Ascultă Radio România Cluj Live

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!

Magazinele online chinezești au devenit tot mai populare. DAR ... Să fim puţin mai atenţi: să nu ne bucurăm doar de preţ!

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 septembrie 2024, 12:57

Magazinele online chinezești au devenit tot mai populare. Se estimează că românii înregistreaza peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu. Cumpără haine, accesorii, electronice și electrocasnice. Ce-i drept, prețurile sunt mici, iar modelele variate.

 

Însă, în unele cazuri, achizițiile sunt riscante. Calitatea este îndoielnică, iar dacă produsul este defect, returul e scump și nu merită făcut. Dacă totuși ne încumetăm să cumpărăm de pe acele site-uri, la ce trebuie să fim atenți? Aflăm răspunsul de la invitatul dimineții la Radio Cluj, președintele Asociației Infocons, Sorin Mierlea:

 

Tiberiu Crişan: Aţi făcut vreodată cumpărături pe Temu?

Sorin Mierlea: Eu sunt poate un consumator mai aparte, fiindcă nu prea fac cumpărături online, dar primim zeci, sute, în unele perioade chiar mii de sesizări cu privire la consumatorii care au achiziţionat online.
Şi cred că în momentul în care decidem să cumpărăm din magazin sau online ar trebui să fim mai atenţi, ca să nu spunem după aceea: „Aoleu, n-am ştiut”! Iar din această perspectivă nu cred că pericolul cel mai mare este că poate nu ne place produsul, că poate nu ne vine, poate culoarea e diferită; poate vrem să returnăm şi nu am primit banii înapoi, poate nu ni se respectă anumite drepturi.
Toate aceste lucruri sunt pe locul II, iar pe locul I sunt acele produse care ne pot face rău, acele produse care sunt periculoase pentru noi sau pentru familia noastră: de la haine de copii până la bijuterii, de la cosmetice până la tot felul de gadgeturi, de la produse de îngrijire a casei până la un prelungitor pentru calculator sau pentru fierul de călcat, produsele acestea sunt în pericol de a fi identificate ca şi neconforme.
Când discutăm despre produsele care sunt neconforme înseamnă că o ţară a Uniunii Europene, prin autorităţile competente, prin teste de laborator şi evaluări, a identificat acel produs ca fiind periculos pentru sănătatea sau pentru integritatea noastră corporală.

„Aoleu, n-am ştiut”!

Şi dacă ne uităm pe sistemul de alerte al Uniunii Europene, vom vedea aceste produse, de la autoturisme la părţi componente ale unor autoturisme, de la mobilă până la cearşafuri, de la produse de bucătărie până la materiale de construcţie, care au fost identificate ca şi neconforme.
Aşa că, înainte de a cumpăra online sau direct din magazin, dar mai ales din spaţiul din afara Uniunii Europene, să verificăm produsul în sistemul de alerte, unde avem inclusiv fotografii şi toate datele de identificare, ca nu cumva să ne facem rău. Cu un prelungitor pe care l-am cumpărat şi are risc de incendiu, ne putem face rău; un produs cosmetic s-ar putea să aibă incidenţă de cancer şi tot aşa.
Avem aplicaţia gratuită InfoCons, se poate descărca pe toate telefoanele mobile, iar la butonul de alerte avem chiar un modul de căutare şi putem vedea ca nu cumva unul dintre produsele pe care le-am achiziţionat sau pe care suntem pe cale să le achiziţionăm au fost identificate cu o periculozitate. Şi dacă vedem că sunt peste 1800 de produse doar în ultimele luni, ne vom gândi de două ori înainte să facem o comandă.

Să fim puţin mai atenţi şi mai responsabili!

Iar când discutăm de aceste produse care vin din afara Uniunii Europene, care poate multe dintre ele nu au acea certificare de conformitate pe care o găsim pe foarte multe produse, nu au eticheta în limba română, deja acolo putem discuta că distribuitorul respectiv nu are atenţie pentru consumator şi nu respectă nişte norme minimale.
În momentul în care ne tentează doar preţul, s-ar putea la un moment dat să ne coste mult mai mult decât ne-am dat seama în prima fază. Pentru că pe site-urile din afara Uniunii Europene nu mai avem dreptul de retur, nu avem cum să facem o petiţie, nu ne mai putem recupera banii.
Mulţi spun că este destul de ieftin, merită măcar de încercat; ok, cumpărăm un lucru foarte ieftin care după aceea ne îmbolnăveşte, ne face rău, sau le face rău celor din familie. Produsele acestea le păstrăm în casă, le purtăm sau chiar le mâncăm; şi am văzut că în ultima perioadă unii comandă chiar medicamente online.
Există o legislaţie europeană care interzice comerţul de medicamente online şi ar trebui să înţelegem: chiar dacă produsul respectiv face ceea ce spune (de cele mai multe ori nu va face), problema e că prin depozitare şi transport s-ar putea să nu mai îndeplinească condiţiile care ne-ar trebui pentru un astfel de produs. Fiindcă dacă ne uităm pe medicamente, vom vedea că au termen de valabilitate şi condiţii de depozitare; iar dacă condiţiile nu sunt îndeplinite, s-ar putea ca acel produs să nu mai fie conform pentru ceea ce ne-am dorit.

Să fim puţin mai atenţi: să nu ne bucurăm doar de preţ!

Să fim puţin mai atenţi: să nu ne bucurăm doar de preţ, pentru că de cele mai multe ori în afară-i vopsit gardul şi înăuntru-i leopardul. S-ar putea să ne trezim că un preţ care este mult prea bun să nu fie adevărat, sau să fie un produs contrafăcut. Iar dacă este un produs contrafăcut, sigur ceea ce scrie pe etichetă este altceva decât ceea ce este cu adevărat în produs.

Tiberiu Crişan: Mi s-a întâmplat un lucru: de pe un site chinezesc am cumpărat ceva ce m-a costat 60 de lei. Nu avea produsul nicio legătură cu imaginea de prezentare şi pentru că m-am păcălit, am intenţionat să-l dau înapoi. La poştă am aflat că pentru a trimite în China produsul pe care eu dădusem 60 de lei, ar trebui să plătesc 300. Şi nu aveam nicio garanţie că el va fi preluat de magazinul chinezesc odată ce ajunge acolo.

Sorin Mierlea: Chiar dacă ni se pare o afacere bună, înainte să cumpărăm un produs ar trebui să verificăm ca site-ul să fie gestionat de o entitate juridică de pe teritoriul Uniunii Europene, ca să beneficiem de drepturile pe care ni le dă Uniunea Europeană în ce priveşte comerţul online.

Orice am spune, chiar şi foarte multe produse conforme au pe ele „Made in China”, fiindcă au o capacitate de producţie mai mare; dar sunt şi produse care sunt făcute în China, dar nu sunt pentru piaţa Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că le fac cu un alt standard: pentru zona asiatică, pentru Africa etc, poate din acest motiv este produsul mai ieftin.

Fiindcă nu ar putea să fie ieftin dacă ar îndeplini aceleaşi standarde ca un produs pe care-l vedem într-un magazin care îndeplineşte toate condiţiile pentru Uniunea Europeană.

Dacă ni se vinde un produs cu un alt standard, înseamnă că am fost păcăliţi. Dacă produsul nu este contrafăcut, dacă are acel marcaj de conformitate europeană, putem să-l cumpărăm chiar dacă este din afara Uniunii Europene; dar de preferinţă, pentru a avea drepturi de retur şi garanţie, ar trebui să cumpărăm de pe site-uri care sunt gestionate pe teritoriul Uniunii Europene.

 

 

 

Tiberiu Crişan / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Povestiri cosmice – Luna
Recomandari sâmbătă, 5 aprilie 2025, 00:00

Povestiri cosmice – Luna

Astăzi, ne îndreptăm privirile spre cel mai apropiat vecin cosmic al nostru, Luna: obiectul ceresc cel mai observat si fotografiat. De-a lungul...

Povestiri cosmice – Luna
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Cluj-Napoca 2025
Recomandari vineri, 4 aprilie 2025, 17:42

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Cluj-Napoca 2025

Ediția clujeană cu numărul 24 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc între 9 și 13 aprilie în Piața Unirii, centrul...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Cluj-Napoca 2025
Tot ce trebuie să ştim despre ETA, autorizaţia necesară pentru a călători în Regatul Unit
Recomandari marți, 1 aprilie 2025, 12:24

Tot ce trebuie să ştim despre ETA, autorizaţia necesară pentru a călători în Regatul Unit

Începând cu 2 aprilie 2025, cei care doresc să călătorească în Regatul Unit au de îndeplinit un pas birocratic suplimentar. Indiferent dacă...

Tot ce trebuie să ştim despre ETA, autorizaţia necesară pentru a călători în Regatul Unit
Aplauze pentru Teatru, de ziua Sa!
Recomandari joi, 27 martie 2025, 16:11

Aplauze pentru Teatru, de ziua Sa!

Tineri înarmați cu baloane, zâmbete și voie bună așteptau de dimineață pe esplanada Teatrului Național, gata să-i întâmpine pe cei mici...

Aplauze pentru Teatru, de ziua Sa!
Recomandari marți, 25 martie 2025, 11:11

Buna Vestire – cea mai importantă veste din istorie!

Buna Vestire, taina mai presus de taină, este considerată de către creştini, drept cea mai importantă veste din istorie: începutul mântuirii...

Buna Vestire – cea mai importantă veste din istorie!
Recomandari sâmbătă, 22 martie 2025, 12:52

Ora Pământului – în această seară stingem luminile pentru o oră!

Ora Pământului, cel mai mare eveniment global dedicat protecției mediului, revine și în acest an în România, sâmbătă seara, 22 martie,...

Ora Pământului – în această seară stingem luminile pentru o oră!
Recomandari sâmbătă, 22 martie 2025, 11:55

Povestiri Cosmice – Soarele

De la începuturile omenirii, Soarele a fost o prezență constantă, venerată și, uneori, temută. Gândiți-vă la asta: aproape fiecare...

Povestiri Cosmice – Soarele
Recomandari sâmbătă, 22 martie 2025, 11:35

Emeric Ienei, legenda fotbalului românesc, împlinește astăzi 88 de ani

Antrenorul care a reușit cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc (câștigarea Cupei Campionilor cu Steaua, în 1986) este...

Emeric Ienei, legenda fotbalului românesc, împlinește astăzi 88 de ani