Femeile jandarm la datorie
În ultima perioadă de timp tot mai multe tinere aleg o carieră în structurile naţionale de apărare. Fie că este vorba de Ministerul Apărării, Ministerul de Interne sau alte structuri, femeile reuşesc să aibă o frumoasă prestanță.
Articol editat de Popovici Ioana, 28 august 2024, 12:47
Pentru a afla cum îşi desfăşoară activitatea în Jandarmerie, am invitat la Radio Sighet trei angajate ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.
Anca Ioana Ghirasim ,purtător de cuvânt Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș:
Despre condiția femeii, ca să spunem așa, în Jandarmerie putem spune de la bun început că dacă vom consulta cadrul legislativ privind statutul cadrelor militare sau atribuțiile Jandarmeriei, nu vom întâlni nicăieri termenii de femeie jandarm sau bărbat jandarmi. Vorbim doar despre cadre militare, jandarmi care activează în acest domeniu potrivit competențelor specifice și în conformitate cu ordinele primite și cu normele legale în vigoare. Cu toate acestea, pentru că suntem diferiți, femei și bărbați, legiuitorul a considerat că trebuie să existe și o formă de reglementare privind drepturile și egalitățile celor două genuri. Și atunci, din anul 2002, avem o lege, care se numește egalitatea de șanse și tratament între femei și bărbați, care, așa cum spuneam adineauri, reglementează egalitatea de șanse dintre cele două genuri. În Jandarmeria Maramureș, o spunem de fiecare dată cu mândrie, este o atmosferă colegială, în primul rând între femei și bărbați. Adică lucrăm ca o echipă, pentru că scopul nostru primordial este siguranța cetățeanului. Ori nu putem să fim prezenți în stradă alături de cetățean și în slujba acestuia, decât ca o echipă, așa încât suntem de fiecare dată colegi, și știm că avem de respectat același ordin și de executat aceleași atribuții. Deci, ca să concluzionez, nu există diferențe între femei și bărbați în Jandarmerie.
plutonier adjutant Mariana Ica Moldovan:
Am ajuns în jandarmerie în 2008, în urma unui examen. Prima dată a fost angajată la Poliţia de Frontieră. Ulterior m-am transferat la arma jandarmi, deoarece am considerat că mă reprezintă mult mai bine și activez cu bine în acest sistem.
Care credeți că sunt calitățile care trebuie să dea dovadă o femeie jandarm?
În primul rând, seriozitate, disciplină, punctualitate este tot ce trebuie respectat în primul rând pentru a putea face parte din această armă.
Din colectivul Inspectoratului de Jandarmi Maramureş face parte şi plutonier adjutant Andrada Văideanu. Având o experienţă de 19 ani în operativ reuşeşte să-şi îndeplinească misiunile într-un mod exemplar. Ca apreciere precum şi pentru întreaga activitate desfăşurată i s-a acordat distincţia de Jandarmul Anului.
plutonier adjutant Andrada Văideanu:
Activez în cadrul Detașamentului de Jandarmi Mobil încă din anul 2005, fiind printre primele femei în mediul operativ din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș. Mi-a fost foarte facil să mă acomodez cu sistemul deoarece în urma celor 11 ani în care am practicat sportul de performanță, am practicat orientarea sportivă timp de 11 ani, fiind membru în lotul național, participând atât la Balcaniade, cât și la Campionate Europene, pe lângă cele naționale.
Datorită modului în care și-a îndeplinit misiunile specifice și a activității depusă de-a lungul anilor, ca și o recunoaștere a acestor merite, Andrada Văideanu a fost declarată Jandarmul Anului.
A fost o experiență foarte plăcută și totodată o încununare a întregii mele activități profesionale de până acum, adică de 19 ani doar în mediul operativ, pe stradă, adică m-am bucurat foarte mult să văd că a fost apreciată munca mea și la nivel înalt.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!