Ploile au făcut ravagii în Europa
Europa Centrală și de Est a fost puternic lovită de fenomenele meteo extreme.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 15 septembrie 2024, 10:35
Ploile au făcut ravagii în Europa
În ultimele zile, ploi torenţiale au lovit Europa Centrală şi de Est. Acestea au provocat umflarea râurilor şi declanșat avertismente de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.
Au fost ridicate baraje împotriva inundațiilor în capitala Cehiei, Praga, în timp ce în anumite părți ale Poloniei locuitorii au fost evacuați din zonele afectate de ape.
Praga a activat vineri sistemele de apărare împotriva inundaţiilor în centrul istoric al oraşului, după ce meteorologii cehi au extins avertizarea de precipitaţii extreme în mai multe zone din ţară, inclusiv în capitală, care s-a confruntat cu inundaţii catastrofale cu peste 20 de ani în urmă, transmite Reuters.
Ploi abundente s-au abătut începând de joi în special asupra regiunilor estice ale Republicii Cehe, în zonele existând riscul de a se înregistra, până duminică, în patru zile, peste o treime din cantităţile anuale de precipitaţii, citează Agerpres.
Încă de sâmbătă, 14 septembrie, aproape 100 de mii de pompieri au fost mobilizaţi în Cehia pentru a putea face faţă efectelor ciclonului Boris. Fenomentul meteo extrem a a provocat ploi torenţiale şi inundaţii.
France Presse scrie că aproape 50 de mii de case nu au nici la această oră curent electric. În regiunea Moravia, din nord-estul ţării, a fost declarată stare de urgenţă. Şi în capitala Slovaciei, Bratislava, este stare de urgenţă în urma ploilor abundente. În Polonia, din cauza revărsării unui râu, autorităţile au decis să închidă un punct de trecere a frontierei cu Cehia, şi nu se poate circula pe mai multe drumuri naţionale.
În Austria, au fost rafale puternice de vânt, de până la 146 de kilometri pe oră, iar în nord au căzut cantităţi de apă de până la 170 de litri pe metru pătrat.
Vremea rea a lovit și România
Acum 11 ani, tot în 14 septembrie și tot în județul Galați au căzut peste 100 de litri pe metrul pătrat în câteva ore.
Nouă oameni au murit atunci, iar inundațiile au făcut pagube uriașe.
Specialiștii spuneau atunci că astfel de fenomene extreme s-ar produce o dată la 100 de ani, însă acum evaluările sunt altele.
Ministrul mediului, Mircea Fechet: „În contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. Este un lucru pe care nu îl putem evita. Când avem în 24h 225l/m², cum am avut la Amzacea, în județul Constanța, la fel cum am avut aici.”
România a înființat tabere pentru sinistrați și desfășoară operațiuni de salvare. Măsura vine după ce inundațiile au ucis cel puțin patru persoane și au distrus mii de case în estul țării. Bărcile și avioanele militare sunt folosite pentru a muta oamenii în siguranță.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că prioritatea este în acest moment prevenirea pierderilor de vieți omenești. Acesta a spus că de marți, 17 septembrie, Guvernul va interveni cu tot ce este necesar în această zonă.
Marcel Ciolacu:„ Din ziua de marți, Guvernul va pune tot ce este necesar la dispoziție, în primul rând pe infrastructură, ca să repare conexiunile, fiindcă lumea trebuie să circule, să meargă la serviciu și nu în ultimul rând, pe urmă, la repararea fiecarei case, în funcție de expertiza făcută de situațiile de urgență și Ministerul de Interne. Am vorbit și cu ministrul dezvoltării. Tot lanțul în acest moment este acoperit. Cu adevărat trebuie o discuție foarte serioasă și am început-o deja cu ministrul mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă. Părerea mea, va fi o intervenție de fond ca acest lucru să nu se mai întâmple.”
Nici Republica Moldova nu a scăpat de fenomenele meteo extreme
Ploile abundente aduse de ciclonul Boris au afectat mai multe ţări din Europa Centrală. Printre acestea se numără şi Republica Moldova, mai ales regiunile din sud şi centru.
Aici, efectivele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la peste 20 de adrese din capitala Chişinău şi în raioanele Hânceşti sau Cantemir, citează Rador.
În Chişinău au fost inundate mai multe străzi principale din centrul oraşului. Autorităţile au fost nevoite să suspende circulaţia mai multor linii de transport public.
Oamenii au fost sfătuiţi să rămână acasă până când ploaia se va domoli. Pe mai multe reţele de socializare au fost postate videoclipuri cu străzile Chişinăului inundate. Cu toate acestea, nu au fost raportate victime.
Situaţia va fi totuşi monitorizată de autorităţi şi în următoarele 72 de ore.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.