Toamna și impactul ei asupra corpului și sănătății mintale
Sosirea toamnei reprezintă o perioadă de tranziție către instaurarea sezonului rece, în care zilele devin mai scurte, iar mintea și corpul încearcă să se adapteze la noile schimbări climatice.
Articol editat de cristina.rusu, 16 septembrie 2024, 16:52
Schimbările sezoniere accentuează stările de anxietate și depresie.
În consecință, corpul și mintea pot manifesta fie sentimente de anxietate și stres, fie niveluri scăzute ale energiei, ca urmare a procesului de adaptare la noul sezon.
Fiecare anotimp vine cu specificul său și, odată cu acesta, cu o serie de emoții și stări care ne pot lua prin surprindere.
De exemplu, toamna, cu zilele sale mai scurte și lumina solară redusă, poate declanșa stări de melancolie sau chiar anxietate, declară hipnoterapeutul Eugen Popa.
Efectele toamnei asupra energiei
Odată cu avansarea toamnei, zilele devin mai scurte, iar expunerea la lumină solară scade, ceea ce poate deregla ritmul circadian și poate afecta ciclurile de somn.
Conform unui studiu de la Harvard Medical School, în octombrie, oamenii dorm în medie cu aproximativ 2,7 ore mai mult pe noapte, cea mai mare medie din an, această nevoie crescută de somn fiind cunoscută sub numele de hipersomnie și reprezintă exact opusul insomniei.
Pentru că în timpul zilei de toamnă corpul primește mai puține raze ultraviolete, acesta devine confuz și are nevoie de mai mult somn pentru a se recupera.
Cu toate acestea, din cauza lipsei de raze ultraviolete, ritmul circadian este perturbat, calitatea somnului suferă, iar în consecință, corpul se trezește obosit chiar dacă a dormit mai mult
Astfel, expunerea la soare și o pauză de somn scurtă la ora prânzului pot contribui la creșterea nivelului de energie pe timpul zilei.
Efectele toamnei asupra stării de spirit
Schimbarea sezonului înseamnă adesea o schimbare a programului, influențat fie de venirea școlii, fie de o încărcare cu sarcini noi ce pot conduce la generarea unor sentimente de anxietate, ale cărei simptome raportate ca fiind în creștere pe durata toamnei.
Lipsa luminii solare poate crea, de asemenea, simptome asemănătoare depresiei: lipsă de energie, sentimente de tristețe sau creștere a gândurilor negative, specifice Tulburării Afective Sezoniere.
Astfel, expunerea la cât mai multă lumină solară posibilă va avea un impact pozitiv asupra anxietății crescute și va ajuta la creșterea nivelului de vitamina D în corp, ceea ce poate ușura simptomele tulburării sezoniere.
De asemenea, adăugarea unor plante adaptogene, cum ar fi ashwagandha, în rutina zilnică poate ajuta corpul să se adapteze la stres și anxietate și să susțină starea de spirit pe parcursul schimbării sezonului, adaugă hipnoterapeutul.
O atenție sporită trebuie acordată odihnei și îngrijirii personale.
Efectele toamnei asupra corpului
Toamna semnalează corpului sosirea iernii în viitorul apropiat, iar din punct de vedere evolutiv, iarna a fost percepută drept o perioadă dificilă, când pământul nu este roditor, iar mâncarea precară.
Astfel, corpul este programat să consume mai multe alimente bogate în energie, cum ar fi grăsimile și carbohidrații, iar metabolismul poate încetini în încercarea de a stoca această energie pentru iarnă.
În consecință, poftele alimentare reprezintă o reacție normală a corpului în contextul instaurării noului sezon, menționează specialistul.
Este încurajată includerea în alimentație a alimentelor precum cartofii dulci, dovlecii, merele, verdețurile și a mâncărurilor confortabile, precum supele și tocănițele de casă.
Chiar și atunci când temperaturile sunt în scădere, activitatea fizică este importantă pentru menținerea unui echilibru al minții, precum și hidratarea cu suficientă apă, întrucât lipsa căldurii nu semnalează corpului senzația de sete la fel de eficient.
Strategii de atenuare a impactului
Adoptarea unui stil de viață activ, prin participarea la activități fizice, atât în interior, cât și în aer liber, întrucât exercițiile fizice au un efect pozitiv documentat asupra sănătății mintale.
De asemenea, adoptarea unei rutine oferă stabilitate și structură pentru a depăși schimbările cu ușurință.
Totodată, sunt încurajate relațiile sociale ce pot îmbunătăți starea de spirit prin momente afective pozitive.
La rândul lor, practicile de mindfulness și meditație ajută la reducerea stresului, îmbunătățind pe această cale claritatea gândurilor.
Nu în ultimul rând, implicarea în activități specifice de sezon poate ajuta la o tranziție mult mai eficientă la noile schimbări ale toamnei.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.