Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024
Prestigiosul festival de producții media Prix Europa a anunțat în 23 august producțiile nominalizate la ediţia din 2024.
Articol editat de cristina.rusu, 26 august 2024, 17:36
Producţia Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Colonia penitenciară de Franz Kafka, în regia lui Mihnea Chelaru, este nominalizată între cele 27 de producții de la categoria Radio Fiction.
În acest an, pentru competiția producțiilor media europene, juriul, format din experți independenți, a selectat din totalul de 646 producții înscrise 274 de programe din 27 de țări, la cele trei categorii de concurs: radio, tv, digital media.
Festivalul concurs Prix Europa se va desfășura în perioada 6-11 octombrie la Berlin. Juriile fiecărei secțiuni, formate din reprezentanţii producțiilor nominalizate, vor decide laureații după zilele de audiţii, dezbateri și sesiuni de vot individual.
Sub denumirea Best European Productions of the Year 2024 / Cea mai bună producţie a anului 2024 se va acorda un singur premiu și trofeu pentru fiecare categorie de concurs, secondată de o nominalizare (fără trofeu).
Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de către Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), dar și de alte organizații europene de media.
Festivalul răsplăteşte cele mai bune producţii media europene, se adresează producătorilor profesionişti și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media.
Viziunea distopică asupra lumii din Colonia penitenciară de Franz Kafka se relevă de o incontestabilă actualitate, la 100 de ani de la dispariţia autorului.
Producţia poate fi citită ca o parabolă transparentă a agresiunii ruse în Ucraina, oferind spectacolului o dimensiune politică, de trezire a responsabilității cetăţeneşti față de validarea regimurilor totalitare.
Adaptarea radiofonică reprezintă viziunea artistică a regizorului Mihnea Chelaru, care reduce personajele povestirii şi o transformă într-un monolog, conferind ascultătorului rolul de receptor și judecător al discursului Ofițerului.
Decizia de a valida sau nu metoda de exterminare din Colonia penitenciară rămâne la latitudinea ascultătorului. Scoaterea din pasivitate a audienței este una dintre mizele spectacolului radiofonic.
Deznodământul povestirii sugerează o posibilă soluție de rezistență în fața totalitarismelor prin anihilarea torționarului cu propriile metode.
Colonia penitenciară de Franz Kafka.
Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru.
Traducerea: Gabriela Nartea.
În distribuţie: Gabriel Spahiu și Daniela Ioniță Marcu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Muzica: Andrei Miricescu.
Regia tehnică: Mădălin Cristescu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.