Începe un nou an școlar!
De luni, 9 septembrie 2024, elevii din România se vor întoarce în băncile școlilor.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 8 septembrie 2024, 14:32
Aproximativ trei milioane de elevi încep luni, 9 septembrie, un nou an şcolar.
Acesta vine cu schimbări care vor fi puse în aplicare chiar din această lună.
Este vorba despre interzicerea telefonului mobil în timpul orelor. Încă o noutate o reprezintă introducerea sălilor de detenţie pentru elevii care deranjează cursurile. Un alta aspect este scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate.
Ce alte modificări sunt prevăzute în structura anului şcolar 2024-2025, aflăm de la Felicia Mocanu.
O altă noutate în structura anului școlar este și calendarul examenelor, atât cele pentru Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat, fiind programate mai devreme față de anii precedenți. Astfel, absolvenții de liceu vor susține probele de competențe în perioada 27 ianuarie- 7 februarie 2025, urmând ca probele scrise să înceapă în data de 10 iunie 2025.
Pentru absolvenții claselor a VIII-a, examenele pentru Evaluarea Națională vor începe în data de 23 iunie 2025. Absolvenții de gimnaziu și de liceu vor avea posibilitatea să-și vadă lucrările înainte de a depune contestațiile. Pentru elevii care nu vor avea examene în acest an școlar, emoțiile nu sunt la fel de mari.
Aceștia așteaptă să revină la cursuri, chiar dacă în unele școli mai sunt de remediat unele probleme.
Reporter: Cu ce gânduri începi tu acest an?
-: Cred că o să fie mai grele materiile acum…
Reporter: Dar condițiile în școală, cum sunt?
-: Singura problemă erau băile, erau foarte murdare. În rest, totul era ok.
Reporter: Așteptați să începeți.
-: Da.
Reporter: În acest an școlar vor avea catalog electronic 1.897 de unități de învățământ, cu 733 mai multe decât în septembrie anul trecut.
Dintre acestea, 167 sunt în București. Părinții care au copii în școli în care nu există catalog electronic susțin necesitatea acestuia.
-: Ar fi foarte util pentru acei părinţi care sunt extrem de ocupați. Ar mai exista scuza că eu n-am putut să ajung la ședință.
Pentru elevii care nu vor susține Evaluarea Națională sau Bacalaureatul în acest an școlar, cursurile vor avea o durată de 36 de săptămâni și se vor încheia pe data de 20 iunie 2025.
Potrivit Ministerului Educaţiei, la acest început de an şcolar, 800 de şcoli sunt relocate din motive de modernizare sau construcţie, din totalul celor 6.293 de unităţi din România.
70 au grupuri sanitare neconforme, 50 dintre ele urmând să primească finanţări pentru a fi reabilitate.
FELICIA MOCANU, RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.