Locurile în căminele studenţeşti clujene
La Universitatea Babeş-Bolyai sunt disponibile aproximativ 6.000 de locuri în căminele proprii, iar la UTCN, vorbim de 5000 de locuri de cazare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 septembrie 2024, 12:57 / actualizat: 13 septembrie 2024, 16:59
Se apropie începutul unui nou an universitar şi studenţii au început să caute locurile de cazare. Cei mai norocoşi sunt beneficiarii de locuri în cămine. Locurile vor fi ocupabile în ultima săptămână a lunii septembrie.
Lucrările de reparaţii la cămine s-au încheiat la finalul verii. La Universitatea Babeş-Bolyai sunt disponibile aproximativ 6.000 de locuri în căminele proprii, pentru noul an universitar, care vor fi ocupate în perioada 27-29 septembrie, am aflat de la Laura Irimieş, purtător de cuvânt la UBB Cluj:
Laura Irimieş: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca încearcă, la fel ca în fiecare an, să vină în întâmpinarea cât mai multor studenți care au nevoie de un loc de cazare pe perioada studenției și cărora noi le oferim aproximativ 6000 de locuri în căminele proprii ale universității.
Locurile de cazare în cămine sunt atribuite în baza unei selecții foarte atente, în care reprezentanții studenților au un rol extrem de important, au un cuvânt foarte greu de spus, criteriile ținând cont în primul rând de media de admitere pentru studenții din anul întâi, respectiv de media obținută în anul universitar anterior pentru studenții mai mari, existând însă și criterii sociale pe baza cărora se atribuie anumite locuri în cămin.
Căminele Universității Babeș-BoIyai oferă camere cu diverse configurații. Vorbim despre clasicele, deja celebrele camere cu cinci paturi, dar cu spații de gătit și spații sanitare comune și mergem până la mini-garsoniere în adevăratul sens al cuvântului, cu două paturi, baie și bucătărie proprii.
Tarifele, care au fost menținute la un nivel cât mai scăzut, în așa fel încât să le fie accesibile studenților, sunt cuprinse între 130 lei pe persoană pe lună, până la maximum 480 lei pe lună, tarif care li se aplică studenților din afara Uniunii Europene care vin pe cont propriu, deci nu cu bursă, nu cu programe ERASMUS, nu cu alte programe de colaborare pe care UBB le are încheiate cu diverse universități sau structuri academice din afara țării.
Evident că am luat în calcul cererea din ce în ce mai mare, în creștere de la an la an, pentru spații de cazare și încercăm să oferim mai mult decât ceea ce avem în momentul actual, adică cele 17 cămine ale Universității Babeș-Boyai, însă acesta e un proces de durată, e un proces care necesită foarte multe documente, necesită foarte multe aprobări, deci deocamdată există cele aproximativ 6000 de locuri pe care UBB le are în căminele proprii.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pune la dispoziția studenților 5000 de locuri de cazare, în cele 2 campusuri studențești Observator și Mărăști, iar taxele au rămas neschimbate faţă de anul trecut, am aflat de la Mirela Boţan, purtător de cuvânt la UTCN Cluj:
Taxele de cazare s-au menținut aceleași față de anul trecut.
Un student UTCN va plăti:
– 220 lei/luna – în camera de 4 paturi, 4 persoane
– 325 lei pentru camera de 2 paturi in care sunt cazate 2 persoane – cazul studenților familiști
– Studenții cu nevoi speciale care se cazează în camera de 1 pat – 600 lei/luna.
În timpul vacantei s-au făcut lucrări de întreținere acolo unde a fost necesar, au fost renovate camere și prioritare au fost sistemele de siguranță (hidranți, instalții)
Toate căminele universității au fost modernizate complet în ultimii ani, (de la mobilier, parchet, băi, instalații sanitare, electrice), toate camerele au baie proprie, acces la săli de lectura, spălătorie la fiecare etaj, oficiu de gătit, internet gratuit, sisteme de supraveghere și de prevenire a incendiilor
Cazarea începe în acest an în 24 septembrie cu studenții anului I și se desfășoară conform unui calendar bine stabilit până în 27 septembrie. (Mirela Boţan, purtător de cuvânt la UTCN Cluj)
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj a fost afişat încă de joi, 12 septembrie, pe site, programul procesului de cazare în cămine, care va începe în 23 septembrie cu studenţii din anul I.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.