Ascultă Radio România Cluj Live

Toamna se numără… chiriile studenților

Ce chirii îi așteaptă pe studenți la Sibiu în toamna anului 2024.

Toamna se numără… chiriile studenților

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2024, 14:53 / actualizat: 5 septembrie 2024, 17:21

Cu mai puțin de o lună până la începerea anului universitar, studenții vor să fie siguri că găsesc cea mai bună variantă pentru a-și petrece anii de studiu, prin urmare, au luat cu asalt agențiile imobiliare din centrele universitare. Mai multe detalii ne oferă Adrian Vasiu, expert imobiliar din Sibiu:

 

Reporter: Salutare, Adrian! Spune-mi, te rog, au început deja să apară cereri din partea studenților?

Adrian Vasiu: Da, au început să apară cererile și mai mult decât atat au început să fie deja închiriate apartamentele,  pentru că foarte mulți dintre studenți nu se lasă pe ultima sută de metri. 
Am avut foarte multe cereri anul acesta din partea studenților de la facultatea de medicină din Sibiu, studenți care sunt din alte orașe și chiar și din alte țări, care caută în proximitatea facultății apartamente de închiriat. Este mai dificil puțin să găsim astfel de apartamente, însă reușim să facem acest lucru într-un final.

2 camere, la 500 de euro

Prețurile, în schimb, sunt diferite de anii trecuți, sunt puțin mai mari. Am ajuns la apartamente de două camere, la 500 euro pe apartament și faptul că vin studenți și din afara țării și din alte orașe, poate cu o condiție materială mai bună, sunt dispuși părinții să plătească chiar și 500 euro pe apartament pentru copiii lor, ca să stea în condiții bune timp de ani de zile cât vor fi studenți la facultatea de medicină.
Acum și celelalte facultăți ne oferă, să zic, cereri destul de mult. Am avut, la al doilea caz, cred că este cel de la științe economice, unde este o zonă cu mai mult apartamente și am reușit să închidem multe contracte de închiriere deja pentru anii care urmează, undeva la ordinul zecilor de contracte pe lună, ca să vă faceți o idee.

Criterii pentru o chirie bună

Reporter: Spune-mi, te rog, care sunt principalele criterii după care studenții își aleg locuința?

Adrian Vasiu: Din fericire, acest lucru nu se schimbă aproape niciodată. Principalul criteriu este locația. Al doilea este bugetul, dar principalul este locația. Să fie aproape.

Reporter: Ai spus că sunt chirii chiar și de 500 de euro. Care ar fi un minim?

Adrian Vasiu: În ceea ce înseamnă studenți, sub 300 de euro nu am închis niciun apartament în acest an.

Reporter: Ai avut și cerere de mai mulți studenți care să locuiască într-o singură clădire,  într-un singur apartament?

Adrian Vasiu: Acum proprietarii, când aud de studenți își imaginează copii tineri care fac petreceri (și poate dăunează vecinilor sau chiar imobilului în sine), însă nu-i cazul la noi la companie, cel puțin.
Anul acesta, mai mult de doi într-un apartament nu am avut contracte semnate și închiriate.  Am avut o singură cerere de trei studenți într-un apartament, dar nu am reușit să închidem contractul.

Părinții și creditele imobiliare

Reporter: Cum justifici tu creșterea aceasta a prețurilor din ultima perioadă?

Adrian Vasiu: În anii trecuți era foarte ușor ca părinții să facă un credit cu avans mai mic la valoare, își permiteau cu câteva mii de euro bune să dea un avans de 15% și să cumpere un apartament care costa, să zic acum câțiva ani, poate 60 de mii de euro.  Însă același apartament astăzi costă 100 de mii de euro.
Și atunci nu își mai permit oamenii să dea avansul și să își susțină rata mai departe. Și atunci sunt nevoiți părinții să facă acest pas și să plătească o chirie mai scumpă. Implicit, dacă cumpărarea scade pe piață, prețul chiriilor crește.

Un sfat pentru studenți

Reporter: Dacă tu deja spui că se ocupă apartamentele de către studenți și mai avem o lună până la deschiderea de an universitar, cu siguranță vor mai fi și atunci cereri sau oameni care se hotărăsc pe ultima sută de metri, dă-le un sfat studenților cum să-și aleagă un apartament.

Adrian Vasiu: Le-aș spune așa, să-și calculeze foarte bine dacă au mașină sau nu au mașină. Este foarte important. Dacă nu au mașină, atunci depind de transportul în comun și depind de mersul pe jos pentru a ajunge la proprietate, acest lucru le va influența în mod direct  calitatea vieții și confortul în care stau acolo.
Mai apoi, foarte important este să găsească o proprietate care să le ofere  o vecinătate și o comunitate care să-i înțeleagă și să știe să se comporte acolo. De cele mai multe ori problemele sunt când copiii pleacă de acasă de la părinți, poate fac gălăgie la ore nepotrivite și apar discuții. Sunt principalele plângeri pe care le avem.
Dar celălalt sfat este să fie cu picioarele pe pământ, pentru că de cele mai multe ori părinții înțeleg că atâta se poate și copiii au niște pretenții parcă din ce în ce mai mari față de ultimii ani. Observăm niște pretenții disproporționate față de posibilitățile părinților. Și cred că pun o presiune foarte mare pe părinți. Cred că ăsta ar fi principalul sfat pe care l-aș da.

 

 

George Nedea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca