Povestea descoperirii Sfintei Cruci a Mântuitorului
Sfânta Cruce a fost descoperită din porunca împărătesei Elena, mama împăratului Constantin cel Mare.
Articol editat de Andreea Leonid, 14 septembrie 2024, 00:00 / actualizat: 14 septembrie 2024, 10:52
“Înălțarea Sfintei Cruci” este prăznuită în fiecare an în 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.
În această zi ne amintim de două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.
- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Sfânta Cruce a fost descoperită din porunca împărătesei Elena, mama împăratului Constantin cel Mare.
Datorită ei s-au găsit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul și care sunt crucile tâlharilor răstigniți odată cu El, patriarhul Macarie le-a spus să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.
După această minune, Patriarhul a poruncit punerea Sfintei Cruci într-un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. Când împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului în Persia. Sfânta Cruce a rămas acolo timp de 14 ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Crucea în Ierusalim.
Înălțarea Sfintei Cruci se prăznuiește cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.
Andreea Leonid
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.