Stresul financiar ne îmbolnăvește
Un nou studiu a identificat o legătură clară între stresul financiar și o serie de probleme de sănătate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 septembrie 2024, 00:00
Bun găsit la întâlnirea cu ideile Hacking Work, eu sunt Ioana Szabo, iar împreună explorăm informații și idei valoroase pentru oamenii harnici, ca să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu.
Te trezești noaptea cu griji legate de bani? Sau te simți mereu sub presiune din cauza dificultăților financiare? Lucrurile astea pot avea un impact major asupra stării noastre de bine, afectându-ne atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică.
Pentru o viață echilibrată, comportamente sănătoase
Un nou studiu a identificat o legătură clară între stresul financiar și o serie de probleme de sănătate, printre care:
1. Anxietate și depresie: Persoanele cu dificultăți financiare sunt de două ori mai predispuse la a suferi de anxietate și de trei ori mai predispuse la depresie decât cele cu o situație financiară stabilă.
2. Dureri fizice: Stresul cronic legat de bani poate duce la dureri de spate, dureri de stomac și alte probleme care se resimt în corp.
3. Probleme de somn: Dificultățile de a adormi sau de a avea un somn odihnitor sunt și ele frecvente.
Un cerc vicios se creează atunci când problemele financiare afectează sănătatea mintală, pentru ca mai apoi sănătatea mintală precară să facă și mai grea misiunea de-a controla cheltuielile sau deciziile impulsive. Iar acest cerc poate părea imposibil de întrerupt. Există însă soluții pentru a gestiona mai bine stresul financiar și a ne păstra sănătoși.
Cum ne putem proteja, mai precis?
Putem menține un echilibru între bunăstarea financiară și cea mintală stabilind un buget, economisind regulat și creând un fond de urgență. Iată care ar fi pașii:
1. Stabilim un buget. Să-ți cunoști veniturile și cheltuielile lunare te va ajuta să gestionezi mai bine banii și să eviți cheltuielile impulsive. Notează-ți toți banii care ies din casă și pe ce s-au dus – conștientizarea cheltuielilor mici te va ajuta și să vezi care din ele sunt inutile și de unde mai poți tăia fonduri, fără să simți neapărat.
2. Economisim regulat și deschidem un fond de urgență. Chiar și sumele mici economisite în mod regulat se pot aduna în timp și îți pot oferi un fond de rezervă pentru situațiile neprevăzute. Experții recomandă să ai cel puțin trei salarii puse deoparte pentru zile negre. În caz că se va întâmpla ceva cu jobul tău, e bine să știi că ai o plasă de siguranță care să-ți asigure confortul până la crearea de noi oportunități.
3. Ne acordăm timp nouă. E important să nu uiți să acorzi timp activităților care te relaxează și îți dau o stare de bine. Ele vor reduce starea de stres general din corp și minte – inclusiv pe cea legată de bani.
Pentru o viață echilibrată, e important să adoptăm cât mai multe dintre aceste comportamente sănătoase. Ele ne vor ajuta să fim mai bine atât fizic, cât și mental, și să n-ajungem să ne plătim stresul și în bani, și în sănătate.
Sper că și astăzi ți-am fost de folos cu ideile Hacking Work. Să ne reîntâlnim sănătoși, voioși și mintoși și să mergem cu toții la serviciu, nu la scârbiciu. Spor la treabă!
Ioana Szabo (Hacking Work)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.