A fost construit cel mai precis ceas atomic din lume
Noul ceas atomic este mai precis și de două ori mai exact decât ceasul precedent.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2024, 00:00
Cel mai precis și exact ceas atomic din lume, primul capabil să detecteze la scară microscopică efectele gravitației prezise de teoria relativității generale, a fost fabricat în Statele Unite.
Noi scenarii pentru fizică
Ceasul a fost realizat de cercetătorii de la Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA, o instituție comună a Institutului Național de Standarde și Tehnologie și a Universității din Colorado Boulder), folosind o rețea de lumină care permite să capteze și măsoare simultan zeci de mii de atomi individuali.
Rezultatul, deja partajat pe platforma arXiv, care urmează să fie publicat în revista „Physical Review Letters”, promite să deschidă noi scenarii pentru fizică, de la informatica cuantică, de la vânătoarea de materie întunecată până la explorarea pe Marte. Noul ceas atomic este mai precis și de două ori mai exact decât ceasul precedent, care a doborât recordul, realizat tot de JILA.
Secretul din spatele ceasului
Secretul său constă în captarea atomilor cu o rețea mai superficială și mai delicată lumină laser decât ceasurile anterioare cu rețea optică. Acest lucru a redus semnificativ două surse principale de eroare: efectele luminii laser, care captează atomii și ciocnirile dintre atomi, care se ciocnesc atunci când sunt prea apropiați unul de altul.
Acest ceas este atât de precis, încât poate detecta efecte minuscule prezise de teorii precum relativitatea generală, chiar și la scară microscopică, afirmă Jun Ye, fizician la NIST și JILA. Depășește limitele a ceea ce poți face cu măsurarea timpului.
Capacitatea de a observa efectele relativității generale la o scară submilimetrică (egală cu grosimea unui fir de păr) va fi capabilă să reducă decalajul dintre lumea cuantică și fenomenele la scară largă descrise de relativitatea generală.
În plus, un ceas atomic ultra-precis va permite, de asemenea, o navigare mai precisă în spațiu.
Dacă dorim să facem să aterizeze o navă spațială pe Marte cu precizie maximă, vom avea nevoie de ceasuri mai precise decât cele pe care le avem astăzi în GPS, adaugă Ye. Acest nou ceas reprezintă un pas important în această direcție.
Potrivit cercetătorilor, noul ceas atomic va putea, de asemenea, să aducă o contribuție importantă la cercetarea materiei și a energiei întunecate. Totodată, aceleași metode folosite pentru a capta și controla atomii ar putea produce, de asemenea, progrese în domeniul informaticii cuantice. (www.ansa.it)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.