Pompei – capsula timpului
Într-o zi de august, 79 d.H. totul s-a năruit...
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 august 2024, 00:00
Pășesc agale pe străzile unui oraș fondat chiar la poalele Vezuviului. Oare cum au cutezat întemeietorii lui să-l ridice chiar acolo? Mi se pare că s-au luat la trântă cu natura.
Pavaje de piatră, vile arogante care au pe podele mozaicuri grandioase, picturi murale ce decorează pereții. Sunt și case modeste, temple, sală de sport, băi. Amfiteatrul este impunător. Forumul, inima orașului, care a fost îmbogățit cu statui nemaiauzite. Lupanarul, cel mai faimos bordel din Pompei, are numeroase picturi erotice pe pereți.
E drept, zona fertilă de la gurile râului Sarno pare să fi fost prielnică agriculturii.
Într-o zi de august, 79 d.H. totul s-a năruit…
Acum orașul își revendică originile și a devenit o capsulă a timpului. Pentru arheologi mulțimea de artefacte oferă date concrete prin care se reconstruiește o întreagă epocă.
Pompei e un nume sabin, un oraș sabin cucerit de romani, unde se întemeiază colonia Cornelia Veneria Pompeianorum, o colonie romană. Practic un grup de cetățeni romani se așează pe teritoriul orașului sabin și-l organizează ca o colonia, ca o comunitate cu statut municipal roman de rang înalt.
În antichitate nu era atât de important precum astăzi, era una din coloniile romane din Italia și una din multele colonii din Imperiul Roman. Nu era un oraș atât de special. Pur și simplu forul roman se naște acolo printre clădirile publice sabine, se înghesuie acolo, deci relativ anarhic. (Sorin Nemeti, prof.univ, Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, Departamentul de Istorie Antica si Arheologie)
Pompei – capsula timpului
A.V: Dacă n-a fost atât de important la vremea lui, de ce a devenit atât de important ulterior?
Pompei devine important în urma erupției Vezuviului din anul 79 după Hristos, când norul de cenușă acoperă orașul și el devine o capsulă a timpului pentru noi.
Încă din secolul al XVIII-lea deja anticarii dezvelesc edificii, regii celor două Sicilii se implică în studierea artefactelor. Datorită Pompeiului știm mai multe despre Imperiul Roman și societate romană decât am știut din toate cărțile și din toate inscripțiile, vasele și cioburile pe care le descoperim noi.
Se conservă, inclusiv materiale organice, inscripții, statui, amfore, un oraș în toată puterea cuvântului. Noi de obicei găsim ruinele abandonate, pe când la Pompei totul e înghețat in anul la 79 după Hristos.
Ultima descoperire de senzație e un Termopolium, un fel de fast-food antic, două tejghele frumos pictate în cele mai vii culori. Asta e senzațional la Pompei și asta izbește pe toată lumea: frescele. Noi ne imaginăm casele romane văruite in alb. Nu ni le putem imagina cum ereu în realitate. Pentru asta trebuie să mergem la Pompei.
Orice arheolog care studiază epocă romană trebuie să meargă la Pompei. Și eu trebuie să revin la Pompei. (Sorin Nemeti, prof.univ, Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, Departamentul de Istorie Antica si Arheologie)
Alina Vigoniuc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.