu, deşi nu a fost promovată prin includerea în ghidurile turistice.
Este vorba despre Biserica Reformată din comuna Acâş, construită cu mai bine de 800 de ani în urmă. Clădirea este unică, atât pentru că mai păstrează semiluna islamică în vârfului turlei, cât şi pentru că, deşi au trecut peste opt secole, biserica este în continuare nefinisată în exterior.
Legenda bisericii, ridicată iniţial ca mănăstire romano-catolică, după anii 1170 şi transformată mai apoi în biserică reformată, spune că, deşi execuţia finisajului exterior a fost încercată în repetate rânduri, de fiecare dată a eşuat. De aici se trage povestea care spune că lăcaşul de cult ar fi fost blestemat.
Şi semiluna din vârful turlei are legenda ei. Se spune că semiluna ar fi fost amplasată pe turnul bisericii deoarece turcii nu obişnuiau să atace construcţiile cu semnul mahomedan. Prin urmare este posibil ca ideea amplasării semilunei să le fi venit localnicilor, după ce în urma a numereoase atacuri, turcii au distrus lăcaşul de cult renovat în anul 1642.
O altă legendă spune că un tunel secret ar lega Biserica din Acâş de Castelul din Ardud, legat, la rândul lui, de cetăţile Sătmarului şi Medieşului printr-o reţea de alte tunele.
Cu o existenţă multimilenară, localitatea Acâş, centrul comunei cu acelasi nume, este situată la sud de Satu Mare, la o distanta de 38 km. De-a lungul timpului, pe teritoriul comunei au fost descoperite materiale din epocile bronzului, fierului, prefeudală şi medievală, iar cea mai valoroasa piesă, o brăţară din aur gasită în 1855 în albia Crasnei, este păstrată şi astăzi la Viena.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.