Sesam deschide cartea: ”Cum să spui te iubesc”, de Robert Ersten
Romanul este o continuare a cărții „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 septembrie 2024, 00:00
Bună ziua, copii! Nu vă întreb cum a fost vacanța de vară, pentru că știu deja răspunsul pe care mi l-ați da: „prea scurtă!”, nu-i așa? Ce frumoase erau ultimele zile de vară când vă pregăteați pentru dimineți dormite până târziu, vă făceați planuri pentru ore întregi de plimbări cu prietenii sau vă pregăteați de o joacă pe calculator care să se încheie numai la următoarea pană de curent!
Acum infinitele posibilități ale vacanței de vără au zburat departe, s-au pierdut în ceața anului viitor. Dar, ca să ne scuturăm de nostalgia care ne cuprinde la începutul toamnei, vă propun să citiți o minunată carte care vă va purta, cu ajutorul imaginației, în aceeași lume a posibilităților infinite.
Romanul se intitulează „Cum să spui te iubesc” și este o continuare a cărții „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a”, ambele luând naștere la clubul de literatură Liternauții al Liceului German „Hermann Oberth” din București, sub coordonarea scriitoarei Ioana Nicolae. Deci, da, ați auzit bine, vă prezint azi o carte scrisă de copii ca voi. Vă dați seama, desigur, că o carte scrisă de copii este întocmai așa cum vi-o doriți: incitantă, surprinzătoare, tensionată, uneori dramatică, poate chiar filozofică, de ce nu emoționantă și, cu siguranță, foarte, foarte amuzantă.
Scrisă este scrisă din perspectiva celor cinci eroi, membrii grupului Reparabile Tempus, care se prezintă ca Dora, pasionată de pian, Filip, pasionatul de computere, Luca, pasionat de Dora, Clara, obsedată de medicină și Raul, viitor supraviețuitor al clasei a VIII-a și urmărește aventurile acestora în tabăra de vacanță de la Haleș unde, deși sunt nevoiți să meargă împreună cu elevii de la Vianu, au noroc de condiții excelente și de profesori de gașcă.
Tabăra ar trebui să-i dea lui Luca posibilitatea să îi declare Dorei sentimentele sale, dar dorința băiatului este îngreunată de apariția lui Alex, „Făt-Frumosul de la Vianu”, un prieten drag al Dorei, mai mare decât ei, care „arăta ca unul din tipii ăia din trupele de băieți, de care sunt obsedate toate adolescentele” și, pe deasupra, mai cânta și la chitară. Cu un asemenea adversar, sarcina lui Luca nu poate fi ușoară, dar o șansă de a deveni erou apare odată cu dispariția Dorei și plecarea băiatului în căutarea ei.
Ca și când nu ar fi fost suficient, Luca, plecat în căutarea Dorei, și Serghei, amicul său sosit tocmai din București, sunt considerați hoți de icoane și sechestrați la mănăstire, punând astfel pe jar întreaga tabără care le pierduse urma, iar când Filip, Clara și Ambrozie, profesorul de română, sunt atacați în pădure de un grup de sălbatici lucrurile o iau complet razna.
Adaugă acestor aventuri culegerile de matematică pierdute ale lui Raul, o fată cu ochi albaștri, doi moldoveni dubioși – Sașa și Petrușca-, niște vulcani noroioși, un călugăr karatist, matahala de la bucătărie și, neapărat Cârtițele (roșii sau maro) și ai un roman de succes pe care nu îl vei putea lăsa jos din mână.
Unde mai pui că, dacă intri în clasa a VIII-a și ai ignorat atât sfaturile profesoarei de română, care ți-a dat lista de lecturi suplimentare potrivite pentru evaluarea națională, cât și pe cele ale mamei care a avut grijă să printeze lista color, să o așeze frumos într-un portofoliul nou-nouț pregătit pentru aceeași evaluare națională și să îți amintească de ea în fiecare zi de vacanță, probabil că acum ai început să te panichezi și să cauți romane bune de citit până când trebuie să predai portofoliul. Iată soluția ta: Cum să spui te iubesc de Robert Ersten.
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.