Sute de tone de deșeuri organice extrase din albia Crișului Repede
Operațiunea face parte dintr-o amplă acțiune de curățare și întreținere a râului.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 septembrie 2024, 14:59
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri desfășoară o amplă operațiune de ecologizare a râului Crișul Repede, utilizând un utilaj modern, cunoscut sub numele de truxor acvatic.
În ultimele trei săptămâni, echipele de intervenție au reușit să scoată din albia râului nu mai puțin de 450 de tone de deșeuri organice, pe tronsonul cuprins între Podul Prezan și Podul Ladislau.
În mai puțin de o lună, de pe o porțiune de aproximativ doi kilometri de râu, am îndepărtat 450 de tone de deșeuri organice. Utilizăm un baraj plutitor ancorat amonte de Podul Ladislau, care ne permite să direcționăm vegetația și deșeurile spre mal, facilitând astfel eliminarea lor din apă, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri. Acesta a adăugat că lucrările vor continua timp de încă o săptămână, după care barajul plutitor va fi îndepărtat de pe luciul apei.
Operațiunea face parte dintr-o amplă acțiune de curățare și întreținere a râului, ce vizează îndepărtarea constantă a vegetației acvatice excesive, care poate bloca cursul apei și afecta echilibrul ecosistemului local. Plantele acvatice și deșeurile sunt colectate în special în zona barajului plutitor din centrul orașului Oradea, amonte de Podul Ladislau, și în proximitatea Prizei de Apă Oradea, prin intermediul tuburilor speciale ale truxorului acvatic.
Reprezentanții ABA Crișuri au reamintit că luna trecută au desfășurat o altă acțiune de ecologizare, în colaborare cu scafandrii voluntari de la Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus. În cadrul acestei acțiuni, care a avut loc în zonele amonte și aval de Podul Dacia, au fost extrase zeci de anvelope, obiecte metalice, electrocasnice și textile din aluviuni, toate fiind transportate ulterior la groapa de gunoi.
Crina Dobocan
Foto: Aba Crișuri
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.