Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția
Pe toată durata anului școlar vor fi organizate întâlniri și evenimente pe teme de siguranță.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 septembrie 2024, 15:29
În acest an școlar, când vorbim despre implicarea polițiștilor în activități școlare, accentul se pune pe reducerea violenței și a comportamentului deviant, de orice formă. Polițiștii clujeni vor organiza acțiuni cu elevii pentru combaterea criminalității online, a bullying-ului și cyberbullying-ului, dar și pentru prevenirea consumului de droguri.
La începutul acestui an școlar la nivelul IGPR a fost inițiată o campanie pentru creșterea gradului de conștientizare privind asigurarea unui mediu sigur în școli. Campania se numește ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția” și promovează inclusiv numărul unic pentru copii 119.
Gina Pop, șef Birou Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj:
Noi, polițiștii clujeni, alături de reprezentanții celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ne reafirmăm angajamentul de a asigura un mediu educațional sigur pentru elevi și cadre didactice. Sub acest deziderat, ne propunem să intensificăm măsurile de prevenire, astfel încât să fim pregătiți să intervenim cât mai prompt față de orice formă de violență sau comportament deviant în unitățile școlare.
Începând cu anul școlar 2024-2025 a fost elaborat și implementat Planul național de combatere a violenței școlare, adoptat prin Hotărâre a Guvernului în cursul lunii iulie a acestui an si publicat în Monitorul Oficial al României, cu o valabilitate de 3 ani.
Pe toată durata anului școlar vor fi organizate întâlniri și evenimente pe teme de siguranță, precum mediul online și criminalitatea informatică, educația rutieră, prevenirea bullyingului și a cyberbullyingului, prevenirea consumului de droguri.
Împreună cu Consiliul Județean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică în această toamnă vor fi implementate două proiecte locale cu tematica prevenirii bullyingului și prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor clujeni.
De asemenea, această perioadă este implementată la nivel național ,,Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția ”. Scopul acestei campanii este creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar. Elevii sunt încurajați să sune la telefonul copilului 119 când sunt martori sau victime ale violenței, neglijării sau abuzului.
Și în acest an școlar continuăm întâlnirile cu părinții pe tematica de informare în domeniul prevenirii consumului de droguri și pentru îmbunătățirea comunicării cu adolescenții. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj rămâne dedicat protejării elevilor și personalului educațional, siguranța școlară a elevilor fiind în centrul activităților sale. (Gina Pop, șef Birou Analiza si Prevenire a Criminalitatii, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj)
Numărul unic pentru copii 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România și este destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și alte forme de violență asupra copilului.
Peste 100 de persoane din întreaga țară sunt implicate în intervenția echipelor mobile, a consilierilor și psihologilor în cazurile semnalate la acest număr de telefon. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție monitorizează asigurarea funcționării efective și prompte a acestui serviciu, în beneficiul tuturor copiilor.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.