Legea pensiilor: surprize neplăcute pentru persoanele cu dizabilităţi
Asociaţia Nevăzătorilor din România se pregăteşte de protest!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 august 2024, 12:24 / actualizat: 23 august 2024, 14:39
Persoanele cu dizabilităţi reclamă că le vor scădea pensiile cu până la 80%. Scăderea este deocamdată pe hârtie, pensiile nu vor fi însă indexate cu rata inflaţiei și vor rămâne practic înghețate pentru următorii 10-15 ani. Mai mult, persoanele cu dizabilităţi aflate încă în câmpul muncii vor avea pensii mult diminuate: la nivelul pensiei de invaliditate, ceea ce descurajează integrarea lor socio-profesională.
Asociaţia Nevăzătorilor din România pregăteşte un protest prin care să atragă atenţia asupra acestor prejudicii, spune Florentin Rădulescu, preşedintele filialei clujene.
Andrea Nagy: Persoanele cu un certificat de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat aveau un stagiu redus de cotizare la pensie. Ce se întâmplă acum?
Florentin Rădulescu: O treime din stagiu era necesar şi înainte şi acum pentru a te putea pensiona ca persoană cu dizabilităţi. Însă au dispărut compensaţiile care erau acordate pentru acele două treimi care lipseau, astfel încât persoana respectivă să nu ajungă să aibă o pensie mizeră.
Andrea Nagy: Asta afectează persoanele cu dizabilităţi care sunt deja la pensie sau care vor fi de acum?
Florentin Rădulescu: Pe deoparte, cei aflaţi în plată vor fi plafonaţi la nişte pensii care acum sunt mai mari, dar care vor rămâne aşa pentru 10-15 ani. Deci puterea de cumpărare va fi drastic diminuată în timp, pentru că lor li s-au recalculat pensii cu 60-80% mai mici. Iar pentru cei care sunt în activitate şi se vor pensiona, ei vor avea direct aceste pensii mici, care pun pe aceeaşi treaptă o persoană care a muncit 15-20 de ani cu o persoană cu pensie de invaliditate, care nu a muncit aproape deloc.
Pe scurt, este descurajată munca, descurajată integrarea socio-profesională a acestei categorii. Şi nu e vorba de o singură persoană: e vorba de întreaga categorie, pentru că noi nu avem până acum niciun exemplu pozitiv (nimănui nu i s-a mărit pensia, tuturor li s-a redus foarte mult).
În privinţa compensaţiei stagiului, noi am propus un punct în loc de jumătate pentru cei cu un grad grav şi o jumătate de punct în loc de un sfert pentru gradul accentuat.
Andrea Nagy: Aţi primit deja reclamaţii?
Florentin Rădulescu: Sunt zeci de astfel de decizii care au ajuns la colegii din ţară şi care circulă pe grupurile pentru nevăzători.
Noi deja am avut o şedinţă la nivelul consiliului director al asociaţiei şi urmează să punem la punct detaliile logistice ale deplasării la Bucureşti în luna septembrie, când va avea loc o mişcare de protest care să transmită ceea ce noi am transmis sistematic de-a lungul ultimilor ani vizavi de această lege: faptul că este profund injustă, dar am fost ignoraţi.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.