Ascultă Radio România Cluj Live

Noi și orașul – proiect derulat de Reactor de creație și experiment

Stagiunea de evenimente 2024/2025 începe în luna septembrie cu un program comun desfășurat de șapte organizații și spații de spectacol clujene!

Noi și orașul – proiect derulat de Reactor de creație și experiment

Articol editat de cristina.rusu, 21 august 2024, 16:17

Program comun de evenimente al spațiilor independente din Cluj-Napoca

 

Casa Tranzit, Str. George Barițiu nr. 16

Centrul de Creație Maidan, Bvd. Eroilor nr. 16

NON Centru de Arte Peformative, Str. Oașului nr. 97

Reactor de creație și experiment, Str. Petőfi Sándor nr. 4

Stația Teatru / Muzical, Str. Ion Luca Caragiale nr. 12

Teatrul Magic Puppet, Bvd. Eroilor nr. 16

ZIZ – At and Social Area, Str. Paris nr. 5

 

Artiștii de artele spectacolului din Cluj-Napoca vă invită în luna septembrie să descoperiți diversitatea și complexitatea scenei locale: teatru, performance, teatru audio, teatru de animație și teatru muzical – toate sunt incluse în programul la care participă Casa Tranzit, Centrul de Creație MAIDAN, NON – Centru de Arte Performative, Reactor de creație și experiment, Stația Teatru / Muzical, Teatrul Magic Puppet și ZIZ – Art and Social Area.

Pe lângă spectacole, clujenii pot participa și la un tur ghidat prin spațiile participante, în cadrul căruia se vor întâlni cu artiști colaboratori ai fiecăruia și vor afla detalii din spatele scenei.

Turul va avea loc în 28 septembrie, începând cu ora 11:30, cu plecare de la Casa Tranzit.

Ghidul turului este Ioana Hogman, artistă interdisciplinară și mediator cultural.

Participarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabilă la adresa rezervari.reactor@gmail.com.

Noi și orașul este un proiect derulat de Reactor de creație și experiment, care își propune să exploreze spațiul urban dintr-o perspectivă critică interdisciplinară și cuprinde, pe lângă programul comun de evenimente, o instalație sonoră realizată de artistul Mihai Păcurar, un performance realizat de regizorul Raul Coldea, o rezidență de cercetare pentru regizoarea și dramaturga Petro Ionescu și sociologul George Zamfir, precum și activități de mediere culturală în raport cu tema.

 

PROGRAM EVENIMENTE

7 septembrie, ora 20:00

La Casa Tranzit

NU MĂ SIMT TOCMAI BINE.

de Jasmina Cloșcă

cu Cristiana Bândilă, Cătălin Filip și Casian Ulici

Nu mă simt tocmai bine. propune o categorizare a diferitelor forme existente de autosabotaj prin (auto)decepție. Asumând discursul vocii interioare – care devine moralizatoare când lucrurile merg prost – spectacolul pune accentul pe confuzia internă produsă de distorsionarea percepției prin negare/ manipulare/ minimalizare/ ipocrizie – repetă iar și iar aceleași două întrebări: e neclar? de ce?

 

10 septembrie, ora 20:00

La Stația Teatru / Muzical

TOATE CELE BUNE

scenariul și regia: Adonis Tanța

scenografia: Denisa Berceanu

muzica: Andreea Alexievici, Iulia Sinescu, Oana Oltean, Székely Norbert, Renata Burcă

cu: Andrada Balea, Cristina Tureanu, Endre Rácz, Adonis Tanța și Renata Burcă

Sunt perioade grele în viața mea când toate se strâng pe capul meu, nu am timp, timp de mine, timp pentru mine.

În aceste perioade visez la o rezolvare bruscă și magică.

Toate responsabilitățile se evaporează, mușchii epuizați se relaxează, inima este parcă injectată cu un calm cald și fin ca o ceașcă de lapte din copilărie pe care o primeam de la bunica, în fiecare seară.

Stau în pat toată ziua și mănânc frișcă cu zmeură, am dormit bine, dar mai dorm puțin, numai de plăcere, e liniște în jurul meu, în înăuntrul meu.

Oare dacă acest vis al Paradisului s-ar împlini, cum ar fi?

 

14 septembrie, ora 20:00

La NON Centru de Arte Performative

404: NOISE

regia: Dominik M. Iabloncic

coregrafia: Roxana Florescu

dramaturgia: Roxana Țentea

muzica: Nidal Ștefan Hamad Al-Essa

asistență de regie & video: Iasmina Iabloncic

cu: Dominik M. Iabloncic, Francesca Dulca, Grigore Avram, Roxana Florescu

NøN-grupul produce un performance. Tema de la care pornesc membrii echipei este percepția. Ajung să vorbească despre imagine, și reprezentare, și se blochează la obiect. Colaborează cu artistul Roxan Afloarei, pe care îl comisionează pentru realizarea unei sculpturi care să însoțească viitoarea producție. El nu apare pe afiș, dar dă viață unei lucrări în jurul ideii de adevăr absolut și bias.

404: noise este un performance la limita dintre spectacol și destabilizare în spațiu expozițional. Publicul intră în galerie și e invitat să interacționeze cu mediul. cu obiectul. cu imaginea. cu percepția sa asupra acestora. cu reacția sa la ceea ce vede sau a venit pregătit să i se ofere. cu realitatea.

Totul este o minciună.

404: noise este un performance despre stimulii din jur și despre cum realitatea e deja acolo.

 

17 septembrie, ora 19:00

La Reactor de creație și experiment

ORIZONTUL EVENIMENTELOR

Concept și regie: Mihai Păcurar

Text: Ioana Hogman

Muzică: Oana Hodade

Asistență de regie: Mark Cristopher Demeter, Alexandru Gorghe, Robert Kocsis

Asistență de documentare: Alexandru Gorghe, Robert Kocsis

Mulțumiri speciale: Adrian Cimpoeșu

Cu: Andrada Balea, Szilárd Gáspár-Barra, Cătălin Filip, Oana Mardare, Ana-Maria Marin, Doru Taloș

Participare video: Radu Dogaru, Ștefan Dogaru, Leta Popescu, Paul Socol

Într-un viitor apropiat închipuit, marcat de accelerarea ireversibilă a crizelor globale, o reformă culturală lentă și neoficială transformă mai multe teatre în laboratoare de cercetare hibridă. Acțiunea spectacolului are loc câţiva ani mai târziu, într-unul din aceste spații convertite, când foştii performeri se întâlnesc cu efectele neașteptate ale propriei munci. Este incert dacă în perimetrul definit al spaţiului tocmai se instalează încă o criză şi de ce fel de răspuns are nevoie.

 

21 septembrie, ora 19:00

La Casa Tranzit

DEZVOLTATORII

spectacol de teatru audio cu autor colectiv, urmat de dezbatere

coordonator atelier:  Mihai Lukács

echipa teoretică: Costi Rogozanu, Enikő Vincze, George Zamfir

la atelier au participat: Ioan Cristian Boboescu, Adriana Creangă, Maxim Lorand, Mihai Lukács, Marina Melenti, Carmen Moraru, Székely Örs, Ioana Sileanu,  Adi Cimopeșu, Roxana Țentea, Tavi Voina

sunet: Adrian Cimpoeșu

produs de: Asociația Reciproca

cu: Carmen Moraru, Tavi Voina, Mihai Lukács, Székely Örs, Maxim Lorand, Roxana Țentea, Adi Tudoran

O zi plină de întâlniri extraordinare din viața unui dezvoltator imobiliar local și a șoferului său. O călătorie prin Clujul în plină dezvoltare, atât pe orizontală, cât și pe verticală.

O poveste pur ficțională sau poate una pe care o știm deja prea bine.

Dezvoltatorii este un experiment auditiv de punere în prim-plan, prin mijloacele artistice teatrale și sonore, a unui univers crucial pentru Clujul de azi: lumea dezvoltatorilor imobiliari. Prin acest proiect am urmărit spunerea unei povești ascunse și prea puțin accesibile societății, prin construcția unor personaje generice. Atunci când vorbim de dezvoltarea imobiliară din Cluj, principala afacere prosperă a orașului, protagoniștii lipsesc.

Dezvoltatorii a fost realizat în cadrul atelierului de teatru audio organizat în cadrul (B)orders, cea de a V-a ediție a Focus Atelier.

 

23 septembrie, ora 19:00

La Centrul de Creație Maidan

DEZVOLTATORII

după o idee de Adrian Teleșpan

Regia și dramaturgia: Diana Aldea

Distribuția: Paul Tonca, Radu Lărgeanu, Codruța Bonta, Cătălin Florea

Scenografia: Diana Aldea, Florin Suciu

Muzica: Paul Tonca

Light design: Cătălin Florea

Spectacolul Cimitirul, inspirat de romanul omonim al lui Adrian Teleșpan, spune povestea unui tânăr emigrant român care studiază la Londra. Pentru că are nevoie de bani, Adrian se angajează ca administrator la un cimitir al cărui proprietar este Leonard, un bărbat aparent imprevizibil și morocănos. Obținerea postului de la cimitir, la început doar un expedient pentru Adrian, devine o aventură existențială care îl va schimba definitiv. Cimitirul este o comedie neagră despre condiția emigrantului, despre prietenie, ratare, dragoste și, mai ales, despre moartea care te învață, de fapt, să trăiești.

 

27 septembrie, ora 20:00

La Teatrul Magic Puppet

Gen.OM

de Ana Cucu Popescu

regia: Delia Gavlițchi

scenografia: Florin Suciu

pictura: Vlad Mureșan

sculptura: Răzvan Chendrean

muzica: Max Anchidin

tehnic: Alexandru Bote

cu: Andreea Ajtai, Oana Tămaș, Florin Suciu și Viktor Hegedüs

E important să chestionăm lumea din jurul nostru, să ne întrebăm de ce lucrurile se întâmplă într-un anumit fel. gen.OM este un spectacol de animație destinat adulților, care își propune o incursiune plină de umor printre câteva dintre manifestările patriarhatului în societatea contemporană.

 

28 septembrie, ora 19:00

La ZIZ – Art and Social Area

GYŰLÖLETVARIETÉ / VARIETEUL URII

Regia: Bélai Marcel

Traducerea: O. Horváth Sári

Cu: Kerekes Barbara, Csüdöm Henrietta, Kerekes Ákos, Gáspár-Barra Szilárd

Asistent tehnic: Sipos Júlia, Diel Eduard

Asistent: Bíró Noémi

Afiș: Makkai Márk

Mulțumiri speciale: Bogdán Farkas, Gáspár-Barra János, Gáspár-Barra Áron, Baja Richárd, András Gedeon, Sárosi Áron, Paprika Rádió, INGYEN ELVIHETŐ!(Kolozsváron és környékén.)

Acțiunea se desfășoară într-un canal plin de mirosuri neplăcute. Personajele sunt creaturi precum șobolanul, viermele și dihorul. Ei provin din rândurile celor respinși și disprețuiți.. Acești excluși, în ciuda aspectului lor dezgustător, sunt ființe copilăroase, pline de furie și dorința de răzbunare. Dar furia și dorința lor de răzbunare sunt fără țintă, nu știu împotriva cui sau împotriva a ce ar trebui să-și răzbune. Când al patrulea personaj, Musca, le dezvăluie că umanitatea îi face să se simtă lipsiți de valoare, ei decid să fure luna, pentru că oamenii s-au obișnuit prea mult cu ea. Dar planul lor, însă, nu se desfășoară așa cum era prevăzut. Producția este una variată, un spectacol care implică și activează publicul, îmbinând elemente de cabaret și varieté, în timp ce segmentează povestea pe teme dramatice, precum răutatea, intrigile, eșecul, gelozia și descurajarea.

 

29 septembrie, ora 20:00

La Reactor de creație și experiment

GLIESE 445

text și regie: Raul Coldea

ccenografie și video: Mihai Păcurar

asistentă scenografie: Daria Nicu

muzică: Alexandru Condurat

suport tehnic: Daniel Răduțu

sunet și lumini: Báko Zoltán, Robert Kocsis, Magyar Csaba

regie tehnică: Lidia Baciu

asistentă regie tehnică: Ioana Popescu

cu: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Jipa, Oana Mardare, Alina Mișoc, Fatma Mohamed, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv Katai, Anca Pitaru, Doru Taloș

Gliese 445 este o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, precum și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile. Într-o lume plină de violență și incertitudine, cinci performeri se întâlnesc și îndrăznesc să spere. Au pornit de la întrebarea: „Cum ar fi dacă acesta ar fi ultimul spectacol din istoria umanității? Sau din istoria mea personală?”. Nu vor putea să își imagineze până la capăt scenariul, dar poate tocmai asta va fi eliberator.

Spectacolul este rezultatul întâlnirii dintre două echipe – cea de la Reactor și cea a Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe,  care au lucrat în paralel, mediate de tehnologie, testând posibilitățile de a fi împreună de la distanță.

Detalii despre bilete se găsesc pe site-urile și paginile de social media ale fiecărei organizații.

 

Mai multe informații despre programul Reactor puteți găsi pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe www.facebook.com/ReactorCluj sau www.instagram.co.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Oamenii cavernelor
Cultural duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Oamenii cavernelor

Dramatizare de Leonard Efremov.   Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: George Constantin, Leopoldina Bălănuţă, Mircea...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Oamenii cavernelor
Turneul de pian Classic Unlimited ajunge în 11 orașe
Cultural duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Turneul de pian Classic Unlimited ajunge în 11 orașe

11 locuri speciale din România vor fi în lunile septembrie și octombrie gazdele concertelor Classic Unlimited. Pianistul Bogdan Vaida duce muzica...

Turneul de pian Classic Unlimited ajunge în 11 orașe
Povestea descoperirii Sfintei Cruci a Mântuitorului
Cultural sâmbătă, 14 septembrie 2024, 00:00

Povestea descoperirii Sfintei Cruci a Mântuitorului

“Înălțarea Sfintei Cruci” este prăznuită în fiecare an în 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului...

Povestea descoperirii Sfintei Cruci a Mântuitorului
Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali la Oradea
Cultural sâmbătă, 14 septembrie 2024, 00:00

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali la Oradea

Oradea va găzdui, între 16 și 19 septembrie 2024, un eveniment de mare însemnătate pentru Biserica Greco-Catolică și pentru comunitatea...

Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali la Oradea
Cultural marți, 10 septembrie 2024, 14:56

Teatrul de Nord te invită la Ziua Porților Deschise

Secția română a Teatrului de Nord Satu Mare vă invită sâmbătă, 14 și duminică, 15 septembrie, la Zilele Porților Deschise.   Pe...

Teatrul de Nord te invită la Ziua Porților Deschise
Cultural duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Soţul ideal

Traducerea: Petru Dumitriu.   Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Titi Acs. În distribuţie: Alexandru Critico, Clody Berthola,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Soţul ideal
Cultural joi, 5 septembrie 2024, 13:37

„Boléro” și „Rhapsody in Blue” vor răsuna în Cetate

Iubitorii muzicii clasice din Oradea și împrejurimi sunt invitați vineri, 6 septembrie, la un eveniment de excepție organizat de Filarmonica de...

„Boléro” și „Rhapsody in Blue” vor răsuna în Cetate
Cultural miercuri, 4 septembrie 2024, 17:24

Stagiunea se redeschide la Teatrul din Turda

În luna septembrie, Teatrul Național Aureliu Manea vă așteaptă în sala de spectacol pentru o nouă stagiune, o nouă ocazie de a ne bucura...

Stagiunea se redeschide la Teatrul din Turda