Triplex Confinium, locul unde cândva se întâlneau frontierele a trei state
Triplex Confinium este un loc situat în Munții Maramureșului, pe Vf. Stogu, la o altitudine de 1651 de metri. Se mai poate vedea o bornă care marca hotarul dintre România, Cehoslovacia și Polonia.
Articol editat de Popovici Ioana, 2 septembrie 2024, 14:10 / actualizat: 3 septembrie 2024, 14:34
Din păcate, în prezent zona a devenit locul unde se înregistrează un mare aflux de cetățeni ucraineni, care, fugind de război, trec frontiera. Chiar în momentul documentării în zonă au trecut nu mai puțin de 21 de ucraineni.
Chestor de poliție Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației:
Mă bucur că am reușit în sfârșit să ajungem în această zonă frumoasă care are o valoare simbolică din punct de vedere istoric, dar în același timp ne și aflăm într-o zonă cu o situație operativă complexă, deosebită în contextul războiului care se desfășoară pe teritoriul statului ucrainean, așa cum ați spus și dumneavoastră. Câteva detalii istorice. Borna de pe vârful Stogu se află la 1.651m în Munții Maramureșului, pe teritoriul administrativ al localității Poienile de sub Munte din județul Maramureș. Borna a fost triplex confinium, adică din latină graniță triplă, adică o bornă de graniță între trei state România, Cehoslovacia și Polonia. Maramureșul în perioada 1919-1939 a avut granița cu Polonia, iar în perioada 1921-1939 graniță cu Cehoslovacia. Această bornă borna este împărțită în trei, fiecare parte reprezentând teritoriul statului despre care vă spuneam mai înainte şi este din granit alb, un material foarte rar întâlnit și așa cum vă spuneam, pe fiecare parte existau inițialele sculptate și stemele țărilor, mai exact a României Cehoslovaciei și Poloniei.
Din păcate, timpul și trecerea vremii au distrus aceste însemne. Din punct de vedere al situației operative, Sectorul Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte este o zonă foarte greu încercată sau greu încercat. În ultima perioadă, un număr foarte mare de cetățeni ucraineni care nu doresc să participe la războiul care se desfășoară pe teritoriul ucrainean încearcă să scape de acest conflict și trec ilegal frontiera dintre Ucraina și România.
Colegii de la Sectorul Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte, împreună cu celelalte structuri din sistemul nostru de ordine publică, securitate națională, cu sprijinul celor de la IGAV, cu sprijinul Salvamont, zilnic desfășoară misiuni de supraveghere a frontierei și zilnic, reținând în dispozitiv zeci de cetățeni ucraineni care trec ilegal frontiera. Așa cum vă spuneam și în alte interviuri și în alte discuții pe care le-am purtat cu dumneavoastră, toți acești cetățeni ucraineni solicită o formă de protecție, adică mai exact, discutăm despre protecția temporară. E important că suntem prezenți, că lucrăm în sistem integrat, ,desfășurăm activitatea așa cum am fost împuterniciți.
În ultima vreme, foarte mulți cetățeni din ucraina aleg sa treacă fraudulos granița în țara noastră, în special prin zonele montane. Doar în acest an peste 1.800 de ucraineni au fost depistați trecând granița în România.
Comisar Marius Rizoiu, adjunctul şefului de sectorului Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte:
Problema cu care ne confruntăm este cea legată de trecerile frauduloase ale cetățenilor ucraineni, pe fondul războiului din Ucraina. Precizez că în prezent înregistrăm un număr foarte mare de de treceri frauduloase. Doar în cursul anului 2024 am avut circa 1800 de cetățeni ucraineni reținuți, iar de la începutul războiului și până în prezent un număr de 2400 de cetățeni ucraineni care au trecut fraudulos frontiera de stat din Ucraina în România.
Având în vedere specificul zonei de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte folosim în executare a misiunilor zilnice privind supravegherea frontierei de stat mijloace de mobilitate terestră pe care le avem în dotare. Avem sprijinul Inspectoratului General de Aviație, cu ajutorul cărora executăm misiuni de supraveghere aeriană și totodată vreau să precizez că avem multe situații în care cetățenii ucraineni solicită ajutor prin 112, caz în care intervenim în cooperare cu Salvamont Maramureș, cărora vreau să le mulțumesc pe această cale și să precizez totodată că am executat împreună cu aceștia, de la începutul războiului și până în prezent, un număr de 54 de acțiuni de salvare, căutare și salvare. Din păcate, în cadrul acestor acțiuni un număr de patru persoane fiind descoperite fără semne vitale, însă numărul cetățenilor ucraineni salvați, descoperiți și salvați este mult mai mare, adică număr de 50.
În zona Triplex Confinium întâlnim și o patrulă a poliției de frontieră aflată în misiune compusă din agent şef adjunct Vasile Sidău, agent şef adjunct Mariana Mariciuc, agent Lucian Boris.
Vasile Sidău, polițist de frontieră:
Noi executăm misiuni de supraveghere a frontierei de stat. În această zonă ne întâlnim cel mai des cu problema cetățenilor ucraineni care fug din Ucraina. În această zonă au trecut câteva mii de când a început conflictul din Ucraina. Majoritatea sunt extenuati, au răni la picioare, au crampe musculare. Noi prin în prima fază, când ne întâlnim cu ucrainenii care trec ilegal frontiera, le acordăm primul ajutor și după aia îi transportăm la Centrul de Imigrație. Aceştia Solicită protecție temporare din partea statului român.
Lucian Boris, polițist de frontieră:
În primul rând, cetățenii ucraineni sunt extenuaţi, cum a spus și colegul meu, solicită ajutor medical, solicită ajutor din partea statului român, le acordăm sprijin și îi îndreptăm spre autoritățile abilitate pentru a primi documentele necesare pentru a merge mai departe în Europa sau a rămâne la noi în țară.
Mariana Mariciuc, polițist de frontieră:
Fiind şi vorbitoare de limbă ucraineană, mă ajută acum în situația asta. Ucrainenii, când vin la noi și vine cineva și vorbește cu ei pe limba lor, se bucură foarte tare. Conversațiile dintre patrulă și ei devine mult mai ușoare. Ne povestesc că deplasarea lor durează câteva zile, că e foarte greu să treacă, le este foarte greu, că situația lor în Ucraina este foarte grea. Noi împreună cu colegii le oferim tot sprijinul, tot ce putem face, îi ajutăm cu tot ce putem.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!