Controale la distribuitorii de rechizite și uniforme școlare
ANPC a întocmit și o listă de recomandări pentru părinți.
Articol editat de cristina.rusu, 31 august 2024, 08:59
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) derulează, în perioada premergătoare începutului noului an şcolar, o serie de acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia în domeniu la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, la nivelul întregii ţări.
„Un preţ exagerat de mic poate ascunde anumite probleme”
Este foarte important pentru toţi consumatorii, mai ales pentru părinţii, care în această perioadă achiziţionează rechizite sau uniforme şcolare pentru copii, să fie foarte atenţi la caracteristicile şi etichetele acestora, şi să facă aceste cumpărături din magazine autorizate şi raioane specializate pentru a evita achiziţionarea unor produse care ar putea să pună în pericol sănătatea copiilor.
Uneori un preţ exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC, citat în comunicat.
Conform Agerpres, achiziţionarea produselor textile şi a rechizitelor trebuie făcută numai din magazine şi / sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care va fi nevoie în cazul depunerii unei reclamaţii.
Eticheta oricărui produs textil trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre; în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia trebuie precizată în mod expres.
În ceea ce priveşte rechizitele şcolare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, învelitori caiete şi cărţi) şi ghiozdanele sau rucsacurile trebuie să fie însoţite de elemente de identificare şi caracterizare traduse în limba română, respectiv denumire producător/importator sau distribuitor şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere, dacă e cazul.
Problemele descoperite în ultimii ani
În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii trecuţi, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme.
Printre multe altele, au fost descoperite blocuri de desen pe coperta cărora se menționa că ar avea 20 de file. În realitate, aveau doar 10.
Probleme similare au fost găsite și în cazul unor caiete dictando sau de matematică, în vreme ce numeroase pixuri, carioci sau acuarele erau puse la vânzare deși aveau data de valabilitate expirată.
RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.