Ascultă Radio România Cluj Live

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului

Persoane cu dizabilităţi din toată ţara au semnalat că li s-au recalculat pensii cu până la 80% mai mici.

Legea pensiilor: persoanele cu dizabilităţi anunţă proteste în faţa Guvernului
Foto: Foto: svklimkin/ Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 septembrie 2024, 13:43

Două organizaţii, care adunate reprezintă câteva zeci de mii de persoane cu dizabilităţi, au anunţat proteste în faţa Guvernului în următoarele zile, după ce pensiile membrilor lor au fost diminuate cu până la 80% în urma recalculării. Prin modificările aduse, este descurajată integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi se va ajunge la creşterea gradului lor de dependenţă faţă de instituţiile statului, atrag atenţia reprezentanţii celor două organizaţii.

 

Conform legii, persoanele cu dizabilităţi se pot pensiona mai repede, dacă au îndeplinit cel puţin o treime din stagiul de cotizare. Formula de recalculare anulează însă compensaţiile pentru cele două treimi din stagiu care lipseau, astfel încât persoana să nu se retragă din activitate cu o pensie foarte mică. Persoane cu dizabilităţi din toată ţara au semnalat că li s-au recalculat pensii cu până la 80% mai mici.

Pe de altă parte, cei care sunt acum în activitate vor avea din start pensii mici, care pun pe aceeaşi treaptă o persoană cu dizabilităţi ce a muncit 20 de ani cu cineva care poate nu a muncit aproape deloc.

Situaţia afectează integrarea socio-profesională a celor cu dizabilităţi, motivaţia lor de a se integra în câmpul muncii; şi va creşte în final gradul lor de dependenţă, explică Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii:

Daniela Tontsch: Noile modificări legislative din Legea 360/2023 anulează recunoaşterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi.
Această lege introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane. La fel de grav este faptul că persoanele cu dizabilităţi care se vor pensiona în baza Legii 360/2023 şi vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici ca indemnizaţia socială de 1200 de lei.
Aceasta este o problemă socială semnificativă, deoarece nu doar că descurajează integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, dar şi subminează recunoaşterea eforturilor acestora de a participa activ în societate.
Noi am publicat în ultima perioadă poveşti ale unor oameni care au făcut eforturi supraomeneşti să muncească; a fost viralizată povestea lui Irene, o doamnă care acum are 70 de ani şi care a lucrat 15 ani la o instituţie de prestigiu din Timişoara. Pensia ei în plată este la momentul acesta 2313 lei, iar pensia recalculată este de 922 de lei (când indemnizaţia socială este de 1200 de lei).

Andrea Nagy: Care a fost dialogul cu autorităţile vizavi de acest subiect?

Daniela Tontsch: Am discutat de nenumărate ori cu parlamentarii, iar acum o săptămână şi ceva am fost invitaţi la Guvern pentru identificarea unor soluţii. Doar că domnul Ciolacu a propus elaborarea unui act normativ care să includă o indemnizaţie, un mecanism de compensare a veniturilor pentru persoanele afectate de pensiile diminuate, ceea ce eu am refuzat. Din punctul meu de vedere, reducerea pensiilor persoanelor cu dizabilităţi, pentru a oferi ulterior o indemnizaţie ca soluţie compensatorie este problematică legal, etic şi social.

Andrea Nagy: Aţi primit ajutor din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi în deschiderea unui dialog?

Daniela Tontsch: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a fost prezentă la întâlnirile la care noi am participat în relaţia cu Guvernul. Este din punctul meu de vedere o autoritate fără putere de decizie, pentru că este în subordinea Ministerului Muncii, iar preşedintele instituţiei este schimbat după perioade extrem de scurte; ceea ce pentru noi e un dezavantaj, pentru că preşedintele ar trebui să se familiarizeze cu proiectele în derulare, iar dacă este numit politic şi schimbat odată la câteva luni… Eu nu am întâlnit un preşedinte care să stea mai mult de un an, maxim doi ani, ceea ce explică situaţia în care suntem astăzi. Noi am solicitat Autorităţii iniţierea demersurilor necesare pentru reluarea discuţiilor cu Comisia Europeană în vederea modificării Legii 360 privind sistemul public de pensii.

Andrea Nagy: Alte pârghii mai aveţi la dispoziţie în momentul de faţă?

Daniela Tontsch: Ne-am adresat Băncii Mondiale şi reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti pentru clarificarea situaţiei, pentru că primim de multe ori explicaţii că nu este de acord Comisia Europeană cu renegocierea formei pensiilor. Într-adevăr, pensia este un jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă; dar nu cred că a impus Comisia Europeană forma legii pensiilor şi felul în care pe noi ne afectează atât de grav.

Persoanele cu dizabilităţi a căror pensie s-a recalculat ca fiind mai mică nu vor observa o diminuare imediată a acesteia; pensia lor va rămâne însă îngheţată chiar şi 10-15 ani, ceea ce-i va diminua puterea de cumpărare, se teme Florentin Rădulescu, preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Acesta se află la Bucureşti pentru a participa la grupul de lucru propus de Guvern:

Florentin Rădulescu: Primul ministru ne-a invitat în data de 30 august la Palatul Victoria. S-a decis înfiinţarea unui grup de lucru, care s-a întrunit deja de câteva ori. Ni s-a cerut să livrăm un document cu problemele foarte clar explicitate, dar şi cu soluţii pe care noi le vedem pentru rezolvarea acestor probleme. Documentul a fost trimis joi, 5 septembrie. Dar la întâlnirea care a avut loc marţi, 10 septembrie, la Ministerul Muncii, întâlnire condusă de însăşi doamna ministru, am constatat cu stupoare că documentul nu fusese nici măcar odată lecturat, era necunoscut. Cu alte cuvinte timp irosit şi dezamăgire, pentru că avem din nou senzaţia unei lipse de respect – şi de profesionalism în final – în tratarea unei probleme stringente pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi în general şi în particular a nevăzătorilor.

Consiliul Naţional al Dizabilităţii a anunţat un protest în faţa Guvernului României în 16 septembrie. În acelaşi loc Asociaţia Nevăzătorilor din România va organiza un protest în data de 19 septembrie.

 

 

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Soţul ideal
Recomandari duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Soţul ideal

Traducerea: Petru Dumitriu.   Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Titi Acs. În distribuţie: Alexandru Critico, Clody Berthola,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Soţul ideal
Tradiții și obiceiuri: ce nu ai voie să faci de Naşterea Maicii Domnului!
Recomandari duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Tradiții și obiceiuri: ce nu ai voie să faci de Naşterea Maicii Domnului!

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor ca Sfântă Mărie Mică, se sărbătoreşte azi, 8 septembrie, de către catolici şi...

Tradiții și obiceiuri: ce nu ai voie să faci de Naşterea Maicii Domnului!
Prăznuim Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică
Recomandari duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Prăznuim Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică

Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mică, naşterea Maicii Domnului este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an...

Prăznuim Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică
Călători prin România: Castelul Lónyai din Medieşu Aurit
Recomandari duminică, 8 septembrie 2024, 00:00

Călători prin România: Castelul Lónyai din Medieşu Aurit

Construit în stil renascentist între anii 1630 – 1660, pe locul unei vechi fortificaţii, castelul din comuna sătmăreană Medieşu Aurit a...

Călători prin România: Castelul Lónyai din Medieşu Aurit
Recomandari joi, 5 septembrie 2024, 11:35

Începutul de școală pentru părinți

Pentru o stare emoțională bună a copilului, la început de an școlar, este important ca părinții să fie conștienți că emoțiile, de ambele...

Începutul de școală pentru părinți
Recomandari miercuri, 4 septembrie 2024, 12:46

Acomodarea copiilor în primele zile de grădiniță

Trecerea de la vacanță la școală poate fi o perioadă marcată de stres, în special pentru cei mici care încep un nou ciclu de învățământ...

Acomodarea copiilor în primele zile de grădiniță
Recomandari luni, 2 septembrie 2024, 12:57

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!

Magazinele online chinezești au devenit tot mai populare. Se estimează că românii înregistreaza peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile...

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!
Recomandari duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra

Traducere de Petru Comarnescu.   Adaptare de Victor Parhon. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Valeria...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra