Ascultă Radio România Cluj Live

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 septembrie 2024, 14:28

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au beneficiat de cursuri de specializare în domenii ca digitizarea, comunicarea prin joc şi storytelling pe perioada celui de-al doilea an de acreditare. Mobilitățile, au însemnat, în perioada iunie 2023 – august 2024 experiențe de învăţare si explorare trăite de seniorii din centrele de zi din Cluj-Napoca, în Spania.

 

Activităţile seniorilor în cadrul programului Erasmus+ derulat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pe parcursul ultimelor 12 luni au vizat utilizarea tehnologiei şi aplicaţiilor digitale în viaţa de zi cu zi, pentru diverse nevoi. În acest sens, periodic, au avut loc sesiuni de pregătire şi informare asupra tuturor aspectelor privind mobilităţile, dar și deplasări în Spania.

Participarea la mobilităţile Erasmus + reprezintă un atuu și pentru angajaţii din instituţiile de cultură partenere în proiect, care sunt și ei beneficiari ai activităților, explică Andreea Iasko, manager proiect:

 

Procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii nu vizează doar acele persoane care sunt active profesional, ci pe oricine dornic de cunoaştere şi îmbunătăţire a aptitudinilor şi calităţii vieţii, în cele din urmă. De aceea am investit efort şi muncă în derularea acestui amplu proiect care mi-a adus satisfacţii încă din primul an.
Sunt sigură că rezultatele finale vor fi mult peste aşteptările noastre, iar beneficiarii, care deja au dobândit încredere în propriile capacităţi, vor fi tot mai mulţi.
Accesul la mobilităţi reprezintă, în ansamblu, o ocazie unică de a îmbina dobândirea de noi cunoştinţe şi crearea de viitoare colaborări, de implementare a unor proiecte atractive la nivel local, regional şi naţional, dar şi de cunoaştere a spaţiului cultural european actual.
Este un plus și pentru angajații instituțiilor de cultură partenere în proiect care sunt și ei beneficiari. Au astfel ocazia să participe la cursuri susţinute în diferite ţări ale Uniunii Europene, de specialişti în diferite domenii conexe cu activităţile de muzeografie şi pedagogie muzeală.
Totodată, au ocazia de a crea legături transnaţionale cu colegi cu preocupări similare, din alte muzee şi instituţii de cultură europene. (Andreea Iasko)
***
Au fost organizate trei echipe de mobilitate cu câte 5 beneficiari seniori (peste 65 de ani), pentru deplasarea în Fuengirola, Spania.
Pe toată durata mobilităţilor au avut loc vizite la centrele de seniori şi de adolescenţi cu probleme de comunicare şi exprimare, schimburi culturale de informaţii, schimb de materiale în vederea promovării identităţii culturale şi sociale (ateliere de colaje, dansuri tradiţionale, degustare de preparate tradiţionale, vizite la muzee şi adaptarea la tehnicile modern de identificare a obiectivelor).
Dacă este să vorbim despre lucruri noi asimilate, pot face referire la dobândirea unui plus de confort emoţional şi funcţional în spaţii noi, prin acomodarea cu noua tehnologie.
Toţi beneficiarii au reuşit ca, în final, să poată să se integreze în noile modalităţi de comunicare digitală, nu doar pe parcursul deplasării, ci şi întorşi acasă unde, realmente, împărtăşesc cele învăţate cu colegii de la centru şi nu numai. (Ligia Bocşe, consilier Centrul de zi pentru seniori nr 2 din Cluj-Napoca)

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca este lider de consorțiu în cadrul acestui proiect Erasmus+ pentru educarea adulților, până în 2027, alături de alte instituţii culturale precum: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Memorial “Octavian Goga”, iar principalii beneficiari clujeni sunt membrii Centrelor de zi pentru vârstnici, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj, instituţie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și, până în 2027, peste 50 de persoane vor beneficia de cursuri și ateliere care au ca scop principal obţinerea de noi competenţe digitale pentru seniori şi de dezvoltarea competenţelor pentru educaţia non-formală a angajaților din muzee şi instituţii de cultură.

 

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

O fețită de trei luni a murit într-un incendiu
Social duminică, 15 septembrie 2024, 09:36

O fețită de trei luni a murit într-un incendiu

O fetiţă în vârstă de trei luni a murit, sâmbătă după-amiază, 14 septembrie. Aceasta a decedat într-un incendiu izbucnit la o casă din...

O fețită de trei luni a murit într-un incendiu
Trei persoane rănite într-un accident
Social sâmbătă, 14 septembrie 2024, 17:50

Trei persoane rănite într-un accident

Trei persoane rănite într-un accident care a avut loc sâmbătă, 14 septembrie.   În incident au fost implicate mai multe vehicule. Acesta...

Trei persoane rănite într-un accident
Vremea rea a cauzat pagube materiale și victime omenești | FOTO
Social sâmbătă, 14 septembrie 2024, 15:42

Vremea rea a cauzat pagube materiale și victime omenești | FOTO

5 oameni și-au pierdut viața în urma ploilor torențiale Cel puțin patru persoane au murit în estul României, după ce ploile torenţiale au...

Vremea rea a cauzat pagube materiale și victime omenești | FOTO
Peste un milion și jumătate de apeluri ABUZIVE la 112
Social sâmbătă, 14 septembrie 2024, 13:48

Peste un milion și jumătate de apeluri ABUZIVE la 112

Peste un milion și jumătate de apeluri la 112 au fost realizate, anul acesta. Apelurile au fost efectuate de persoane care au sunat din greșeală,...

Peste un milion și jumătate de apeluri ABUZIVE la 112
Social sâmbătă, 14 septembrie 2024, 12:09

Vremea continuă să fie instabilă

Vremea va fi instabilă în aproape trei sferturi din țară. Sunt valabile mai multe avertizări , fiind așteptate averse torențiale și...

Vremea continuă să fie instabilă
Social vineri, 13 septembrie 2024, 16:06

Alte cinci platforme de deșeuri se deschid în Bihor | FOTO

În zilele următoare, în județul Bihor se vor deschide cinci noi platforme de depozitare a deșeurilor voluminoase.   Astfel, sâmbătă, 14...

Alte cinci platforme de deșeuri se deschid în Bihor | FOTO
Social vineri, 13 septembrie 2024, 11:00

Este cod galben de vreme instabilă în jumătate din țară!

Meteorologii au emis un Cod galben de vreme instabilă ce vizează peste jumătate din ţară.   Până sâmbătă, 14 septembrie, la ora 18:00...

Este cod galben de vreme instabilă în jumătate din țară!
Social vineri, 13 septembrie 2024, 10:41

S-a fotografiat cu ursul și cu copilul în brațe!

Un bărbat a fost amendat de jandarmi după ce s-a fotografiat pe Transfăgărăşan cu un urs care urma să fie relocat.   El a coborât din...

S-a fotografiat cu ursul și cu copilul în brațe!