Deficitul bugetar, încotro?
Este un procent prea mare, consideră specialiştii.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 august 2024, 12:50
Deficitul bugetar a depăşit, după primele șapte luni din acest an, pragul de 4% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor oficiale, făcute publice de Ministerul de Finanţe.
Este un procent prea mare, consideră specialiştii, care ne-ar putea îndrepta la sfîrşitul anului spre mai mult de 7 procente din PIB.
Pentru comparaţie, deficitul după primele șapte luni ale anului trecut a fost de 2,4% din PIB, şi, chiar şi aşa, guvernul a încheiat anul cu aproape 6% deficit, dublu faţă de nivelul prevăzut în pactul fiscal european.
Analiza execuției bugetare arată că statul a avut în perioada ianuarie-iulie venituri totale de peste 331,5 de miliarde de lei, în creștere cu peste 15 procente față de primele șapte luni din 2023. Cheltuielile însă s-au majorat cu peste 23% ajungând la peste 402,5 miliarde de lei.
După primele șapte luni ale anului trecut, deficitul bugetar era de 2,4% din PIB, iar la final de 2023 indicele a ajuns la 5,68% bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit de cinci procente din produsul intern brut.
Săptămâna trecută, Consiliul Fiscal a atras atenția că România va avea la final de an un deficit bugetar de peste 7% din produsul intern brut, iar în lipsa unor măsuri de consolidare fiscal-bugetară, există chiar riscul ca deficitul generat de cheltuieli mai mari decât încasările să se îndrepte către 8 procente.
Argumentele țin în primul rând de costurile suplimentare generate de noua lege a pensiilor, după creșterile salariale acordate deja în sectorul public. În plus, în mod obișnuit, statul tinde să cheltuie mai mult în ultimele luni ale anului, a mai avertizat Consiliul.
Instituția a ținut, de asemenea, să amintească faptul că țara noastră este deja în procedură europeană de deficit excesiv încă de dinaintea pandemiei de COVID-19. Potrivit pactului fiscal comunitar, toate statele membre ale Uniunii trebuie să se încadreze la final de an într-un deficit mai mic de 3% din PIB.
Amalia Bojescu (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.